В категории: 2024, Актуални статии, Брой 1-2/2024, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Вендуза за повдигане и носене на товари Raider Power Tools

Този вид приспособления са създадени за удобно и сигурна повдигане и пренасяне на тежки предмети, стига те да имат гладка повърхност. Вендузата се закрепва с помощта на вакуум, създаден чрез неколкократно натискане с ръка на буталото на вградена в ръкохватката й въздушна помпа. Големината на създадения вакуум се контролира чрез манометър. Когато стрелката му се намира в зеления сектор, вакуумът е достатъчен вендузата да се задържа сигурно към предмета. Намира ли се в червения сектор, създаденият вакуум не е достатъчен и изпомпването трябва да продължи, а повдигане да не се предприема.

Вендузата на Raider е с диаметър 205 mm. По периферията си тя има трикратно уплътнение от лабиринтен тип, което плътно прилепва дори към повърхности, чиято повърхност не е идеално гладка. Очевидно, секретът на това приспособление е в качеството на материала и прецизно изпълненото уплътнение.

Не вярвайки на чудеса изпробвахме вендузата върху различни материали – стъкло, полиран мраморен плот на маса, керамични и фаянсови облицовъчни плочи, метални листове (тяло на конверторен радиатор, хладилник), ламинирани плочи от ПДЧ, съответно при кухненски и други мебели, произведени с тях, фурнировани мебелни плочи с ръчно нанесено, а не индустриално, чрез заливане, лаково покритие, ръчно лакирани стъпала на вътрешна дървена стълба, боядисани с алкидна боя врати. Вендузата прилепва устойчиво и продължително върху изброените повърхнини, към някои от които подходихме с определени резерви.

По данни на производителя вендузата позволява вдигане на предмети с тегло до 168 kg, което очевидно е по възможностите на тежкоатлети. Тази стойност е валидна, когато векторът на силата на вдигане е перпендикулярен на повърхността, към която е прилепнала вендузата. При вдигане и пренасяне на странично изправени плочи, дебели листове стъкла и др. със странично закрепени към повърхността им вендузи, максималната товароносимост значително намалява.

За сигурното повдигане и удържане на предмета е необходимо създаване на вакуум, при което стрелката на манометъра да се намира в зелената зона, която започва от 300 mmHg. Друг указател за готовността на вендузата за повдигане е при отпуснато бутало, червената ивица по неговата периферия да остава скрита в ръкохватката, поради което да не се вижда.

Вендузата се закрепва като се държи и притиска с едната ръка, докато другата многократно притиска буталото на помпата. За достигане на вакуум 400 mmHg, например, са необходими около 30 напомпвания. За по-ниски стойности, още.

Веднъж прилепнала, включително и към не идеално гладки повърхности, вендузата се задържа дълго време. Така например при плот от лакирана фурнирована плоча (ПДЧ) са необходими около 20 min стрелката на манометъра да излезе от позволяващата вдигане зелена зона (300 mmHg) и навлезе в червената. Във всеки случай това е презастраховка, защото пренасянето на даден предмет не изисква толкова продължително време.

След приключване на работа, вендузата се освобождава чрез натискане на изпускателния клапан. За механично предпазване на уплътнителя, устройството има пластмасов предпазител.

С две думи – тази вендуза е изключително полезно и нескъпо приспособление, което в много голяма степен улеснява пренасяне, от един или повече хора, на тежки, често и крехки предмети, неудобни за носене кухненски уреди и мебели и т.н. В някои случаи по-равномерното разпределение на теглото чрез повдигане с 2 или повече вендузи, може да предпази, примерно тежка мраморна плоча, от пречупване.

Вендузата не бива да се използва при предмети със замърсена повърхност, с петна от вода или минерални масла.

Цената на вендузата е 39,98 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото