В категории: Брой 12/2006, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти, Строителство

SKIL – колекция 2007

Докато Bosch със своята синя серия ръчни електрически инструменти се грижи за хляба на професионалните майстори, Skil въоръжава армията любители със сходни по вид и функционалност машини на подходяща за домашната работилница цена. Затова винаги е и любопитно, и полезно човек да надникне и посъбере информация за новите модели, които фирмата ще пусне на пазара през следващите няколко месеца. Този път се оказа по-лесно да се доберем до снимки, докато наличната техническа информация бе доста по-оскъдна. Въпреки това успяхме да сглобим картината и да ви представим два нови инструменти, които ще се появят на пазара в началото на идната година. Подбрахме ги и по това, че и двата имат аналози сред професионалните си събратя. Когато получим възможност лично да изпробваме машините, ако установим, че сме пропуснали нещо съществено, ще се върнем отново към тях.

Лазерна ролетка

След ултразвуковата си ролетка, сега Skil предлага значително по-точен инструмент – ролетката 0530, която измерва с лазерен лъч. Тя е подходяща за измерване на разстояния от 0,20 до 20 m, като точността ù е ±3 mm, което я прави подходяща не само за домашна, но и за професионална употреба. Грешки при измерването са практически изключени, защото лазерният лъч мери до точно определена точка. Това означава, че може да бъде измерено разстоянието и до повърхност със съвсем малки размери, без опасност от отражения, както е при ултразвуковите ролетки. Освен еднократни с ролетката могат да се правят и измервания на площи и обеми на помещения. Данните да се запаметяват, сумират или изваждат едни от други. Големият LCD дисплей улеснява отчитането на резултатите, включително при ограничена видимост.

Електрически трион

С новия модел 4900 Skil дава в ръцете на домашния майстор универсален трион, който превръща рязането на тръби и метални профили, на дъски, бичмета и греди, на плочи от дървесни частици или блокчета YTONG в лека и спорна работа. Нещо повече – с по-дълъг електрически кабел това е отличен градинарски трион за рязане на клони при оформяне на короната на овощните дървета и други предмети от дърво и метал в градината. За любителска машина трионът има впечатляващо мощен електродвигател (1050 W), а честотата на движение на триончето се регулира плавно в диапазона 800–2700 min–1. Това позволява подбиране на оптималния режим на рязане в зависимост от вида на материала и желаната скорост на рязане. Трионът е предназначен за рязане на детайли от дърво с дебелина до 180 mm, от стомана с дебелина до 20 mm, на тръби и профили от цветни метали с диаметър или дебелина до 30 mm.

Триончето се подбира според вида на рязания материал – за метал, универсални за рязане на дърво и метали, които са много подходящи за строително дърводелство, където вероятността от уцелване на пирон е почти гарантирана, специализирани за рязане на дърво с различна едрина и наклон на зъбите, както и специални триончета за рязане на плочи от дървесни частици, на шперплат, пластмаси, газобетон и др. Машината използва триончета със стандартна опашка 1/2″, което прави избора много голям. Те се изработват от обикновена въглеродна или високо легирана стомана, бързорежеща стомана със закаляване, твърдосплавни или биметални. Така за всеки материал, включително за неръждаема стомана или абразивни материали като армирани със стъкловлакна пластмаси и газобетон може да се подбере най-подходящото трионче. Опашката му се захваща посредством система за бърза смяна Clic, за което са необходими единствено натискане на едно лостче и няколко секунди време. Удобство представлява и намиращият се от горната страна на тялото на машината магазин за съхраняване на резервни триончета.

Машината се доставя в комплект с три триончета, което позволява веднага след покупката ù да бъде вкарана в действие. Комплектът съдържа още и брезентова чанта.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото