В категории: Бани и кухни, Брой 12/2006, Дърводелство и обзавеждане

Решения на Hettich за модерната кухня

Дистанционни заключващи системи „Интелигентните“ микропроцесорни системи дотолкова завладяха ежедневието ни, че вече почти няма електрически уред без такова управление. Почти цялата битова електроника вече се управлява дистанционно с произтичащите от това удобства. Такива системи от години заключват и отключват вратите на автомобилите, управляват сложни системи за пропускане в обекти със специално предназначение. Сега дойде времето те да намерят своето приложение и в мебелното производство, като заместят обикновените механични ключалки. В редица случаи вратите на шкафовете и чекмеджетата се нуждаят от сигурна ключалка, която да предпазва тяхното съдържание от непозволен достъп. Това в най-голяма степен важи за мебелите в офисите, при които заключващите системи са нещо обичайно. Част от мебелите в дома също се нуждаят от сигурно заключване, най-вече за да бъде съдържанието им недостъпно за детското любопитство. Съдържанието на шкаф или чекмедже, в които се съхраняват остри кухненски ножове или пък домакински препарати, представлява реална опасност за здравето на децата. Тя съвсем не е за пренебрегване, защото само в Германия ежегодно стават над 244 000 битови нещастни случаи с деца. Класическото решение с механични ключалки съвсем скоро ще стане отживелица, защото е свързано с редица неудобства – връзката с ключове в джоба натежава все повече и повече, да не говорим за времето, което се губи, докато се намери необходимият ключ.

Ето защо Hettich създаде ново поколение електронни заключващи системи за мебели – hettlock, които се управляват дистанционно с миниатюрно устройство (транспондер), досущ като при автомобилите. То представлява диск с диаметър 42 mm и дебелина 13 mm. Радиоуправляемият заключващ механизъм се монтира във вътрешността на шкафа и се задейства от разстояние около 40 cm с натискане на бутона на транспондера. Заключващият механизъм се монтира във вътрешността на шкафа, отвън е невидим и не загрозява. Има автономно захранване с батерии и на практика отварянето на шкафа от човек, който не разполага с транспондера, може да стане само чрез разбиване. Всеки транспондер се програмира индивидуално, така че само притежателят му да може да отваря един или повече шкафове. В големи фирми системата hettlock позволява контрол върху правото на достъп на всеки един от служителите, като може да управлява програмирането на до 8000 транспондера и 16 000 заключващи механизма.

Според вида на мебелите и начина на отваряне на вратата се предлагат няколко модификации на заключващото устройство (електронен блок и механично устройство). Има механизми, при които заключването става с обикновено езиче, при други с двустранно действащ лостов механизъм.

Системата hettlock може да се монтира не само при производството на мебелите, а и допълнително – нещо, което всеки и сам може да направи за мебелите у дома си. Hettich предлага и редица осветителни тела с дистанционно управление, предназначени предимно за вграждане в кухненски и други мебели.

Механизми за ъглови шкафове

Ъглите са „слабото“ място на всяка кухня. Пространството, получено, между два разположени един до друг под прав ъгъл шкафове, е практически неизползваемо. При стандартна широчина 60 cm за кухненски шкафове от първия ред, разположени върху пода, това са 0,36 m2 „мъртво“ пространство, което в ограниченото място в кухнята си е жива разсипия. Този е един от типичните случаи, които отчетливо илюстрират факта, че съвременната, изпипана и до най-малкия детайл кухня е дело преди всичко на модерния обков, с който се правят кухненските шкафове. Докато „дървенията“ на самите шкафове може да бъде изработена от всеки професионален мебелист или по-сръчен любител, обковът и специалните механизми, като описаните в тази статия, се купуват готови и се вграждат.

Тук са показани три решения на водещата в Европа немска фирма Hettich: LeMans, Revo 90°и Revo 45°, като освен снимки на шкафове с тези устройства е илюстрирана и технологията за монтиране на механизмите. От това всеки лесно ще се убеди, че няма нищо толкова сложно, стига човек да разполага с такъв механизъм. А той се купува от магазините „Киров“, които са единственият представител на Hettich за България.

Първият механизъм е наречен LeMans и прави възможно невъзможното – 100% използваемост на „мъртвото“ пространство, затворено между два шкафа. Има две метални табли със сложно очертана форма. Те са монтирани върху специален шарнирен механизъм, позволяващ сложно движение. След отваряне на вратата таблите първоначално се завъртат вляво под ъгъл, близък до правия, при което се открива достъп до едната им половина. След това движението може да продължи, като всяка табла се изтегля поотделно чрез завъртане вдясно, и така почти изцяло излиза от шкафа. Всички предмети, намиращи се върху таблите, стават достъпни не само за погледа, но и удобни за хващане. Таблите имат специално покритие Arena Plus, което силно затруднява плъзгането на поставените върху тях съдове. Механизмът LeMans се произвежда във варианти за лява и дясна врата, както и за големини на отвора за вратата 450, 500 и 600 mm. Вгражда се в шкафове със светла височина 600–750 mm, а товароносимостта на всяка от таблите е 30 kg.

Механизмът Revo 90o е подходящ за монтиране в ъглов шкаф с размери 800х800 mm или 900х900 mm при височина на светлия отвор 660–860 mm. Състои се от две метални табли с форма на кръгов сегмент 270о. Те са монтирани към вертикална ос, около която свободно се въртят. При необходимост лесно може да се монтира и трета табла, без механизмът да се разглобява. Достъпът до предметите в шкафа се осъществява чрез завъртане на всяка от таблите. Особеното при тази конструкция е наличието на сдвоена, с две разгъващи се платна врата, която е монтирана към конструкцията и се върти заедно с нея. За да се затвори отворът на шкафа, механизмът се завърта, докато вратата излезе отпред, след което тя се разтваря. По същия начин вратата се сгъва, механизмът се завърта и достъпът до шкафа е открит. Механизмът за окачване на крилата на вратата позволява регулиране на силата, с която пружинният механизъм притиска вратата при нейното затваряне в зависимост от големината и теглото ù.

Механизмът Revo 45° е отлично решение за ъглови шкафове с размери 900х900 mm, височина на светлия отвор 660–860 mm и с разположена под диагонал челна част. Това решение оползотворява и без това неизползваемото пространство, което остава в ъгъла пред шкафа, като се увеличава полезната площ на таблите. Конструкцията отново е с две или три въртящи се табли, монтирани към вертикална ос. Височината ù може да се регулира в границите, посочени за височината на светлия отвор на шкафа. Лек натиск върху вратата причинява влизането ù във вътрешността на шкафа, след което таблите се завъртат с лекота и поставените върху тях предмети или хранителни продукти стават достъпни.

При тази конструкция оста на въртене е изнесена напред, което позволява оползотворяване на по-голяма част от вътрешната площ на шкафа. Възможни са варианти за индивидуален избор на вратичката от дървесна плоча, алуминий или неръждаема стомана. В плота над ъгловата част се монтира масивен диск от бук или гранит, който служи за дъска за рязане. Местоположението на всяка от таблите се регулира лесно по височина според големината на поставяните върху нея предмети, а повърхността им е с покритие срещу приплъзване Arena Plus.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото