В категории: Брой 1-2/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Ръчна фреза Bosch GKF 600 Professional

Новата ръчна електрическа фреза Bosch GKF 600 е инструмент, специализиран за обработване на кантове, а конструкцията му се отличава от обичайните универсални ръчни фрези. Блокът на електродвигателя е поставен във вътрешността на тяло от алуминиева сплав и може да се премества по осевата му линия, като по този начин се регулира дълбочината на фрезоване спрямо основата на машината. Това решение има няколко съществени предимства, свързани със специализацията на фрезата. Първоначално дълбочината на фрезоване се регулира грубо чрез преместване на двигателния блок на ръка в тялото на машината. Местоположението му се отчита по мерна скала. Фината настройка се извършва чрез въртене на специален регулиращ диск. Така нагласената дълбочина на фрезоване се фиксира с помощта на лостов механизъм, който блокира неподвижно двигателния блок в тялото. Прецизното регулиране на местоположението на фрезера спрямо основата на машината е задължително изискване, защото неточност дори от десети от милиметъра е съществена, когато се обрязва залепена кантираща лента например.

Фрезата GKF 600 е изключително компактна и удобна за работа с една ръка. Тежи само 1,5 kg, а тялото ù има вдлъбнатини, оформени по релефа на дланта и пръстите на ръката. За сигурното държане на машината способства и повърхностното еластично покритие.

Електродвигателят е с мощност 600 W, а валът се върти с честота 33 000 minˉ¹ – значително по-висока от честотата на въртене при универсалните фрези, която не надхвърля 21 000–24 000 minˉ¹, което повишава гладкостта на фрезованата повърхност. Фрезата има две цанги за закрепване на фрезери с диаметър на опашката Ø6 и Ø8.

Комплектът съдържа още водач за паралелно водене, който се използва при издълбаване на нутове и копираща втулка за водене на фрезата по предварително подготвен шаблон. Стандартната основа, по която се плъзга фрезата, може да бъде заменена с друга – по-голяма, с ръкохватки, даваща по-стабилна опора и позволяваща свързване към прахосмукачка за засмукване на стърготините. С помощта на специална приставка, монтирана към тялото на фрезата, тя може да се регулира за фрезоване под наклон назад до 30° и напред – до 45°. Настройката на наклона се извършва през стъпка 7,5°. Връзката на електрическия кабел с двигателното тяло е направена така, че краят му да бъде отдалечен, за да не може да се усуква около машината и да пречи при работа.

И без изрично изписания върху машината текст Professional всеки професионалист знае, че машините от т.нар. синя серия на Bosch са професионални. От това следва, че производителят дава 3 години гаранция – с една повече от обичайната двегодишна гаранция. Добавъчната година се дава след регистрация на инструмента на уебстраницата на Bosch.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ръчна фреза Bosch GKF 600 Professional”

todor hristov | октомври 13th, 2011 at 4:53 pm

ръчна фреза bosch gkf 600 professional-цена

„Направи сам“:
Цената на фрезата е 429 лв. с ДДС и може да я закупите от електронния магазин на фирма „Киров“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото