В категории: 2023, Актуални статии, Брой 11/2023, Градина, Представяме ви

„Светът на марката STIHL“ във Вайблинген

Програмата на „Международния ден на медиите 2023“ включваше и посещение на впечатляващия с футуристичната си архитектура комплекс от сгради, наречен „Светът на марката STIHL“. Може да се каже, че представителите на журналистическа гилдия бяха едни от първите му организирани посетители, защото той бе открит за широката общественост близо две седмици по-късно, на 30 септември.

Изграждането на комплекса е водещият проект на многогодишното разширяване на централата на компанията във Вайблинген. Той има три обособени нива с обща изложбена площ 1600 m².

На първите две – наименувани „Визия“ и „Иновации“, посетителите се запознават с близо 100-годишната история на фамилната компания STIHL, основана от Андреас Щил. Като изобретател, той е признат за „баща на моторния трион”. Експозицията води посетителя от самото начало, когато в далечната 1926 г. Андреас Щил основава в Щутгарт своята компания – инженерно бюро с ясно поставена и неизменно следвана вече 97 години цел да създава машини, които да улесняват хората при работа им в гората и сред природната среда. Историята на STIHL е преди всичко история на техническото развитието на верижния трион в световен мащаб, защото немската компания е иновационен и технологичен лидер. От 1971 г. насам, STIHL е най-продаваната марка верижни триони в света. Технологичното развитие и на останалите продукти на STIHL в голяма степен бележи световното ниво на развитие на дадения вид машини и инструменти, предназначени основно за работа в гората и градината.

Името на STIHL най-тясно се свързва с развитието на верижните триони, чийто родоначалник е създаденият през 1927 г. от Андреас Щил първи трион, предназначен за напречно нарязване на дървени трупи. Той се задвижва от електродвигател, а поради големината и теглото, по време на работа се държи от двама души. Сред поредицата експонирани машини се откроява и знаменитият верижен трион с бензинов двигател Contra, който STIHL пуска на пазара през 1959 г. Неговата поява е ключов момент за устремното развитие на компанията и утвърждаването й като световен лидер при усъвършенстването и производството на този вид машини. И така до днес, когато от две години насам моделът STIHL MS 881 води световната класация за най-мощен серийно произвеждан верижен трион в света.

По същия начин е представено развитието и на останалите видове машини и инструменти на STIHL.

Продуктовата експозиция създава отчетлива представа и за извършващия се в момента революционен преход от бензиново задвижвани машини, към задвижвани от електродвигател, захранван от мощна литиево-йонна батерия. Откак в началото на 2009 г. STIHL пуска на пазара своите първи акумулаторно захранвани електроинструменти, които са и най-бързо развиващото се вид производство на компанията.

До 2035 г. STIHL си поставя дългосрочната цел 80% от всички продадени продукти да са с акумулаторно задвижване. Целта на компанията е да заеме водеща позиция и на пазара на акумулаторни машини и инструменти.

По атрактивен начин е представено и добилото широка популярност Световно първенство за дървосекачи STIHL TIMBERSPORTS. От 1985 г. негов организатор е STIHL.

Третото ниво, наречено „Емоция“, предоставя на посетителите обширни познания за горите и горското стопанство, съобразно съвременното разбиране за устойчиво развитие при бъдещото използване на горите и съхраняване на екосистемите.

 

* * *

Официалното откриване на „Светът на марката STIHL“ е извършено на 13 юли 2023 г. при участието на Министър-председателя на провинция Баден-Вюртемберг г-н Винфрид Кречман. В своето приветствено слово той подчертава, че е впечатлен от „Светът на марката STIHL“. „Вълнуващо е да видим колко много технологии и ноу-хау са вложени в тези продукти… Новият свят на марката не само приютява голямо изложение, но е и ценна платформа на знания за горите и горското стопанство“. В края на словото си той подчертава, че „фамилни компании като STIHL ни показват, че икономическият просперитет и опазването на климата днес вървят ръка за ръка“.

Министър-председателят на провинция Баден-Вюртемберг, г-н Винфрид Кречман: „Впечатлен съм от „Светът на марката STIHL“. Вълнуващо е да видим колко много технологии и ноу-хау са вложени в тези продукти.“

Д-р Николас Щил, председател на Консултативния и Надзорния съвети на STIHL, подчертава, че новата сграда е инвестиция в бъдещето и силен ангажимент към централата на компанията във Вайблинген: „Общата инвестиция от над 100 милиона евро, която е най-скъпият строителен проект в историята на нашата компания, още веднъж подчертава дълбоките връзки на STIHL с местоположението и региона. „Светът на марката“ е в основата на модернизацията и цялостното разширяване на централата на STIHL. Той предлага на посетителите възможността да опознаят семейния ни бизнес с нашата философия, нашата история, настояще и бъдеще по информативен и интерактивен начин.”

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото