В категории: Брой 9-10/2008, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Машини за рязане на плочки RD-TC24 и RD-TC20

Всеки, който е подхващал облицоване с плочи от керамика или естествен камък, неминуемо стига до извода, че без машина за рязане, използваща диск с диамантени зърна, няма да мине. Дори и когато се работи само с керамични плочи – теракот, фаянс или гранитогрес, които се режат, по-точно счупват по бразда, издълбана от ролка с остър ръб, неизбежно се стига до място в облицовката, където е необходимо такава машина. Типични такива случаи са, когато от плочата трябва да се отреже съвсем тясна ивица или в нея да се изреже отвор с правоъгълна форма. Специализираната машина с диамантен диск позволява значително по-точно рязане, а кантът се получава равен и гладък, без нащърбване на глазурата по линията на рязане.

Докато при облицовките с керамични плочки използването на машина за рязане все още не е абсолютно задължително, при работата с плочи от естествен камък друго решение няма. Без такава машина практически е невъзможно облицоването на вътрешна или външна камина с плочи от естествен камък – мрамор, мушелкалк или варовик например, направата на подови настилки и различни други облицовки с мраморни плочи и т.н.

Цените на професионалните машини за рязане на плочи започват от около 1900 лв. и те съответстват на качеството и възможностите им. За нуждите в домашната работилница обаче покупката на такава машина очевидно е нерентабилна.

Затова обърнахме поглед към пазара на любителски машини и инструменти, където едни от най-продаваните са двата по-малки модела (Raider) RD-TC24 и RD-TC20 от общо четирите такива машини, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага с марката Raider.

На външен вид те силно наподобяват малък настолен циркулярен трион, при който дискът със зъби е заменен с диск с диамантени зърна. Двете машини се доставят стандартно с диск с диаметър 180 mm без сегменти по периферията, защото основното им предназначение е за рязане на плочи от керамика и мек камък – най-вече мрамор.

Това, което не се вижда от снимките и не става ясно от каталога, е, че и двете режат с охлаждане на диска с вода. Тя се насипва във вана, намираща се в основата на машините. Долният край на режещия диск е потопен във водата. При въртенето си с честота 3000 minˉ¹.

той я увлича и мястото на рязане се мокри обилно с вода. Тя не само охлажда диска, намалява неговото износване и ускорява рязането, но отмива отделената прах, вместо тя да се разнася на облак из околното пространство.

Двете машини имат електродвигатели с мощност по 550 W, които са защитени за работа в тези условия (клас IP44).

По каталожни данни максималната дебелина на плочите, които машините може да режат, е 35 mm. Толкова дискът се подава над плота. Това се потвърди от тестовете, които проведохме в редакционната работилница при рязане на плочи от мрамор и дори червен пясъчник. С лекота се режат и керамични керемиди, стига общата дебелина на керемидата да не надхвърля пределната дебелина на рязане. Със сигурност машините биха се справили също така с рязане на плочи от мушелкалк и варовик. Рязане на по-твърд камък не се осмелихме да пробваме, защото едва ли има смисъл да се изисква от една любителска машина, при това с неподходящ за целта диск, да върши подвизи, за които не е пригодена. Освен това дискът Raider Turbo определено е по-подходящ за тази цел.

Машините имат метален плот, върху който се поставя и плъзга плочата при рязане. Върху него е поставен подвижен водач, който се фиксира на желаната широчина на рязане. Плотът може да се накланя странично за рязане под ъгъл до 45°.

Макар, че възможностите за рязане на двете машини са практически изравнени, моделът RD-TC24 се продава за 198 лв., а RD-TC20 за 108 лв. На какво се дължи разликата в цената? Различията между двете машини са действително малки, но такива, че на по-амбициозните домашни майстори бихме препоръчали по-скъпия модел.

Първата видна отдалеч разлика е, че RD-TC24 има рамо, в чийто край е закрепен лазерен прожектор. Той се настройва така, че излъченият от него тесен лъч да очертае точно линията, по която плочата ще бъде срязана. Това е удобство, но не е от решаващо значение, защото особено когато се реже успоредно на един от кантовете на плочата, не е никак трудно да се постигне необходимата точност чрез правилно фиксиране на водача.

Като цяло конструкцията на RD-TC24 е по-масивна и съответно по-стабилна, което се дължи и на по-дебелата с 0,4 mm стоманена ламарина, от която е направен плотът. Той е с размери 460х360 mm срещу 395х385 mm при по-малкия модел. При RD-TC24 фиксирането на водещата опора става с лостов механизъм, докато при RD-TC20 става по-бавно, защото става чрез завиване на две гайки. При RD-TC24 цялата основа на машината е оформена като вана за водата, докато при RD-TC20 тя е отделна и значително по-малка.

Моделът RD-TC24 има приспособление за рязане на плочите под ъгъл ±45о, докато при RD-TC20 се използва шаблон, който позволява рязане единствено под ъгъл 45о.

С оглед на тези, макар и не с решаващо значение различия предпочитанията ни са на страната на RD-TC24. По информация от търговската мрежа обаче, именно RD-TC20 е най-търсената и най-често купувана машина поради атрактивната ù цена.

Важното е да има възможности за избор.

За да бъде информацията още по-пълна, трябва да кажем няколко думи и за другите две любителски машини за рязане на керамични и мраморни плочки, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага. Това са моделите RD-TC23 и RD-TC22. За разлика от двата тествани модела, обект на статията, тези се намират по-близо до професионалните машини. Първата има двигател с мощност 800 W и диаметър на диска 200 mm, докато при втората двигателят е вече с мощност 1800 W и реже с диск Ø300. По-малката машина има почти същите възможности, включително дебелина на рязане, като двете настолни. Моделът RD-TC22 обаче вече значително се отдалечава от тях, като позволява рязане на плочи с дебелина до 70 mm . Плотът на по-малката машина е с размери 580х355 mm, а на по-голямата 860х500 mm. Съответно с тези машини може да се режат значително по-големи плочи.

Те се отличават и по принципа си на работа. При тях плочката лежи неподвижно на плота, а двигателният блок се движи постъпателно по релса, докато дискът реже. Охлаждащата вода е циркулационна. Засмуква се с помпа от ваната и по тънък маркуч се подава в зоната на рязане.

Тези машини са също така значително по-големи, по-трудни за пренасяне и по-тежки. Изборът отново е въпрос на преценка според конкретните нужди и условия на работа. Не бива да се забравя също, че машината ще се съхранява години наред, а мястото в домашната работилница по правило е ограничено.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Машини за рязане на плочки RD-TC24 и RD-TC20”

Веселин Радев | март 1st, 2014 at 11:45 pm

Моля, кажете ми как да си закупя машина за рязане на плочки от модела RD-TC24.
„Направи сам“: Публикуваме отговора, който получихме от инж. Краси Петков, ръководител на направлението за инструменти Raider.
Здравейте г-н Радев,
Моделът RD-TC24 е спрян от разпространение.
В търговската мрежа е моделът RD-ETC20.
https://www.raider.bg/bg/detail_272.html
Наличен е във фирмените магазини и при нашите дистрибутори.
https://www.raider.bg/bg/stores.html

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото