В категории: Брой 7-8/2008, Градина

Нова въздушна метла и листосмукачка от STIHL

Според народните вярвания на религиозния празник „Преображение Господне“, който се отбелязва на 6 август, времето се обръща и лятото се „пречупва“. Този ден бележи неговия край, а природата започва да се подготвя за есента и зимата. Постепенно листата на дърветата жълтеят и падат, докато оголелите им клони вече могат да посрещнат студовете и снега. За поддържаните паркове и градини опадалите листа създават проблеми, защото покриват и загрозяват тревните площи и лехи с нискостъблени декоративни растения. Напластените листа може да причинят и травми, защото човек лесно се подхлъзва по тях, особено когато са влажни или покрити със сняг и замръзнали. Затова една от грижите през есента е своевременното почистване на листата, което не е лесна работа, пък и те имат свойството да се заплитат в тревата и храстите, а вятърът ги натиква и в най-недостъпните места.

По-опитните градинари знаят, че най-доброто решение на проблема са специалните въздушни метли и листосмукачки, за които и друг път сме писали в списанието ни. С наближаването на новия есенен сезон преценихме, че за читателите ни би представлявало интерес да проучим какви нови модели предлага водещата в тази област компания STIHL. На българския пазар вече се предлагат два нови модела, задвижвани с наложилите се от десетилетия безупречни двигатели с вътрешно горене на този немски производител.

Първият – STIHL BG 86-D представлява въздушна метла, чиято мощна въздушна струя помита с лекота опадалите листа и другите дребни растителни отпадъци, които са отделени от стъблата. С нея много бързо се почистват алеи, тераси, стълбища, улуци, затревени участъци и други места. Падналите листа биват издухани, т.е. преместени встрани – там, където няма да пречат и след време ще изгният, като в известна степен обогатяват почвата с хранителни вещества за растенията. Поради значителната си мощност, освен за почистване от листа и окосена трева, машината може да се използва и за почистване на прясно навалял сняг.

Другият от новите модели – STIHL SH 86-D, е представител на втория вид машини, при това е универсален. Основното му предназначение е да работи като портативна, лесно носена на рамо листосмукачка, през чиято дълга дюза листата се засмукват, без да се налага човек да превива гръб. Листата и другите дребни растителни отпадъци се събират в торба от мрежеста материя, която след напълване се изпразва на подходящо за целта място – най-подходяща е купчината растителни отпадъци, които се компостират и превръщат в естествен и на практика безплатен органичен тор. Процесът на компостиране, т.е. на разграждане и превръщане на растителната маса в тор, в този случай значително се улеснява, защото засмуканите от машината листа, преди да попаднат в торбата, биват раздробени на съвсем дребни късчета от закрепен към турбината стоманен нож. Ползата от това е двуяка. От една страна, разграждането на листната маса протича по-бързо и качествено поради многократно увеличената повърхност на накълцаните листа, и второ – обемът на засмуканите листа се намалява с около 1/10 в сравнение с първоначалния и поради това заема десетократно по-малко място в торбата. Почти със същото съотношение се намаляват и престоите, необходими за изпразване на торбата. Тя се затваря с цип, което улеснява изпразването й. Тази машина е комбинирана, защото освен като прахосмукачка, може да се използва и за въздушна метла след обръщане посоката на въздушната струя.

Няколко са новостите при новите модели, които ги отличават от по-предното поколение машини със същото предназначение и функции. На първо място бихме поставили монтираните към двигателите им катализатори, които снижават с над 60% съдържанието на вредни вещества и преди всичко на въглеводороди в изгорелите газове. Специалистите на STIHL са първите, които разработват и поставят такива катализатори на своите двутактови двигатели, с каквито по правило работят този вид машини. Известно е, че при тях нивото на вредните емисии по принцип е по-високо и изпуснатите в атмосферата газове не само допринасят за общото ù замърсяване, но оказват и съвсем директно влияние върху работещия и намиращите се наблизо хора, като дразнят очите и лигавицата на дихателните пътища.

Задачата на катализатора в случая е значително облекчена, защото и двете машини работят със специално създадените от STIHL 2-MIX двутактови двигатели. Те съчетават висока мощност (обемна мощност и въртящ момент) с минимално замърсяване на околната среда, поради което изпълняват строгите изисквания на действащите към момента в Европейския съюз норми. В резултат на по-доброто изгаряне на горивната смес тези двигатели също така са по-икономични (с около 20%) в сравнение с обикновените двутактови двигатели. STIHL 2-MIX се отличават по това, че в цилиндъра се вкарва дозирано количество външен въздух, който образува въздушна възглавница, разделяща изгорелите газове, които буталото изтласква навън, и свежата горивна смес, която се засмуква от картера. По този начин се минимизират иначе неизбежните загуби на горивна смес, която, смесена с изгорелите газове, се изхвърля в атмосферата и я замърсява.

И двете машини работят с двигател с работен обем 27,2 cm3, а запалването е улеснено благодарение на системата ElastoStart. При нея в ръкохватката, с която се издърпва стартовото въже за запалване на двигателя, се намира еластичен елемент. Той поема и в голяма степен погасява тласъците, които неизбежно се получават в края на такта сгъстяване при запалване на двигателя, когато буталото преминава през горна мъртва точка, и се предават по въжето на ръката и рамото. Във всеки случай това създава неприятно усещане, а може да причини и натъртване. Системата ElastoStart го предотвратява.

И двете машини имат ергономична ръкохватка, покрита с еластична материя, която прави държането ù приятно и неуморително. Органите за управление са разположени така, че ръката да не се отделя от ръкохватката. Лостът за подаване на газта може да бъде фиксиран във всяко произволно положение в работния диапазон на двигателя, което допълнително улеснява работата, защото не се налага неговото постоянно натискане и придържане с показалеца. Тук е мястото да кажем, че тези, както и всички останали машини на STIHL имат специални системи на окачване на двигателя, които чувствително намаляват предаваните от него вибрации към ръкохватката, а също така и ефективно действащ шумозаглушител за изгорелите газове.

Карбураторите на машините имат помпа за ръчно подкачване на горивото в поплавковата камера, което улеснява запалването и спестява ненужно дърпане на въжето след по-дълъг престой или изчерпване на горивото по време на работа.

Въздушната метла STIHL BG 86-D тежи 4,5 kg и има дебит на въздуха при поставена дюза 780 m3/час. Максималната скорост на струята е 85 m/s. Тя се доставя с две дюзи – кръгла и плоска. Листосмукачката SH 86-D тежи 5,7 kg с кръгла дюза, а въздушният дебит е 770 m3/ час. Стандартно се доставя с тръба за обдухване и кръгла дюза.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2008, Градина

Ключови думи


 
към началото