В категории: Брой 12/2006, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти

Козметични поправки на мебелни повърхности

По-представителните мебели, извън тези от масивна дървесина, се произвеждат от фурнировани плочи, чиято повърхност имитира някои от благородните видове дървесина – махагон, орех, череша, бряст или по-обикновените дъб, бук и др. Фурнирът се произвежда чрез технология (развиване, рязане), която позволява от дървесни трупи да се получават листове с дебелина 0,8–2 mm. Те се залепват върху мебелната плоча под налягане. При крайната декоративна обработка фурнированите повърхности се шлифоват, евентуално байцват и върху тях се нанася лаково покритие, което подчертава красотата на фурнира (текстура и оцветяване) и едновременно с това го защитава от външни влияния. Колкото и голяма да бъде твърдостта на лаковото покритие обаче, повърхността е повече или по-малко чувствителна към механично увреждане, като често се случва по-дълбоко нараняване, което може да разкъса и тънкия пласт фурнир.

Големи по площ повреди, включително отлепване на фурнира, се ремонтират трудно и най-често с изрязване на част от фурнира с повреденото парче. На негово място се залепва парче здрав фурнир от същия вид и оцветяване, което се подбира така, че посоката и формата на дървесните влакна да съвпадат в максимална степен с оригиналния фурнир. Кръпката трябва да приляга на мястото си, без да остава и най-малката пролука.

В повечето случаи обаче увреждането не е толкова голямо и всеки с лекота може да го ремонтира, стига да разполага с подходящите за това материали. Според проучването ни у нас се внасят материали за ремонт на мебелни повърхности на немската фирма Bao-Chemie, а в Mr. Bricolage пък има цял щанд с всевъзможни материали за същата цел от френски производители, като проблемът тук произтича от нелесното ориентиране в голямото многообразие.

Палитрата продукти на Bao-Chemie включва различни полутвърди вакси, които се втриват и запълват повреденото място, твърди материали за запълване, които се разтопяват с инструмент, наподобяващ малък поялник за електронни схеми, различни флумастери за ретуш, аерозолни лакове и др. Всички те са предназначени за запълване и заличаване на драскотини, на вдлъбнатини от удар с твърд предмет, откъртени малки парченца фурнир и т.н. Използването на някои от тези продукти вече сме описвали в предни броеве на списанието (9-10/2005 и 11/2005), а сега ще покажем други техники за малки мебелни поправки.

Повреди върху фурнировани повърхности или с покрития от изкуствени материали, както и мебели от масивна дървесина много успешно може да бъдат „излекувани“ с Baoschellack 110. Той представлява твърд материал във вид на дебели къси пръчки, който е особено подходящ за възстановяване на лакирани и полирани повърхности, подложени на механично натоварване, включително около постоянно застрашените от повреждане ъгли и ръбове по кантовете. С него се запълват и заглаждат дълбоки драскотини, пукнатини, отвори от пирони и винтове, вдлъбнатини от удари, чепове и други дефекти. Запълващият материал е твърд, а повърхността му може да се шлифова и полира. Произвежда се в над 120 цветови нюанса, което позволява подбиране на най-подходящия за дадената повърхност материал.

Baoschellack е произведен на база естествен шеллак. Най-напред повреденото място се подготвя, като разкъртеният фурнир се изрязва с върха на остро ножче. Остраняват се всички отлепени от основата стърчащи частички. При по-големи повреди по края на така почистеното място се оформя леко назъбване по ръбовете на фурнира, за да може Baoschellack да се спои по-здраво с него. Следващата стъпка е да се подбере възможно най-близък до цвета на повърхността запълващ материал. Това е и лесно, и не съвсем, защото Baoschellack се продава в комплекти, всеки от които съдържа по 20 или 10 пръчки с различни цветове и нюанси. Така че по-напред трябва да се подбере комплектът, а след това най-подходящата за него пръчка. При липса на такава, която точно да съответства на цвета на ремонтираната повърхност се подбира с по-светъл нюанс, което позволява след това кръпката да бъде ретуширана. Ако тя е по-тъмна, след това няма как да се просветли и ремонтираното място ще си личи.

Върхът на пръчката Bao-schellack се стопява с нагорещен метален предмет, като се препоръчва използването на специалния инструмент Bao-Schellackschmelzer 400/HS, наподобяващ миниатюрен поялник със заострен плосък накрайник. Капките разтопен материал падат и постепенно запълват повреденото място. Инструментът има наподобяващ миниатюрен шпахтел накрайник, с който може да се разнесе и заглади повърхността на стопилката. Втечненият шеллак са свързва здраво с краищата на здравия фурнир. Повреденото място се запълва, докато стопилката го изпълни изцяло и се надигне малко над останалата повърхност. Докато материалът е още горещ и пластичен, се притиска с плоската страна на циклата, за да се изтласкат евентуални въздушни мехурчета и повърхността да се заглади, колкото е възможно на този етап.

След като започне да се втвърдява, надигналият се над общата повърхност материал внимателно се отстранява чрез изстъргване с добре наточена дърводелска цикла, докато повърхността на кръпката се изравни напълно с околната. Трябва да се работи много внимателно, за да не се повреди здравата повърхност. Накрая при необходимост изкърпеното място може едновременно да се ретушира и защити, като се покрие с подходящо оцветен защитен лак. Той се нанася с Bao-Ventil-Retuschierstift 240, който на външен вид наподобява дебел флумастер и се произвежда в над 100 стандартни цвята по каталог.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото