В категории: Брой 1-2/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Акумулаторни бормашини Sparky

В първите дни на годината Sparky пусна на пазара едновременно няколко нови ръчни електрически инструмента, някои от които бяха показани като мостри на миналогодишния технически панаир в Пловдив, а други са новост и за нас. Сред тях се отличава новото семейство акумулаторни бормашини-отвертки, с които ловешкият производител следва световната тенденция за бързо разширяване на сектора на автономно захранваните инструменти.

Засега новата серия включва три модела – BR 9,6E, BR 12E и BR 15E, с което броят на акумулаторните инструменти на Sparky става общо девет. Формата на тялото на новите машини е класическа. Отличават се една от друга по захранващото напрежение, като по този показател това са най-често използваните и с универсално предназначение модели – еднакво подходящи за завиване и отвиване на винтове или за пробиване на отвори в стомана и цветни метали, в дърво и пластмаси. Захранват се с никел-кадмиеви акумулаторни батерии, всяка с капацитет по 1,5 Ah. Имат модерни бързо зареждащи устройства с време на зареждане на батерията 1 час. Надписът Professional на трите нови модела акумулаторни бормашини не е случаен – в комплектите им са включени две батерии, което гарантира практически непрекъсната работа.

Съобразно големината на захранващото напрежение, машините имат различна мощност, която в случая се изразява в големината на максималния въртящ момент – съответно 10 Nm, 22 Nm и 25 Nm. Големината на въртящия момент се подбира предварително с помощта на 15-степенен превключвател. Моделите BR 12E и BR 15E очевидно са способни да завиват дълги и с голям диаметър винтове, които често се използват в строителното дърводелство. Възможностите им за пробиване на отвори също са по-големи. Повече от двукратната разлика в големината на въртящия момент се дължи и на двустепенната механична предавателна кутия, която имат тези два модела. Съответно на това честотата на въртене при тях може да се регулира в границите 0–350 min–1 и 0–1100 min–1. При необходимост въртенето на патронника може да се блокира и завиването да се довърши на ръка.

Трите машини имат бързопритягащ патронник, позволяващ работа със свредла с диаметър от 0,8 mm до 10 mm. Двете по-мощни машини пробиват отвори в дърво с диаметър до 25 mm, докато по-малкият се справя безпроблемно с отвори до Ø20. Съответно на тях може да се разчита за пробиване на отвори в стомана с максимална големина до 6,5 mm. Машините имат спирачка, която преустановява въртенето на патронника почти моментално след отпускане на бутона.

Важен фактор за удобната работа, особено когато е по-продължителна, е теглото на машината. По този показател новите машини на Sparky също заслужават добра оценка, защото теглото (1,5 kg, 1,7 kg и 1,9 kg) им почти не ги отличава от аналогични по мощност модели на водещи световни производители.

Всяка има и някои допълнителни екстри, които не са за пренебрегване. В предния край на тялото с батерията са поставени два светодиода, излъчващи бяла светлина, които осветяват мястото, където се работи, и се включват при нужда. Други три светодиода, светещи с червена светлина, са поставени в задния край на машината и светят при въртене на патронника надясно, т.е. при завиване. Същевременно служат за индикатор, показващ степента на зареждане на батерията. Остане ли да свети само един светодиод, време е батерията да се зареди. От двете страни на тялото се намират щипки за закрепване на два двустранни накрайника за винтове с прав шлиц и кръстообразен Philips.

Машините са добре балансирани спрямо централната част на ръкохватката. Така ръката се натоварва само от теглото, без да се налага да удържа стремежа към завъртане на машината, породен от дисбаланса между акумулаторната батерия и двигателната част с патронника.

В заключение ще добавим още, че ръкохватката и пусковият бутон са покрити с еластична пластмаса (еластолан), което прави държането на машината по-сигурно и по-приятно за ръката. Еластични вложки са поставени и от долната страна на акумулаторната батерия. Те предпазват кутията от повреждане, а машината стои по-стабилно, когато е поставена върху гладка повърхност. Еластични лентички са поставени и върху двата бутона за освобождаване на батерията. Това са дребни наглед неща, които обаче улесняват и правят работата по-приятна.

Накрая не може да се въздържим да не дадем висока оценка и на здравите пластмасови куфарчета, в които са поставени машините заедно с резервната батерия и захранващото устройство. Помислено е дори и за гумираната дръжка, която прави носенето по-удобно. Върху горния капак се намира кутия с прозрачен капак за съхраняване на битове и свредла. Както всички останали машини на Sparky, и тези имат подробно и грамотно написано ръководство за работа – нещо, което, общо взето, все още рядко се среща.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото