Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Скосяване и заобляне на кантовете на облицовъчни плочи

Настилането на подове и облицовката на стени с плочи неизбежно налага тяхното рязане. Най-често успоредно на техните кантове, понякога и под ъгъл, което най-често се прави по краищата на облицовката, около подов сифон и т.н. За това има различни инструменти за ръчно рязане с ролка и последващо пречупване на плочата по очертания от нея срез върху повърхността й. Има и немалко ръчни, наподобяващи ръчен циркулярен трион настолни, както и големи полустационарни професионални машини за рязане на плочи с бързо въртящ се диск с посипка от диамантени зърна. Обичайно рязането се извършва перпендикулярно на повърхността на плочата.

По-особена е ситуацията при облицоване на два съседни участъка от стена, сключващи изпъкнал ъгъл помежду си – при ниша, показваща се извън стената колона, облицоване с плочи на обшивката около монтирани на метални стойки тоалетна чиния, биде и др. В такива случаи обичаната практика е кантовете на плочите от двете страни на ъгъла да опират една в друга, при което се получава загрозяваща облицовката фуга. Затова има специални пластмасови лайстни, които покриват фугата, но не допринасят особено много за добрия естетичен вид на облицовката. Макар и в по-малка степен, това важи и за изпълнението на облицовката при вътрешен ъгъл.

Развитието на машините за рязане на облицовъчни плочи с диамантен диск, както и за тяхната обработка чрез по-грубо и фино изпиляване със специални карбофлексни, ламелни и други дискове, позволи лесното и прецизно скосяване под ъгъл 45° на кантовете на допиращите се челно под прав ъгъл (или близък до него) плочи. При така скосени кантове, плочите прилепват плътно и образуват ръб без или със съвсем тясна фуга с еднаква широчина.

Майсторската практика – скосяването на кантовете на плочите да се извършва с малка ъглошлайфмашина на ръка, изисква точно око и нетрепваща ръка, а това е трудно постижимо. Още по-сложно става при високи облицовки, и когато се работи с голямоформатни плочи.

Затова скосяването на кантовете, наричано в занаята „снемане на фаска“, трябва да се извършва с предназначена или пригодена за това машина, което е важна предпоставка за постигане на висококачествена облицовка.

Казаното дотук обяснява интереса ни към две нови машини, по-точно приставки, за скосяване на кантовете на облицовъчни плочи, които наскоро „Ташев-Галвинг“ ООД пусна на пазара. И двете работят с малка ъглошлайфмашина – с мрежово или акумулаторно захранване. Обработката се извършва на сухо.

 

Приставка за скосяване на кантове Perfect Joly

Приставката е производство на италианската фирма Battipav, на която „Ташев-Галвинг“ ООД е официален представител от 2019 г. насам. Фирмата има над 40-годишен опит в производството, основно на професионални машини и инструменти за рязане на облицовъчни плочи от естествен камък (мрамор, гранит), гранитогрес, керамика. Компанията притежава редица патенти, които й позволяват да произвежда машини с високо професионално качество.

Към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага палитра от ръчни механични инструменти, настолни и полустационарни машини на Battipav, предназначени за рязане на плочи.

Една от последните новости сред тях е приставката Perfect Jolly. Тя е предназначена за работа с малка ъглошлайфмашина с диаметър на диска 115 mm и стандартизираната резба на изходящия вал М14. Приставката има стабилна основа, върху която е закрепен механизмът за монтиране на ъглошлафмашината.

Тя има три плъзгача от полиетилен. Върху два от тях тя се плъзга по повърхността на плочата по време на рязане. Третият опира плътно към канта на плочата и така се води машината при рязане. За удобното й държане и равномерно водене приставката има две ръкохватки.

Механизмът има подвижно рамо, към което се закрепва ъглошлайфмашината. Той позволява точно задаване на наклона на режещия диск спрямо повърхността на плочата на три стойности – 40°, 45° и 50°. Подходящата се подбира според ъгъла, който сключват двете съседни за облицоване стени. С помощта на винт с малка стъпка машината, респективно режещият диск, може да се придвижва за прецизното му позициониране по желаната линия на рязане.

Вляво – приставката има механизъм, позволяващ точно задаване на наклона на режещия диск, респективно на скосяване на канта на плочата.

Вдясно – приставката се движи върху плочата, като се води плътно по нейния кант.

Максималната дебелина на плочите, които може да бъдат скосявани с приставката Perfect Jolly, е 21 mm. Колкото до дължината на плочите, които може да бъдат рязани с тея, ограничения няма. Приставката се свързва с промишлена прахосмукачка за засмукване на отделяната при рязането прах.

Размерите на приставката са 47x31x23,2 cm.

 

Приставка за скосяване и заобляне на кантове Rubi Pro-Edger

Тази приставка има същото предназначение като вече описаната. Тя е производство на испанската фирма Germans Boada S.A. (по-позната с марката си Rubi), друг също реномиран европейски производител на инструменти и машини за рязане на плочи и други строителни материали, с който „Ташев-Галвинг“ ООД има над 15-годишно успешно партньорство.

Приставката има механизъм за настройване на дебелината на отнемания слой от канта на плочата

Съществената разлика между тази и предната приставка е в метода на обработка за получаване на желаното странично скосяване под ъгъл 45° (снемане на фаската). При тази приставка скосяването се извършва чрез по-грубо и/или фино шлифоване със специални абразивни диамантени дискове Rubi Pro-Edger. Тези дискове са пригодени за работа с всички малки ъглошлайфмашини с диаметър на диска 115 или 125 mm, имат присъединителна резба М16 и работят при честота на въртене 9000–12 000 min¯¹.

Ъглошлайфмашината се свързва към приставката посредством своя изходящ вал с резба М14. Машината се закрепва допълнително с ремък към подвижна опора. За по-лесно закрепване се препоръчва използването на машини с диаметър на тялото до 100 mm. Оптимален вариант, включително с оглед минимизиране на вибрациите на машината, е изборът на ъглошлайфмашина с мощност 850 W.

Благодарение на разнообразието от дискове Rubi Pro-Edger е възможно не само скосяване под ъгъл 45° на канта на плочи с дебелина 15–20 mm, но и неговото закръгляване при радиус 5 или 10 mm. Плочите може да бъдат различни видове керамика, естествен или изкуствен камък. Приставката се доставя с диамантен диск Rubi Pro-Edger 45, подходящ за снемане на фаска на плочи с дебелина до 20 mm. За постигане на оптимален резултат се препоръчва това да става последователно на няколко етапа с помощта на предназначения за това механизъм на приставката.

Приставката има херметизирани лагери, което ги предпазва срещу проникване в тях на обилно отделяния прах. За безпрашна работа, тя се свърза с подходяща за целта прахосмукачка. Подобно на предната приставка, и тази има три водещи плъзгача – чрез два от тях тя лежи и се плъзга по повърхността на плочата, а третият опира в канта, по който се води. Размерите на приставката са 38x21x17 cm.

 

Диаматени дискове RUBI Pro-Edger

Pro-Edger 45. Подходящи са за прецизно, с фина повърхност скосяване (фаска) на кантове на всякакви видове керамични плочи, на плочи от естествен и изкуствен камък с дебелина до 15–20 mm.

 

 

 

 

 

Pro-Edger 45 Turbo Twist. Подходящи са за грубо шлайфане за скосяване на кантове на всякакви видове керамични плочи, на плочи от естествен и изкуствен камък с дебелина до 15 mm.

 

 

 

 

 

Pro-Edger R. Използва се за заобляне (с радиус 5 или 10 mm) на кантове на посочените видове плочи. Качеството на обработка на повърхността е като при диска Pro-Edger 45.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото