Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Закрепване с дюбели

fischer дюбел-пирон FNA II

Неудобно за работа положение с вдигнати високо ръце, посипващ се върху главата прах, лоша видимост и немалко усилия – всичко това е неизбежно при закрепвания с дюбели на предмети към плочата на тавана. Тези неудобства често се отразяват и на качеството на работата, т.е. на здравината на закрепването. Всичко това вече може да се отнесе към миналото, защото новите дюбели-пирони FNA II на немската фирма fischer значително подобряват нещата – монтирането вече става по-лесно, по-бързо и по-качествено. При минимална дълбочина на отвора в бетон 25 mm новите дюбели са в състояние да удържат натоварване до 1,6 kN всеки.

По здравина на закрепването FNA II към момента надминава конкурентните продукти на други производители. Предимствата му най-ярко проличават при серийно монтиране на повече дюбели. Малкият диаметър на отвора (6 mm) и минималната дълбочина на пробиване значително съкращават времето за монтиране и направените за това разходи. За това не са необходими специални свредла, нито други приспособления, а закрепването е толкова сигурно, че не се налага пробно натоварване, след като дюбелът е монтиран. Минималното разстояние между всеки два съседни дюбела, а също между дюбел и краищата на бетонната конструкция, е сведено до 50 mm. Минималната дебелина на основата, в която може да се постави FNA II, е 80 mm.

Монтирането е показано на илюстрациите и става съвсем лесно. Пробива се отвор Ø6, дюбелът се пъха в него, следват два-три удара с чук и закрепването е готово. По начина си на монтиране и действие fischer FNA II съчетава спецификата на анкерните дюбели, при които задържането в отвора става чрез запъване на подвижен коничен елемент, и дюбелите-пирони, които се монтират изключително лесно и бързо – чрез набиване с чук подобно на пирон. Тук операцията по завиването и съответно изтегляне на дюбела, докато запъне здраво в отвора, отпада.

FNA II се изработват от поцинкована или от неръждаема стомана. Освен варианта, който наподобява пирон за проходен монтаж, се произвеждат още и разновидности, чиято глава завършва с резба M6 или M8, с отворена кука или с ухо. При всички тях начинът на монтиране е един и същ – чрез набиване с чук. При дюбелите с резба закрепването става с гайка.

Задържането в основата става благодарение на нахлузена върху дюбела частично сцепена по дължина тънкостенна стоманена гилза, която се притиска към стените на отвора от конично оформения му край. По този начин колкото усилието на изтегляне от отвора е по-голямо, толкова повече се разпъва гилзата, и дюбелът държи по-здраво.

Fischer FNA II и неговите разновидности са особено подходящи за монтиране на окачени тавани, на метални профили за леки преградни стени, конзоли за тръбопроводи и скари за кабели, корнизи за пердета, осветителни тела и др.

Закрепване в блокчета газобетон

Дюбели fischer GB

Блокчетата от газобетон са предпочитан материал за зидария поради своите неоспорими предимства – точни размери и големина, които ускоряват зидането, малко тегло и добри топлоизолационни свойства. Последните две качества се дължат на клетъчната структура, в която е затворено голямо количество въздух. Това обаче прави газобетона сравнително мек материал, който трудно задържа поставени в блокчетата дюбели. Неудобството е значително по-малко, отколкото предимствата на материала, но все пак, когато се налага окачане върху стените на макар и не тежки предмети, трябва да се използват специални системи на закрепване, съобразени с механичните свойства на газобетона.

При слабо натоварени закрепвания като осветителни тела, малки етажерки, закачалки за кърпи, пощенски кутии, поставки за цветя, корнизи за пердета, носачи за кабели и др. достатъчна здравина осигурява специалният дюбел за газобетон fischer GB. Той е произведен от твърда пластмаса и за него са характерни витлообразните ребра по повърхността му. Има три големини, които съответстват на диаметъра на отвора, който се пробива за монтирането му – Ø8, Ø10 и Ø14. Челната част на дюбела има цилиндрична форма. Той се напъхва в отвора, колкото позволява тази му част, и след това се набива с чук, докато изцяло потъне в блокчето газобетон. При това ребрата му се врязват в газобетона и така се създава възможно по-голяма допирна площ и триене, които задържат дюбела да не се измъква.

Дължината на винта се подбира според големината на дюбела и дебелината на закрепвания предмет. За да се постигне оптимално разпъване на дюбела и по-силно притискане към стените на отвора, се използват специални винтове на fischer. При монтиране на открито се използват винтове от неръждаема стомана.

Дюбелите fischer GB са подходящи за стени от блокчета газобетон, които не са измазани. При наличие на мазилка се препоръчва използване на закрепвания с бързовтвърдяващ се инжекционен разтвор като fischer S-H-R, FTP, FIS V.Fischer-3

Монтиране с инжекционен разтвор FIS V

Системата за закрепване FIS (fischer Injections Systems) e отлично, а често и единствено решение за закрепвания в нестабилна основа като блокчета от газобетон или тухли с тънки стени и голям обем кухини, в които няма за какво да се задържи дюбелът. Освен за такива случаи, системата се прилага като алтернатива и при закрепвания в решетести или плътни тухли, а също и в бетон.

Fischer-4Най-общо казано, в основата се пробива отвор, в който се инжектира специален двукомпонентен разтвор, в който, докато е още пресен и пластичен, се напъхва и навива стоманена шпилка. Навиването цели разтворът да проникне и плътно да обхване резбата. При тухли с големи кухини в отвора предварително се напъхва специална гилза от мрежеста материя, която се раздува от инжектирания разтвор, без да му позволява да изтече неконтролирано в кухините. След като се втвърди, разтворът здраво задържа шпилката, натоварването върху нея се разпределя върху голяма допирна повърхност и закрепването става стабилно.

Закрепването с инжекционен разтвор при блокчета газобетон има известна специфика. Тъй като няма опасност разтворът да изтече, гилза не се използва. Със специален фрезер fischer PBB в газобетона се издълбава конусообразна кухина. В основата на цилиндричната му опашка е закрепена специална втулка, която му позволява да се накланя до определен ъгъл. След като се пробие отворът, с въртеливо движение на бормашината върхът на свредлото описва окръжност, която постепенно се уголемява, докато конусообразната кухина бъде издълбана. След това тя се почиства старателно чрез продухване с гумена круша или друг източник на сгъстен въздух. Кухината се запълва, като в нея се инжектира двукомпонентният разтвор FIS V. Веднага след това в отвора се поставя късата пластмасова втулка PBZ и през нея се навива шпилката FIS A. Втулката центрира шпилката в отвора и същевременно го затваря, като не позволява на все още течния разтвор да протече, включително при монтаж над главата. След като разтворът се втвърди, монтирането към стърчащия от стената край на шпилката става с гайка.

Двукомпонентният разтвор се доставя в пластмасови патрони с обем 360 ml и 950 ml, като смесването на съставките става в процеса на шприцоване. Закрепването с инжекционен разтвор е най-скъпо, но, когато друго решение няма, цената е без значение. По този начин може да се монтират и тежки предмети като тенти и навеси над входната врата, декоративни и предпазни решетки, парапети покрай стълбища, скоби за захващане на тръби, санитарни уреди и др.Fischer-5

Монтиране в кухи тухли

За да разширим темата, ще разгледаме накратко и монтирането в стени, изградени от керамични блокове (тухли) с тънки и крехки стени и големи въздушни камери. Решението отново е инжекционен разтвор с потопена в него стоманена шпилка. Различното в случая е, че в отвора се напъхва специална гилза от мрежеста материя, в която се шприцова двукомпонентният разтвор FIS V.

Новост в производствената програма на fisher е гилзата FIS HK, която позволява намаляване с до 80% разхода на инжекционния разтвор, което значително поевтинява закрепването. Това е постигнато благодарение на оптимизираната мрежеста структура на гилзата, чиято глава е оформена така, че да задържа добре в отвора. В нея са оформени четири крилца, които центрират шпилката при нейното вкарване, което, заедно с подобрената форма на гилзата, спомагат за оптимално разпределение на натоварването. Широкият периферен ръб на главата покрива отвора и задържа гилзата, като не ù позволява да потъне в отвора. Гилзата има наклонени кукички, които възпрепятстват лесното ù измъкване.

FIS HK се произвежда с различни големини, подходящи за шпилки от M6 до M16. При дължина на гилзата над 85 mm закрепването може да се извърши и при наличие на мазилка с дебелина до 20 mm. Освен за монтиране в кухи тухли, fischer FIS HK се препоръчва и за закрепвания в газобетон.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото