В категории: Брой 1-2/2008, Електроинсталация, Представяме ви

Феерия от светлина в Практикер

Едва ли някой би оспорил, че най-атрактивен в магазините „Практикер“ е щандът с осветителни тела. Той е пренаселен със стотици всевъзможни по приложение, дизайн и светлинен източник осветителни тела. Това, което се вижда като изложбено лице на щанда, обхваща само полилеите, настолните лампи и най-различни декоративни осветителни тела. Зад тази най-представителна част следват още три редици регали с плафониери, градински осветителни тела, миниатюрни тела за вграждане в окачени тавани (т.нар. луни), кухненски и други мебели, резервни лампи от всякакви видове – обикновени с нажежаема жичка, луминесцентни, халогенни и енергоспестяващи.

Въображението е твърде бедно да се опише многообразието от форми, цветове и светлинни ефекти. Затова разчитаме повече на снимките, а изборът е въпрос на лично решение, съобразено с предназначението и интериора на помещението. Има полилеи за спални, всекидневни и по-представителни салони, за помещения в битов стил, за детската стая е помислено с подбрана колекция тела, наподобяващи палячовци, калинки, пчели, мравки и различни приказни герои. За кухните и антретата пък изборът на плафониери е неизчерпаем.

Освен за осигуряване на достатъчна с оглед на хигиенните норми осветеност на цялото помещение или на отделни обособени работни места и кътове в него, тук се предлагат и редица атрактивни светлинни източници като стъклени цилиндри с бълбукаща течност, от които струи мека светлина или декоративно тяло, наподобяващо морска актиния, разперило хиляди движещи се от полъха на въздуха „пипалца“, от чиито връхчета струи светлина във вид на плавно променящи цвета си искрици.

Дотук с атракциите и да се върнем към по-земната действителност. В сектора за градинско осветление се предлагат няколко десетки модела, поставени на колонки и защитени срещу влагата осветителни тела. Също и различни по мощност (150 W, 250 W и 500 W) прожектори с халогенна крушка, някои от които имат вграден инфрачервен сензор за движение, който автоматично ги включва. Те са особено подходящи за осветяване пред входната врата на къщата и пред гаража. Имат силна и насочена ярка светлина. Халогенните крушки имат по-голям светлинен добив, т.е. при една и съща електрическа мощност излъчват по-ярка светлина в сравнение с обикновените крушки. Светлината им е с по-висока цветова температура и поради това е по-близка до спектралния състав на дневната светлина. Освен това и дълготрайността им е по-голяма от обикновените крушки. Прожекторите имат капак с гумен уплътнител и дебело защитно стъкло, който предпазва от проникване на влага във вътрешността и същевременно защитава от нажежените парчета стъкло в случай на пръсване на крушката.

По-специално внимание заслужават енергоспестяващите лампи, защото няма никаква вероятност цените на електроенергията да тръгнат надолу. Обикновените електрически крушки са истински разхитители на електрическа енергия. При тях едва около 5% от електрическата енергия се използва за светлина, а останалото количество се превръща в топлина. При енергоспестяващите лампи над 80% от електроенергията се трансформира в светлина, а останалата в топлина. Иначе казано, при еднаква светлинна мощност те изразходват около 80% по-малко електроенергия. Затова на обикновена крушка с мощност 120 W еквивалентът е само 24 W енергоспестяваща. Съответно на 100 W съответства 21 W, на 75 W – 16 W, на 60 W – 12 W и на 30 W – 7 W. Другото много съществено предимство на енергоспестяващите лампи е многократно по-голямата им дълготрайност.

В „Практикер“ основно се продават лампи на реномираната немска марка OSRAM. Така например моделът OSRAM DULUX SUPERSTAR, който е измежду топ моделите на фирмата, има дълготрайност десет години (измерена при 2,7 часа работа на денонощие) и се продава с 5 години гаранция. Посочената дълготрайност гарантира над 10 000 часа живот. В действителност качествените енергоспестяващи лампи издържат до около 15 000 часа непрекъсната работа, а при тестове реномирани марки са издържали над 30 000 часа работа без прекъсване. Благодарение на електронната система Quickstart лампата OSRAM DULUX SUPERSTAR запалва почти мигновено.

По-евтината лампа OSRAM DULUX STAR има дълготрайност 6 години и се продава с гаранция 3 години. Енергоспестяващите лампи имат и по-висока цветова температура, която доближава излъчваната от тях светлина до дневната светлина.

На този свят няма нищо безплатно и евтината светлина се заплаща отчасти с по-голяма начална инвестиция при покупката на лампата. Във всеки случай този първоначален по-голям разход бързо се изплаща. Една проста сметка показва, че ако 5 обикновени крушки с мощност 120 W бъдат заменени с 5 енергоспестяващи OSRAM DULUX SUPERSTAR с мощност 24 W и ако използваме нормата от 2,7 часа на денонощие работа, в края на първата година икономията на електроенергия ще бъде 89 лв., което вече покрива покупката на петте енергоспестяващи крушки, като се има пред вид, че обикновените е най-вероятно вече да са изгорели. В края на петата година икономията на електроенергия ще бъде 447 лв., а в края на десетата година, която приемаме за крайна за тази лампа, икономията ще възлиза на 893 лв. Срещу тази сума стои първоначален разход от 105 лв., от който през годините трябва да се извади стойността на всички подменени междувременно обикновени крушки.

Енергоспестяващите лампи по същество са луминесцентни (газоразрядни) с няколко силно умалени П-образно или по друг начин огънати тръби, а управляващата електроника е вградена в цокъла им. Те се произвеждат със същите цокли като обикновените крушки (Е27) и безпроблемно се завиват на мястото им, стига мястото да позволява. Има и енергоспестяващи лампи с цокъл на крушка миньонка (Е14).

Напоследък все по-популярни станаха миниатюрните лампи, пригодени за вграждане в окачени тавани, над барплотове, в различни мебели, други се окачат на опънати под тавана токопроводящи метални въжета и т.н. Това са т.нар. точкови източници на светлина. Вместо едно осветително тяло, разположено най-често в центъра на помещението, осветлението се разпределя между множество малки осветителни тела по целия таван или в обособени участъци от него. В повечето случаи те позволяват насочване на светлинния поток, така че да се подчертае някой по-интересен акцент от интериора – картина, скулптура, цвете. Много ефектно е тяхното приложение и за локално осветление над обособени кътове – барплотове, в трапезарията или кухнята.

Всички използват миниатюрни кварцови крушки, които имат редица предимства пред обикновените крушки с нажежаема жичка. Балонът им е запълнен с инертен газ, който позволява повишаване на температурата на спиралата, оттук се повишава светлинният добив. Цветовата им температура също е по-висока от обикновените крушки и е по-близка до дневната светлина, а дълготрайността им е около три пъти по-голяма в сравнение с тях. При избора на такова осветително тяло трябва да се има предвид, че една част работят с напрежение 220 V, а друга – с напрежение 12 V или 24 V. Във втория случай трябва да се предвиди и трансформатор с мощност, по-голяма от сумарната мощност на включените към него лампи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото