В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новости и в лекия клас перфоратори на Bosch

Сега ще се прехвърлим от сектора на къртачите – страшилище за всяка бетонна конструкция, при по-малките перфоратори, които в своята област на приложение са също така незаменими. Тук също има новости, свързани с появата на пазара на двата нови модела GBH 2-18 RE и GBH 2-23 RE. За момента те са най-леките в лекия клас машини. Първата е проектирана с цел оптимално съчетаване на възможно най-ниско тегло, достатъчна за класа си мощност и ниска цена. С тегло от само 1,9 kg GBH 2-18 RE е най-лекият в света към момента перфоратор. Той е по-лек с 25% от най-близкия конкурентен модел в двукилограмовия клас и е световен първенец по друг един показател, който е решаващ при работа на трудно достъпни места – с дължина 316 mm това е най-късият перфоратор с пистолетна форма на ръкохватката. Въпреки малките си размери и тегло GBH 2-18 RE е истински боец. С енергия на удара 1,7 J той задминава повечето от преките си конкуренти при пробиването на отвори в бетон и тухлена зидария. С тази задача за всички най-често използвани големини на дюбели машината се справя отлично. Максималната големина за пробиване на отвори в бетон е 18 mm, което е повече от достатъчно за този вид работа. При изключен ударен механизъм машината се справя с отвори до Ø30 в дърво и до Ø13 в стомана.

Специализацията на перфоратора е в пробиване на отвори за закрепвания с дюбели, като малкото тегло и компактни размери са съществено предимство, особено когато се работи над главата или на места със затруднен достъп. За удобната и неуморителна работа спомагат ергономично оформените ръкохватки и удобно разположените върху тялото елементи за управление на машината.

Моделът GBH 2-23 RE към момента е най-новият перфоратор на Bosch, който е в продажба от март т.г. Неговата специализация е в серийното пробиване на много отвори за дюбели, поради което, освен добра производителност, машината е рекордьор по износоустойчивост и дълготрайност. По този основен за всяка професионална машина показател GBH 2-23 RE е лидер на световния пазар с над 50% преднина пред най-близкия си конкурент, което се дължи на новата конструкция на пневматичния ударен механизъм. За сравнение ще посочим, че при тестови изпитания до влизане в сервиз с GBH 2-23 RE са били пробити 65 000 отвора 6×50 mm в бетон, докато постижението със следващия в класацията перфоратор е било 22 000 отвора.

GBH 2-23 RE е идеалната машина за монтажници, които пробиват в бетон голям брой отвори с диаметър до 12 mm. С мощност на двигателя 650 W и енергия на удара 2,5 J перфораторът пробива с около 25% по-бързо.

Comments are closed.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото