В категории: Брой 3-4/2007, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Хоби

Многофункционалният Bosch PMF 180 E Multi

В НС 1-2/2007 представихме многофункционалния ръчен електрически инструмент FEIN MultiMaster от една за съжаление почти непозната на нашия пазар марка. Машината предизвика оживен интерес у читателите и породи множество запитвания към редакцията къде може да се намери.

Сега ще представим друг един подобен инструмент с тази много съществена разлика, че е производство на най-силно представения у нас производител от световен ранг – Bosch. PMF 180 E Multi е многофункционален електрически инструмент, еднакво подходящ за шлифоване или за рязане, включително прободно, на места, недостъпни за останалите инструменти. При това той позволява толкова прецизна работа, че е получил прозвището „швейцарското джобно ножче“. Тази многофункционалност позволява с него да се извършват най-различни дейности, характерни повече за домашното майсторене, но с успех може да се използва и за професионални приложения. Той замества множество механични ръчни инструменти, като многократно улеснява и ускорява работата. За рязане се използват няколко различно широки прави триончета, както и с кръгова форма. PMF 180 E Multi е изключително подходящ за изрязване на различни отвори, например за вграждане на умивалник в кухненски плот, отрязване на стърчащи пирони и винтове, прерязване на монтирани медни тръби, почистване на фугите между облицовъчни плочки или изрязване на тези, които трябва да се подменят, и т.н., и т.н. Много голямо предимство, често решаващо, е, че с него с лекота може да се изпълняват операции на места, напълно недостъпни за други ръчни инструменти. За рязане, например на пластмасови тръби, се използва специално трионче, наподобяващо сегмент от диск. С него може да се режат също дървесни материали, гипсови отливки, метали, включително и различни стоманени лайсни и корнизи за пердета.

В режим на шлифоване машината работи като обикновена делташлайфмашина, която също е специализиран инструмент за обработване на места, недостъпни за останалите шлайфмашини – ограничени по площ повърхности, в ъгли, непосредствено до кантовете и др. Леко заоблените кантове на шлифовъчната плоча позволяват също така шлифоване на фалцове. За целта се използва шлифоваща плоча с триъгълна форма и дъгообразни страни, върху която по системата за бързо закрепване („велкро“) се поставят шлифовъчните листове. Тези си необичайни универсални възможности инструментът дължи на специфичното „осцилиращо“ движение, което извършва работният инструмент. То се получава, като инструментът се движи с голяма честота в обхвата на ъгъл от ±1,4о. При това са взети редица конструктивни мерки, така че вибрациите от това движение почти не се усещат от ръката. PMF 180 E Multi има възможност да се свърже с прахосмукачка и има двигател с мощност 180 W, която надвишава потребността при този принцип на работа. Ще бъде пуснат в продажба от юли 2007 г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото