В категории: Брой 12/2006, Дърводелство и обзавеждане

Шкаф със сгъваема маса

Някои от производителите на ръчни електрически инструменти имат обичая да предлагат на клиентите си проекти на мебели, които илюстрират възможностите на техните машини. Едни се постарават повече, като обилно илюстрират материала с множество снимки, показващи как една или друга операция се извършва с техни машини. Други постъпват по-скромно, като оставят всеки сам да избере машините, какъвто е предлаганият тук проект на Skil. Вярно, предоставените чертежи дават само обща представа, като изискват доста коментари и творческа намеса, но това също има своето очарование. Ние от своя страна ще се постараем да внесем малко повече яснота за конструкцията и нейното изработване, като все пак ще оставим нещичко за творческа изява на всеки, който реши да изработи този несложен шкаф. Затова размерите трябва да се приемат като примерни.

Проектът представлява библиотечен шкаф с открити рафтове и закрепващ се към него плот. Когато е спуснат и опрян върху краката си, той изпълнява функциите на маса. При вдигнато положение покрива 4/5 от шкафа и не заема място в помещението. С две думи това е решение, много подходящо за малки стаи, например за обзавеждане на тавана, когато масата не се ползва постоянно.

Шкафът има четири рафта. Страниците и рафтовете са от дървесновлакнести плочи със средна плътност (MDF), които са безспорно по-добър материал от плочите от дървесни частици (ПДЧ). Те имат еднороден състав в дълбочина, поради което може да бъдат фрезовани, по-здраво задържат и винтовете. У нас се използват доста рядко поради по-високата им цена. За тази конструкция може да бъдат заменени с плочи от дървесни частици, но с две уговорки – сглобките между страниците, горното и долно дъно, както и между рафтовете и страниците да бъдат направени с дибли вместо с винтове, а гърбът да се монтира с винтове вместо с пирончета, както е показано на чертежите. Освен това при плочите от дървесни частици кантовете следва да се кантират, защото сърцевината им на места не е плътна. Това ще грози, а и ако кантовете не се защитят, през тях може да проникне влага в плочата.

За плота и крака на масата е добре по възможност да се използва MDF плоча, която е по-здрава и вероятността да провисне след време е по-малка. Освен това кантовете на плота може да бъдат заоблени или фрезовани с декоративен профил с ръчна електрическа фреза. Този материал също така е много подходящ за повърхностна обработка и лакиране.

При всички подобни мебели, които професионалистите наричат корпусни, гърбът играе решаваща проля за тяхната здравина. Затова препоръчваме да се направи от здрав шперплат с дебелина 6 mm, а не от тънка дървесно-влакнеста плоча, която се гъне като дебел картон.

Последователността на операциите е дадена на чертежа, показани са всички детайли, помощни материали и необходимите за всяка операция инструменти. Още веднъж подчертаваме, че вместо с винтове сглобките между детайлите на шкафа (без гърба) трябва да се направят с дибли – кръгли или още по-добре с плоски дибли (виж НС 11/2006). Употребата на лепило за дърво се разбира от само себе си.

Върху челния кант на първия рафт и на двете страници се залепват и закрепват с винтове по една летва от масивна дървесина. Между горните краища на двете вертикални летви и втория рафт се образува пролука с широчина 18–20 mm, в която влиза плотът, когато е спуснат и служи за маса. Другият му край лежи върху крака, който е закрепен с клавирна панта. Според нас е добре да се предвиди и допълнително фиксиране, така че да не може да се измъкне от само себе си – например с два щифта, преминаващи през рафта и плота. В прибрано изправено положение плотът опира върху хоризонталната летва, закрепена към челото на първия рафт.

Предварително с прободен трион в долния край на крака се прави показаният на чертежа изрез, който, освен декоративни функции, подобрява устойчивостта на масата при наличие на неравности по пода, намалява се и теглото. С декоративна цел в крака са изрязани и четири реда отвори Ø50, които също го олекотяват. Ако се използва плоча ПДЧ, това не се прави.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2006, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи

,
 
към началото