В категории: Брой 11/2006, Електроинсталация, Инструменти, Металообработване

Ножици на Bessey

Ножиците са измежду инструментите, при които и най-малкият компромис с качеството е недопустим. Те или режат безотказно материалите, за които са предназначени, или „дъвчат“, като ти късат нервите, оставят мазоли по пръстите и дланта, да не говорим за повреждането на материала. Затова компромис с качеството при този инструмент за сметка на цената изобщо не бива да се прави, като най-добрата гаранция срещу погрешна покупка е марката на производителя. Защото колкото и да е ниска цената, когато ножицата не реже както трябва, парите са хвърлени на вятъра. Фирма, която не оставя съмнение в качеството на продуктите си, е немската Bessey. Тя се е специализирала основно в два вида инструменти – ножици и стеги. И двете производства изискват най-качествени стомани и специална повърхностна обработка – нещо, което в Bessey го правят наистина добре, а продуктите им се приемат за еталон на европейско качество. Тук представяме два от най-новите модели ножици.

Ножица за ламарина ERDI

На външен вид ножиците за ламарина от новото семейство ERDI не се отличават съществено от повечето ножици с лостов механизъм на задвижване на челюстите. С това обаче приликата свършва, а разликата безпогрешно усеща всеки, който изпробва да среже дебела стоманена ламарина и веднага след това тънък лист хартия. И с двете задачи ножицата на Bessey се справя като бръснач. Тя реже ламарината с удивително малко усилие на ръката и може да се използва за стоманена ламарина с дебелина до 1,8 mm. Това обаче не е всичко, защото и след продължителна работата ножицата остава все така безпощадно остра при рязане, и от собствен опит може да заявим, че с лекота ще среже и човешки косъм без какво и да било дъвчене. Това са качества, които високо ще оцени всеки, комуто се налага да работи с ламарина, и най-вече майсторите-тенекеджии на покривни обшивки, улуци и водосточни тръби или пък тези, които монтират тръбопроводи на климатични и вентилационни инсталации. Нашето мнение е, че домашната работилница също има неотменна необходимост от добра ножица за ламарина.

Моделите на Bessey, включително и от новата фамилия ERDI, сa три вида. Ножиците Ideal са универсални и са подходящи както за праволинейно, така и за рязане с голям радиус на кривината и до края на материала. Произвеждат се в две разновидности – за криволинейно рязане в посока на ляво и на дясно. Ножиците за криволинейно рязане (Figurenschere) са предназначени за рязане по криви с малък радиус на закръгленията, включително и за частично зарязване на материала. Те също се делят на „леви“ и „десни“. Третият вид са за право рязане, подходящи за разкрояване.

Новите ножици за ламарина Bessey ERDI крият ред технологични тънкости, на които се дължат удивителните им качества. Благодарение на оптимално подбраното съотношение на дължината на дръжките в лостовия механизъм, който движи челюстите, и специалната геометрия на режещите им ръбове, усилието при рязане е намалено с цели 25%. При нея конструкторите са се отказали от обичайното назъбване на остриетата с цел по-добро задържане на материала. Тук то се постига благодарение на специалната форма на остриетата, която не позволява по време на работа ламарината да се изплъзва и да „бяга“от ножицата. Затова при рязане с новата ERDI ръбът по линията на рязане остава напълно гладък, а не назъбен, както е при други ножици.

Моделите на Bessey са изключително дълготрайни, което се дължи на специалната легирана инструментална стомана, от която са изковани челюстите им, на специалното заточване и повърхностно закаляване с индукционен ток. Дръжките са обвити с двукомпонентен материал, а формата им ги прави удобни за държане и работа. По-твърдата основна съставка е оцветена в черно, докато по-меката и еластична обвивка е с различно оцветяване. Това не е случайно и съдържа информация за качеството на режещите челюсти и съответно за тяхната износоустойчивост. Така например оцветената в червено вложка означава, че челюстите са изработени от благородна стомана, и имат твърдост HRC 60. Този вид ножици са най-често използваните, защото осигуряват много добро рязане и дълготрайност, които удовлетворяват повечето приложения. Най-качествени са тези с виолетово оцветяване на вложката, чиито челюсти са изработени от инструментална стомана HSS с твърдост HRC 65. Най-висока износоустойчивост имат ножиците, върху чиито челюсти е нанесено покритие от титанов нитрид (HSS-TiN), което е изключително твърдо. Разпознават се по златистото оцветяване на челюстите и жълтата вложка на дръжките. Тези два вида ножици се използват там, където условията на работа поставят екстремни изисквания.

Комбинирана ножица ERDI

Това също е новост в производствената програма на Bessey и включва четири разновидности. Ножицата е универсална, което я прави подходяща за използване в домашната или професионална работилница, а също и при различни дейности в градината. Тя служи за рязане на полутвърди или меки материали като електрически кабели, пластмасови и гумени маркучи, хартия и картон, листови материали от пластмаси, полиетиленови мрежи, различни PVC или килимени меки подови настилки, а също цветя и храсти. Всички те се режат с лекота и гладък срез.

Дръжките на ножиците са с двупластово покритие, като връхното е еластично и удобно за държане. Класическата комбинирана ножица ERDI е с прави челюсти и има два варианта – с дълги 195 mm и къси – 140 mm.

Третият модел ножица е със закривени челюсти, което значително улеснява рязането на листови материали, например подови настилки, защото ръката остава над тях, без да ги допира. Четвъртият е специално разработен за рязане на електрически кабели. Пригоден е за многожилни кабели с дебелина до 10 mm.

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото