В категории: Брой 1-2/2007, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Ъглошлифовъчните машини на Metabo

Няма производител на ръчни електрически инструменти от световен ранг, който да не разработва и предлага ъглошлайфмашини. Немската фирма за професионални инструменти Metabo също не прави изключение и към момента предлага 29 модела, които покриват цялата гама по мощност и големина, с едни или други екстри, ако така може да се нарекат съществени за експлоатацията и сигурността най-модерни технически решения като антивибрационните системи, механизмът за закрепване на работния диск и др.

Малко са машините, към които да се предявяват толкова високи претенции поради различния характер на дейностите, които се вършат с една ъглошлифовъчна машина – рязане, грубо обработване на повърхности и шлифоване, почистване от ръжда и други замърсявания с различни по твърдост и форма четки. Ето защо те почти по равно се използват за обработка както на черни метали, така и в строителството за рязане на бетонни и керамични материали. В повечето случаи ъглошлайфмашините работят при екстремно натоварване и в силно агресивна среда, дължаща се на късчетата метал или обилната прах, отделяна при обработка на строителни материали. Затова са малко производителите, които като Metabo дават пълна три годишна сервизна гаранция за своите машини. Познатата като XXL харанция на Metabo означава най-малко три години гарантирана експлоатация на машината „до дупка“ в производствени условия – време, за което тя многократно ще се изплати, а и след това още дълго ще продължи да работи вярно. За машина, използвана в домашни условия, тази гаранция на практика означава едва ли не вечна безаварийна работа с инструмент, на който винаги и по всяко време може да се разчита.

За постигане на висока износоустойчивост в съчетание с много добра производителност фирмата вгражда в своите машини новото поколение електродвигатели Metabo Marathon. Техните намотки имат специално нанесено чрез прахова технология епоксидно покритие, което ги предпазва от прахта и съдържащите се в нея абразивни частички. Специална система допълнително предпазва двигателя от увлечените с въздушната струя твърди частички. Взети са и мерки за подобряване охлаждането на двигателя, което е позволило повишаване на неговия коефициент на полезно действие и на отдавания максимален въртящ момент. Всички двигатели са със самоизключващи се четки при достигане на определена граница на износване. Имат и механичен предпазен съединител (S-automatic), който защитава работещия при възникване на обратен удар вследствие заклинване на въртящия се диск.

Ъглошлифовъчните машини на Metabo са добре обезопасени срещу предаване на характерните вибрации към ръцете на работещия. Благодарение на патентованата от производителя система VibraTech и създадената въз основа на нея нова конструкция на предната ръкохватка предаваните чрез нея вибрации се намаляват до 60%, което е едно от най-добрите постижения в тази насока. Ръкохватката е така конструирана, че твърдата връзка между тялото на машината и повърхността на ръкохватката е прекъсната, а вибрациите се гасят от специални еластични елементи. За този проблем и друг път сме писали, затова тук ще се ограничим само да посочим, че той в никакъв случай не е за подценяване. Повишените вибрации причиняват бързо изтръпване на ръцете, неприятно усещане, намалена работоспособност и производителност, а при по продължителна работа възниква и професионалното заболяване, наречено по името на причинителя „вибрационна болест“.

Повечето от моделите на Metabo имат система за бърза смяна на диска, която тук се нарича Metabo Quick. Тя използва специална притискателна шайба за фиксиране на диска, която се завива и развива на ръка с минимални усилия. Признаваме си, че сме силно пристрастни към този начин на закрепване, макар и малко да се оскъпява машината. Това е така, защото сме „сърбали попарата“ на силно затегната гайка, която не само специалният ключ не може да отвие, ами и варварски опити за отвиване със секач и чук са се оказвали безполезни. Затова има ли възможност за избор, това според нас трябва да бъде машина, използваща система с такава притискателна шайба.

Универсална ъглошлайфмашина няма. В зависимост от мощността, големината на въртящия момент и диаметъра на диска едни са подходящи за извършване на големи по обем и натоварване дейности, други пък са по-пригодни за обработка на по-малки детайли. Затова машините на Metabo са разделени в три обособени групи:

1. Компактен клас – леки и същевременно достатъчно мощни за рязане на метални профили машини с най-често използваните в практиката големини, за обработка на заваръчни шевове. Те са предпочитаният инструмент за рязане на облицовъчни плочки, а когато честотата на въртене се регулира, са особено подходящи за обработване и на пластмаси. Мощността им е е в границите 700–1400 W и работят с дискове с диаметър 115, 125 (най-често) и 150 mm. Големината, малкото тегло и формата на тялото в частта, която служи и за ръкохватка, ги прави подходящи за държане по време на работа и с една ръка.

2. Среден клас. Средни по мощност и тегло машини с широк диапазон от приложения, включително за рязане на дебелостенни метални профили и груби заваръчни шевове. Теглото им е около 2,7 kg, а мощността на двигателя 1400 W. Работят с дискове 125 и 150 mm. При работа се държат с две ръце.

3. Висок клас, който включва машини с мощност 2100–2500 W. Използват дискове с диаметър 180 mm и 230 mm. Пригодени са да се справят с най-тежки задачи при рязане и грубо шлифоване. Съответно на това обаче са най-обемисти и тежки, а на места с ограничен достъп, не могат да се ползват.

Компактен клас

Ъглошлифовъчните машини от тази група са най-разпространените и най-често използвани, като според някои изследвания на тях се пада около 70% от пазара на този вид инструменти в ЕС. Причината за това е, че те са малки и леки, съответно удобни за държане и работа с една ръка, по-малко уморяват работещия, а и с тях може да се работи на места, недостъпни за по-големите машини. Същевременно са достатъчно мощни, което ги прави напълно подходящи за повечето задачи, които изникват в практиката – грубо изпиляване и заглаждане на заваръчни шефове, рязане на средно големи метални профили и тръби, рязане на облицовъчни плочи, обработка на повърхности с метални четки. Машините с електронно регулиране на честотата на въртене са подходящи и за обработка на предмети от пластмаса.

Част от машините имат различни системи, които решават един или друг проблем, а най-често разширяват възможните приложения. Те са обозначени с буква в наименованието на модела. Така например буквата „Е“ означава, че машината има вградена електронна система за управление VC (Vario Constant) Elektronik. Това е двуполупериодна тиристорна система, която позволява безстепенно регулиране на честотата на въртене от нула до максимална, без загуба на енергия. При нормално натоварване на машината системата поддържа постоянна честотата на въртене и едва при силен натиск върху диска тя започва да намалява. Машините, предназначени за работи в режим на високо натоварване, имат система VTC (Vario Tacho Constamatic) Elektronik, която поддържа постоянна честотата на въртене в още по-широк диапазон на натоварване. Тези машини имат и по-голям от въртящ момент. Отличават се по добавката Plus в наименованието на модела. Машините, чието наименование съдържа буквата „Р“ имат специална ергономична ръкохватка.

С цел повишаване на безопасността част от моделите имат пусков бутон (Totmannschalter), който се задейства и съответно машината е включена само докато бъде притискан с ръката, която обхваща ръкохватката. При изпускане на машината по някаква причина, например при възникване на неочакван обратен удар, електрическото захранване моментално се прекъсва. Тези машини са обозначени с буквата „S“ в наименованието.

Предлагат се модели с мощност 750 W, 900 W, 1010 Wи 1400 W. За отбелязване е малката разлика в теглото – само 100 g между машините с най-малка и най-голяма мощност. Те работят с дискове 115, 125 и 150 mm, което е посочено в наименованието на всеки модел. Имат въртящ момент 2,2 Nm, като при най-мощните модели W 10-125 Quick, W 10-150 Quick, WЕ 14-125 Quick и WЕ 14-150 Quick той е 3,3/3,5 Nm. Последните две машини, които са най-мощни, имат системи за управление на честотата на въртене VTC, както и за плавно развъртане, без създаване на токов удар в мрежата при пускане на машината.

Среден клас

В този клас към момента се предлагат два модела с мощност 1400 W, които се отличават един от друг единствено по диаметъра на работния диск – 125 и 150 mm. Характерен за тях е по-големият въртящ момент, което е свързано и с основното им предназначение – специализиран инструмент за рязане на дебелостенни стоманени профили и изпиляване на груби заваръчни шевове. Съответно на по-натоварения режим на работа и повишените вибрации, те имат ергономично оформена основна ръкохватка. В началото на статия уточнихме, че всички машини на Metabo имат допълнителна предна ръкохватка VibraTech, намаляваща с до 60% нивото на вибрациите. При машините от този клас задната ръкохватка може да се завърта на 90о, което допълнително прави работата с машината по-удобна в зависимост от това за какво се използва в момента – за рязане или за изпиляване на повърхности. Тези машините имат и по-масивна конструкция в резултат, на което теглото им е увеличено на 2,7 kg.

 

Висок клас

Това са мощни с изключително здрава и износоустойчива конструкция машини, които се справят с най-тежки задачи, включително рязане на бетонни елементи и дебели каменни плочи. Мощността им е между 2100 W и 2500 W, работят с дискове 180 и 230 mm. Освен за работа при държане с ръце, Metabo предлага и специална стойка, която превръща ръчната ъглошлифовъчна в стационарна машина за прецизно рязане на стоманени профили и тръби, включително под ъгъл 45о.

Съответно на тези си възможности машините от тази група са и най-тежки – 4,8-4,9 kg, като най-мощната от тях с двигател 2500 W (W 25-230/WX 25-230) тежи 5,3 kg. Диапазонът от големини на въртящия момент при тези машини е доста широк – от 11 Nm при модела W 21-180/ WX 21-180 до 18 Nm при W 25-230. За тях е характерна също електронната система за плавно развъртане на двигателя и ограничаване на силата на пусковия ток. Тя е налична в моделите с буквата „X“ в наименованието им. Всички машини от тази група имат завъртаща се на 90о основна ръкохватка.

Машините от средния и високия клас имат лостов механизъм за бързо притягане и фиксиране на предпазния диск, което улеснява регулирането му така, че да гарантира най-безопасна работа. Изборът на абразивни дискове, които Metabo предлага, е много голям, но това ще бъде тема за отделна статия.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ъглошлифовъчните машини на Metabo”

mitko | февруари 6th, 2012 at 11:03 pm

edin vapros za6to nemoga da se registriram za garanciqta za tretata godina na metabo
„Направи сам“: Уважаеми читатели на списанието, моля пишете на родния си български език!
Регистрацията за получаване на удължената тригодишна гаранция на електроинструментите на Metabo XXL се извършва от страницата на компанията .
Поради обновяване от края на миналата година до средата на януари т.г. тя бе недостъпна, но сега работи безотказно.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото