В категории: Брой 1-2/2007, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Направи сам библиотека – проект „Как да направим“

В дома на тези, които обичат да четат, библиотеките все не успяват да поберат книгите, списанията и останалите писмени материали, чието количество непрестанно нараства, докато се появят купчинки на пода и върху масите. Конфекционните библиотеки имат по-скоро представителни функции, възприемат се като съществен елемент от интериора, подчертаващ интелектуалните интереси на домакините. За работния кабинет обаче са необходими библиотеки „по мярка“, съобразени в максимална степен с това, което ще съдържат, и оразмерени така, че да се използва най-рационално и последният сантиметър от помещението. Библиотеката трябва да има рафтове, които да позволяват съхраняване на книги с нормален формат (височина 16–18/20–25 cm), както и книги, списания и папки с височина 30–33 cm. Освен това все още немалко хора съхраняват старите си архиви във вид на машинописни страници и копия и е далеч по-прегледно те да се съхраняват в затворен шкаф. Добре е библиотеката да има подходящо оразмерено място за съхраняване на компактдискове, чието количество много бързо расте, класьори с филми и снимки, а често и различни канцеларски принадлежности.

С други думи най-добре е човек сам да проектира библиотеката си, а още по-добре, ако може и да я изработи. Това последното никак не е трудно и тук ще се постараем да покажем как може да се осъществи. Предлагаме ви работен проект на библиотечен шкаф с размери 212х240х33 cm, проектиран според конкретните условия за малка стая с нисък таван. Част от шкафа е с открити рафтове, оразмерени както за книги с нормална височина, така и за големи книги, папки и списания. Другата представлява затворени с врати отделения, има и секция с пет чекмеджета, удобни за съхраняване на класьори с филми, снимки и други материали.

За по-лесното изработване, пренасяне по тясно стълбище с коридор и монтиране на място библиотеката е разделена на четири части. Две от тях стъпват върху пода, а другите две се поставят върху тях. За по-голяма стабилност те се свързват странично с по два мебелни винта с декоративни гайки.

Както се полага за времето, в което живеем, шкафът е проектиран с помощта на най-новата версия на специализирания продукт Hettich Selection Professional v.2.15. Той е предназначен за професионални мебелисти и проектанти на вътрешно обзавеждане. Представлява мощен инструмент, който превръща проектирането на мебели едва ли не в детска игра, позволява многовариантност чрез промяна на размерите, разпределението на вътрешното пространство, промяна на вида на вратите или чекмеджетата, избор на обкова до последното винтче, на текстурата и цвета на повърхностното покритие на детайлите и така, докато се постигне желаният резултат. Проектът може да бъде оглеждан от всички страни във вид на двумерна графика или въртян в пространството като тримерен модел.

След като всички мебели бъдат проектирани, може да се пристъпи към обзавеждане на помещението. За целта първо се изчертава неговият план с вратите и прозорците, може да се „поставят“ тапетите и подовите настилки. Мебелите се поставят на мястото си, при необходимост се разместват и тогава вече лесно се виждат недостатъците при проектирането им. Беда няма, защото могат да бъдат променени лесно, докато прилегнат по най-добрия начин на мястото си в цялостното обзавеждане на помещението.

При всички тези възможности Hettich Selection Proffessional струва поне десет пъти по-малко от универсалните CAD/CAM продукти. Причината според нас е, че е специализиран за работа с обкова на немската фирма Hettich, и поради това съдържа нейния пълен каталог с над 15 000 артикула (панти, дръжки, разглобяеми сглобки, механизми за плъзгащи, повдигащи и други видове врати и т.н.). Поради това за всяка проектирана мебел Hettich Selection Proffessional създава и отпечатва най-подробна техническа документация с чертежи – от монтажните и т.нар. разстрелян чертеж, до чертеж на всеки детайл поотделно, като са обозначени дори центрове за пробиване на отворите. Изготвя се и пълен списък на всички детайли и обков с продуктов номер, включително и на винтовете.

Според нас тази фирмена обвързаност не е недостатък, а съществено предимство, защото позволява еднозначен избор на отделните елементи, а марката Hettich е гаранция за качеството, защото това е водещият в Европа производител на обков за мебели. Както се знае, именно обковът прави съвременната мебел. Останалото са мебелни плочи, които всеки сам, стига да има добър ръчен циркулярен трион, може да разкрои.

След като дадена мебел е проектирана и за нея е отпечатана подробна техническа документация, възможностите са три. Едната е човек да се захване за работа и всичко да свърши сам. Втората – да даде папката с чертежи в някоя дърводелска работилница за цялостна изработка, а третата – да поръча детайлите за разкрояване, като остави за себе си пробиването на отворите, монтирането на обкова и сглобяването. Независимо кой вариант ще бъде избран, удоволствието човек сам да проектира своите мебели остава.

Тук сме проследили основните етапи в проектирането на отделните секции на библиотеката, като даваме само монтажните чертежи. Поради липса на място не е възможно да отпечатаме и чертежите на детайлите, защото проектът само на секция 1 съдържа 38 чертежа и две страници със спецификация на детайлите и останалите материали.

Постарали сме се да дадем информация за по-специфичните операции, използвани при направата на шкафа – монтиране на чекмеджетата, на пантите и на разглобяемите сглобки.

Основният материал за изработка на шкафа са фурнировани или ламинирани мебелни плочи от дървесни частици (ПДЧ). По-качествени, но и по-скъпи са плочите MDF (плочи със средна плътност от дървесни влакна). Те са по-здрави, по-сигурно задържат винтовете и имат еднородна структура по цялата си дебелина. Това позволява да бъдат обработвани чрез фрезоване, подобно на масивната дървесина, за получаване на релефна повърхност. За гръб на шкафовете и дъно на чекмеджетата е използван шперплат с дебелина 6 mm, а страниците и челата на чекмеджетата са от шперплат с дебелина 12 mm.

Най-достъпният източник за покупка на плочи от ПДЧ са големите търговски вериги от типа „Направи си сам“ в които се продават фабрично разкроени плочи с широчини 16, 18, 20, 30, 40, 50, 60 и 80 cm – най-често с дължина 200 cm. Те са фабрично кантовани, което има смисъл само ако не се налага допълнително надлъжно рязане. Този начин на покупка е най-лесен, включително и за транспорт със собствен превоз, но и най-скъп. Доста по-изгодно е да се потърси фирма директен вносител и плочите да се купят от нейния склад. Единственият проблем е с транспортирането поради по-големите им размери – типичната големина е 410х183 cm.

В домашни условия мебелните плочи се разкрояват с помощта на ръчен циркулярен трион с диск със ситни зъби, специално пригоден за рязане на мебелни плочи. За прецизно рязане обаче е необходимо машината да се води по специална метална шина водач, предварителна закрепена на точно необходимото място. Това означава още добра машина от реномиран световен производител, каквато е Metabo KSE 68 Plus. Специално произведен за фино рязане на мебелни плочи е дискът Hawera Super TEC с 48 зъба, дебели по 2,6 mm. Може да се използва и универсалният Hawera Karat Multi TEC с 54 зъба при дебелина по 2,4 mm.

Точно рязане по идеално права линия може да се осъществи само когато машината се движи, като се плъзга по метална шина водач. Металните водачи, които се закрепват отстрани на циркулярния трион (каквито имат всички любителски машини), в случая не вършат работа. Те не дават достатъчно стабилна опора, а копират неравностите на канта, по който се водят. Освен това с тях може да се режат тесни ивици, а не да се разкрояват детайли за мебели. Това налага допълнително подравняване и изглаждане на кантовете на голям абрихт. За предпочитане е да се реже с резерв от няколко милиметра от всяка страна и след това чрез рендосване да се получат крайните размери на детайлите. Големите абрихти обаче са рядкост в домашната работилница, а и рендосването на плочи от ПДЧ много бързо затъпява ножовете.

Секция 1

Представлява шкаф с пет чекмеджета. Поради липса на място детайлите на чекмеджетата не са обозначени с позиции върху чертежите, но размерите им са дадени в таблицата. Тук е избрана конструкция тип „Направи си сам“. Всяко чекмедже се състои от същинско чекмедже, сглобено по класическата технология – страници с нутове, в които влиза дъното, а то от своя страна се закрепва с винтове и лепило към долните кантове на предното и задното чело. Страниците и челата се изработват от дебел шперплат или иглолистна дъска и се съединяват помежду си с лепило и винтове. По-големите мераклии биха прибягнали и към съединение с плоски дибли. Към челото на така сглобеното чекмедже се закрепва с винтове декоративното чело. Препоръката е декоративните чела да се монтират най-накрая, след като всички чекмеджета са поставени на водачите си в шкафа. Това позволява компенсиране на известни неточности при монтажа, за да се получат еднакви разстояния между видимите декоративни чела.

Всички чекмеджета имат еднакви по размери декоративни чела. Обръщаме внимание, че докато елементите на трите средни чекмеджета са напълно еднакви, двете крайни се различават по размерите си. Причината е в необходимостта техните чела да припокрият канта на долното и горно дъно.

Специално внимание заслужава системата за монтиране на чекмеджетата. Избрали сме най-съвършените към момента механизми на Hettich – Quadro V6, които позволяват пълно изтегляне на чекмеджето от шкафа и съответно осигуряват пълна видимост на неговото съдържание. За по-евтино може да се използват и Quadro 30, при които последните 90 mm от чекмеджето остават в шкафа, т.е. то не може да бъде изтеглено изцяло навън. Водачите Quadro имат две метални шини, от които едната се закрепва неподвижно към страниците на шкафа, а другата е подвижна и към нея се монтира чекмеджето. Плъзгането помежду им се осъществява върху ред от стоманени сачми. В резултат на това чекмеджето се движи изключително лесно, почти без усилия, без каквато и да била странична хлабина. Специален механизъм довършва прибирането на чекмеджето в шкафа, като го придърпва и задържа в крайно положение. Нещо повече – в края на водачите са поставени специални амортисьори, които правят прибирането на чекмеджето плавно и без удар, дори да бъде блъснато силно по невнимание. Тези водачи на практика са вечни, имат механизъм за самопочистване на сачмите от евентуално попаднали в каналите на шините прах и други замърсявания. Друго много съществено предимство на водачите Quadro е голямата им товароносимост – 25–50 kg на чекмедже, поради което те са предпочитани най-вече за големи чекмеджета, предназначени за съхранение на тежки предмети – кухненски съдове, книги. Признаваме си, че в случая при тази големина на чекмеджетата сме се попрестарали, но човек не подменя всеки ден мебелировката си и защо да не използва най-качествените материали, когато има възможност за това.

След като водачите бъдат монтирани на местата им, всяко от чекмеджетата се закрепва, като в задния му край влизат две метални куки. Закрепването в предния край става с помощта на две специални пластмасови щипки. Това позволява при необходимост чекмеджето за бъде откачено от носачите и извадено от шкафа. Освен това всяка от щипките има регулиращ механизъм, който позволява преместване на вече закрепеното чекмедже на разстояние 2 mm във вертикална посока. По този начин допълнително може да се изравни разстоянието между декоративните чела на чекмеджетата. Задължително изискване при монтиране на чекмеджета с водачи Quadro е дебелината на страниците им да бъде по-малка от 16 mm (в нашия случай тя е 12 mm). Когато се ползват детайлните чертежи от Hettich Selection Proffessional, правилното монтиране на водачите не създава проблеми, стига да се пробият отворите за винтовете така, както е посочено на чертежа. При липса на такъв чертеж монтажът се извършва по размерите, дадените в инструкцията, която съпътства всеки комплект от два водача.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото