В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти

Ingersoll Rand IQv Series – интелигентните акумулаторни инструменти

В края на миналата година на пазара на ръчните електрически инструменти с акумулаторно захранване се появи нов играч, и то не какъв да е, а американският гигант Ingersoll Rand. Основана преди малко повече от 100 години, фирмата е наложила името си като еталон за високо качество, независимо за кое направление в дейността ù става дума – производството на хладилни и климатични агрегати и инсталации за товарни и пътнически превозни средства (Termo King), хладилни витрини и замразителни камери за търговски и други обекти, на малки строителни машини (Bobcat), електроавтомобили за игрища за голф и малогабаритни транспортни и товарни средства (Club Car), пътно-строителни машини и машини за полагане на асфалтови настилки, заключващи (Schlage) и охранителни системи, въздушни и газови компресори, пневматични двигатели и инструменти. Създаването на ново направление, каквото са инструментите с акумулаторно захранване в производствената програма на Ingersoll Rand, не е случайно. Първо, защото през последните години този вид инструменти получиха устремно технологично и пазарно развитие, и второ – фирмата от десетилетия е водещ доставчик на световния пазар на професионални пневматични инструменти преди всичко за автомобилостроенето и сервиза на превозни средства, както и за всякакви други монтажни производства, свързани със завиване и отвиване на големи количества болтове, гайки и винтове. Така че, образно казано, с новите си електрически инструменти Ingersoll Rand разширява грижата си за клиентите в същия този сектор, като освен пневматични вече им предоставя гайковерти, ключове-тресчотки и бормашини с акумулаторно захранване. Началният набор, с който фирмата стартира миналата година, включва 9 такива инструмента и тепърва ще бъде разширяван. Поради това, че директното сравняване на два различни по конструкцията си инструмента не е коректно, ще изтъкнем само, че акумулаторният инструмент има няколко много съществени предимства пред пневматичния – отпада необходимостта от покупката, поддържането и експлоатацията на мощен стационарен въздушен компресор и което е още по-важно – липсва влачещият се маркуч, който не само че създава значителни неудобства, но и не може да бъде безкрайно дълъг. Така че акумулаторният инструмент в редица случаи е без алтернатива, защото предоставя преди всичко пълна свобода на действие.

С новите си инструменти отвъдокеанският производител в никакъв случай не възнамерява да се намесва на масовия пазар, пренаситен с повече или по-малко универсални акумулаторни инструменти, някои от които с неясен произход и качество. Отвоюваният и запазен от Ingersoll Rand с десетилетия сектор са посочените сфери на дейност, а основното изискване при тях е максимално високото качество, изключителната производителност и убедителна надеждност на инструмента. По всички тези показатели инструментите на Ingersoll Rand заемат челни позиции, поради което често ги сочат като еталон за професионални инструменти. Това очевидно се отнася и за новата акумулаторна серия.

Акумулаторните инструменти на Ingersoll Rand носят обозначението „интелигентно захранване“ (IQv Series), защото батерията и зареждащото устройство имат микропроцесорно управление, което позволява да се „изстиска“ докрай най-доброто, което може да даде една батерия. От нея зависи мощността, продължителността на работа, дълготрайността, а нерядко и готовността на инструмента за работа. За разлика от повечето водещи производители Ingersoll Rand доставя своите инструменти по избор и с двата най-разпространени за момента видове батерии – никел-кадмиева или литиево-йонна, като те са напълно взаимозаменяеми и всеки инструмент еднакво добре работи с която и да било от тях. Всяка от тези батерии има своите предимства. Никел-кадмиевите към днешно време са достигнали, общо взето, върха в своето технологично развитие и не след дълго ще залязат като производство най-вече поради съдържащия се в тях силно увреждащ околната среда елемент кадмий. При един и същ капацитет те са по-тежки, имат и някои други „родилни“ недостатъци, но не е за подценяване фактът, че са с около 80% по-евтини. От друга страна, сме свидетели на бързия прогрес при литиево-йонните батерии, които несъмнено са не само батериите на утрешния, но вече и на днешния ден. За своите литиево-йонни батерии Ingersoll Rand използва цилиндрични акумулаторни елементи на Sony, а за никел-кадмиевите батерии – елементи на Sanyo. „Интелигентността“ на всяка батерия се дължи на вградения в нея микропроцесорен блок, който следи, съхранява и анализира информацията за всеки елемент поотделно – брой на циклите на зареждане, степен на заряд, напрежение, максимален и остатъчен капацитет и т.н. По време на зареждане тези данни се обменят със също така „интелигентното“ зарядно устройство, което получава необходимата му информация, за да може да подбере оптималния режим на зареждане на всяка батерия и на всеки елемент в нея поотделно, както и да предпази елементите от повреждане по време на тяхното зареждане. Зарядното устройство BC10 е универсално, т.е. с него може да се зареждат всички батерии, с които работят инструментите на Ingersoll Rand, независимо от техния вид и номинално напрежение. То не само автоматично разпознава вида и типа на батерията, но диагностицира нейното състояние, като прилага оптималния за случая режим на зареждане. Освен да зарежда, устройството е в състояние и да възстановява базовите характеристики на батерията (има функцията Renew) – при литиево-йонните ги „освежава“, а при никел-кадмиевите батерии с няколко последователни цикъла на разреждане и зареждане премахва натрупания ефект на запаметяване (memory). По данни на фирмата съчетанието между „интелигентните” батерия и зарядно устройство води до четирикратно удължаване на дълготрайността на батерията. Устройството е бързозарядно с продължителност на зареждане 1 час.

Батериите на Ingersoll Rand имат необикновена (twist-to-lock, „завърти и заключи“), патентована от фирмата, система за присъединяване към инструмента. Те имат специално оформена шийка, която влиза в кухина в дръжката. Батерията се завърта на около 30о обратно на часовниковата стрелка, при което двустранен палцов механизъм я фиксира здраво. Нейното освобождаване е възможно само след едновременно натискане на двата бутона, разположени от двете страни на батерията. По този начин се постигат две цели. Практически е невъзможно батерията да се извади от само себе си дори и при падане на машината отвисоко. Пружиниращите контактни пера са конструирани така, че при завъртането да трият и очистват механически повърхността на контактните пръстени на батерията. Така се премахва тънкият оксиден слой, чието електрическо съпротивление причинява пад на напрежението. В списъка с предимства ще добавим, че всяка литиево-йонна батерия има четиристепенен светодиоден индикатор, който показва нивото на зареждане. Показанието е вярно, което се потвърждава при сравняване с отчитането, което дава зарядното устройство.

Данните за батериите се съдържат в таблицата, като само ще подчертаем, че Ingersoll Rand дава за всяка от тях 2-годишна гаранция или минимум 1000 цикъла на зареждане независимо от типа на батерията.

От новата IQv Series към момента Ingersoll Rand предлага общо 9 ръчни инструмента, 6 вида акумулаторни батерии, едно универсално зарядно устройство и един прибор (BT-IQv Battery Analizer) за анализиране състоянието на всички батерии на фирмата. Той би бил особено полезен за клиенти, които използват повече акумулаторни инструменти, защото поддържа диагностични данни за всяка батерия поотделно (по съхранения в паметта ù индивидуален номер) и спомага за допълнителното удължаване на дълготрайността на всяка една от тях.

Демонстрационният метален куфар, който ни бе предоставен за тестване от представителството на Ingersoll Rand у нас, съдържаше три машини – гайковертите IQv W360 и IQv W040, бормашината отвертка IQv D650, универсално зарядно устройство BC10 и две литиево-йонни батерии BL072 и BL192. Избързваме да кажем, че машините са не само изключително издръжливи на продължителна работа, но безпроблемно понасят силни удари, включително изпускане от височина 5 m върху твърда настилка. В офиса на Ingersoll Rand ни демонстрираха това качество, като пуснаха една от машините от 3 m, колкото позволяваше височината на помещението, върху твърда настилка от подови плочи. От удара нямаше и следа. Всички детайли на двигателя, редуктора и ударния механизъм са изработени от здрав метал, метални са дори превключвателите на двустепенната редукторна кутия и бутоните за промяна посоката на въртене. При машините на Ingersoll Rand не може да се видят сачмени лагери, поставени в легло от пластмаса, нито пластмасови четкодържатели. От здрава, армирана с влакна пластмаса е изработена единствено черупката, която обхваща двигателя и ръкохватката. Материалът обаче е специално подбран, защото е напълно устойчив на въздействието на органични разтворители (бензин, масла и др.), които са неизбежни във всяка авторемонтна работилница. Взети са и специални конструктивни мерки за заздравяване на конструкцията чрез усилено оребряване на по-силно натоварените участъци, както и с допълнителна стоманена армировка в областта на пусковия бутон, което е критично място при падане на инструмента отвисоко. Всички инструменти имат електронно регулиране на честотата на въртене, а с това и на честотата на ударите при гайковертите.

Ударни гайковерти

Серията към момента съдържа общо три инструмента – IQv W360 (1/2″), IQv W150 (3/8″) и IQv W040 (1/4″). Те се различават помежду си по големината на въртящия момент, съответно по захранващото напрежение, теглото и размера на накрайниците, посочен в скобите. Техническите данни са показани в таблицата. При първите два модела шийката на шпиндела за закрепване на накрайника е с квадратна форма, а третият и най-малък има шестостенен патронник за директно захващане на работния инструмент. За отбелязване е също, че в зависимост от мощността си, всеки от инструментите работи с подходящата за него по напрежение и капацитет батерия, като погрешното включване е невъзможно. Така например най-малката батерия BL072 (7,2 V) работи само с най-малкия гайковерт IQv W040 и не може да се включи към по-мощните модели. Също така най-мощната батерия BL192 е несъвместима с IQv W040, а се присъединява само към по-мощните модели. Всяка една от машините се доставя поотделно или в комплекти с по една или две батерии – никел-кадмиеви или литиево-йонни.

IQv W360 е най-мощният ударен гайковерт, чийто максимален въртящ момент при развиване достига 490 Nm. По този показател той надминава най-близките си конкуренти с 20–30%. Това е постигнато с отлично съчетаване между двигателя, ударния механизъм и акумулаторната батерия. Този е идеалният инструмент за силно натоварени и отговорни винтови закрепвания като монтажа и демонтажа на джанти на леки и товарни автомобили например. С тегло от само 2,8 kg с литиево-йонната батерия, този гайковерт надвишава с над два пъти най-близкия си конкурент по съотношението тегло–мощност.

Моделът IQv W150 заема междинно положение по този показател и поради това той е с най-универсално приложение за различни монтажни и ремонтни работи около двигателя, купето, спирачната система и ходовата част на автомобила. Едновременно мощен, компактен и сравнително лек, с него се работи лесно и на труднодостъпни места.

IQv W040 е лек и компактен гайковерт, поради което е изключително подходящ за некритични съединения при работа в ограничени за движение на инструмента места, например около двигателя и ходовата част на автомобила.

На база сравнителни технически характеристики акумулаторните гайковерти на Ingersoll Rand за момента са най-компактните и леки инструменти от този вид, които се предлагат на пазара. По тези показатели изпреварват конкурентите си с около 30%. Това, от което професионалистите винаги силно се интересуват, са резултатите от проведени в специализирани лаборатории тестове за издръжливост на инструментите. Неколкократно проведени тестове на завиване и отвиване при следния цикличен режим – 5 s завиване, 2,5 s изчакване, 5 s отвиване, 2,5 s изчакване, са показали, че инструментите на Ingersoll Rand издържат средно по 65 000 такива цикъла. Това е трикратно по-добро постижение от следващия в класацията по износоустойчивост конкурентен модел на друг производител, тестван при същите условия. По мнение на специалистите това удивително постижение се дължи на няколко фактора. Всички детайли на ударния механизъм при инструментите на Ingersoll Rand са така проектирани и разположени един спрямо друг, че механичният контакт помежду им да бъде в максимална степен „омекотен“ и равномерен, без ударно натоварване помежду им. Към това трябва да се добави фактът, че за изработването им са използвани най-качествени стомани с висока якост и твърдост на натиск, а детайлите имат специална повърхностна обработка за постигане на висока твърдост и износоустойчивост.

Бормашини отвертки

Новата серия IQv към момента включва две акумулаторни бормашини – IQv D550 със захранващо напрежение 14,4 V и IQv D650, която работи с напрежение 19,2 V. И двете имат двустепенни предавателни кутии, които в съчетание с плавното регулиране на честотата на въртене позволяват нейната промяна в границите 0–360 min–1 и 0–1300 min–1. Патронникът е бързопритягащ, пригоден е за закрепване на свредла с диаметър от 1,5 mm до 13 mm.

Моделът IQv D650 има максимален въртящ момент при завиване в стомана 73 Nm, а моделът IQv D550 – 62 Nm. Машините имат 17-степенен регулатор на големината на въртящия момент, включително с изключен регулатор при режим на пробиване. Спрямо най-близките си съперници от конкурентни марки бормашината IQv D650 има с 88% по-добро съотношение мощност–тегло, 30% по-голям максимален въртящ момент и е с 35% по-лека.

Шлайфмашини

Правите и ъглови шлайфмашини също са измежду най-често използваните инструменти в авторемонтните и шлосерски работилници. Към богатата си гама от пневматични инструменти от този вид фирмата добави и два модела с акумулаторно захранване от серията IQv – правата шлайфмашина IQv GS25 и ъгловата IQv GR25. Двигателят (260 W) осигурява мощност, надхвърляща мощността на пневматичните инструменти от този клас, което в комбинация с високата честота на въртене 27 500 min–1 за първия и 20 000 min–1 за втория позволява извършване на разнообразни леки шлифовъчни дейности.

Ключове-тресчотки

В началото на 2007 г. Ingersoll Rand разшири гамата акумулаторни инструменти от серията IQv с четири модела на този така характерен и крайно необходим за всяка авторемонтна работилница инструмент, защото позволява работа и на най-труднодостъпни места. Това са IQv R140 (1/4″), два модела с големина на накрайника 3/8″ – IQv R145 и IQv R380 и R385 с големина на накрайника 1/2″. Инструментите имат изработено от алуминий здраво тяло, честотата на въртене на главата се регулира плавно, а микропроцесорно управление предпазва двигателя и батерията от претоварване.

Ръчните акумулаторни инструменти на Ingersoll Rand се продават със следните гаранции от производителя:

» 1 година пълна гаранция, покриваща инструмента, батерията и зарядното устройство.

» 2 години или 1000 цикъла на зареждане за всяка батерия.

» 3 години гаранция при проява на производствени дефекти на инструмента или зарядното устройство.

Инструментите на Ingersoll Rand се прeдлагат у нас в магазините от веригата „Киров“ АД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2007, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото