В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Сухо строителство

Плъзгащи се врати с механизми на Knauf

Използваемата площ в жилищата или бизнессградите все не достига. В едни случаи ситуацията може да е действително критична и дори един квадратен метър в повече да е решаващ за оптималното разполагане на мебелите, на кухнеските уреди или на санитарните прибори в банята. При други тази допълнителна площ може да се окаже решаваща за поставяне на маса в кухнята или дори на цяла вана в банята. Това са типични случаи, защото именно банята и кухнята са помещенията, където по правило мястото най-често не достига.

Решението при всички тези случаи е едно – замяната на обикновените с въртящо се крило врати с плъзгащи се. При врата с широчина 80–100 cm този квадратен метър площ вече се освобождава и тя може да бъде оползотворена. Илюстрацията на следващата страница красноречиво показва печалбата не само в площ, а и във функционалност, която се получава чрез подмяна на въртящата с плъзгаща се врата. Придобитите в повече площи и тяхното примерно оползотворяване е маркирано с червен цвят.

Дотук нищо ново, защото плъзгащи се врати дори и у нас са били използвани още от началото на миналия век. Наред с функционалните предимства такава врата позволява оригинални и по вкуса на обитателите интериорни решения. Принципът на функциониране се е запазил и до днес, като с развитието на техниката, естествено, механизмът за окачане на платното на вратата е значително усъвършенстван, така че тя да се движи с лекота, без шум и без удар при затваряне или отваряне. Има различни конструкции на плъзгащи се врати – с едно крило, врати с две срещуположно движещи се крила, някои от тях и синхронизирано, врати с две платна, които се изтеглят и прибират едно след друго (тандем) и т.н.

Новото в случая е, че Knauf са разработили и предлагат няколко цялостни конструктивни решения на плъзгащи се врати. Основно те са предназначени за вграждане в леки преградни стени, изпълнени с материали на Knauf по метода „сухо строителство“. Това допълнително подсилва ефекта от този начин на изпълнение на вътрешните стени, защото и без това конструкцията им ги прави кухи. Остава само по подходящ начин тя да бъде усилена и във вътрешността ù да се монтира механизмът за окачване и движение на крилото на вратата. Има и конструкции, разработени като цял модул (касета) за вграждане в леки преградни стени. В този случай крилото на вратата изцяло се прибира във вътрешността на стената и не заема никакво място в помещението.

Дори и дотук да се ограничаваше приложението на системите на Knauf за монтиране на плъзгащи се врати, ефектът би бил огромен, защото този именно е преобладаващият начин на строителство в обществените сгради. Несъмнените му предимства го правят все по-често предпочитан и в жилищното и ваканционно строителство, особено при вътрешна реконструкция.

Проектантите на Knauf обаче на са спрели дотук, като са помислили за улесняване на монтажа на такива врати и в помещения с масивни, иззидани с тухли, вътрешни преградни стени. За тези случаи също се предлагат системи, които позволяват бързо, лесно и без замърсяване на помещението монтиране на плъзгащата се врата.

И в двата случая се предлагат напълно завършени решения, което ще рече, че клиентът получава пълен набор, който включва всички необходими елементи, за монтиране на платна за врати, независимо от техния производител и материал – дърво, стъкло или метал. Единственото ограничение за предлаганите в България системи е теглото на платното да не надвишава 80 kg.

Системата на Knauf позволява вграждане на плъзгащи се врати в преградни стени с дебелина 100/125/150 mm дебелина, съответно изградени с профили CW75/100 с еднослойна или двуслойна обшивка от плочи гипсокартон или гипсофазер.

Понеже става думи за новост на нашия пазар, към момента се доставят системи за врати с едно крило. При необходимост чрез срещуположно монтиране на две такива врати се получава двукрила врата, която затваря почти двойно по-широк отвор.

Стандартният комплект за монтиране на плъзгащи се врати е универсален и е приложим при отвори със строителна широчина от 65 cm до 105 cm и височина до 203 cm.

Всички основни детайли на механизма за окачване и движение на платното на вратата са изработени от поцинкована стомана, защитени са срещу влиянието на прахта и влагата, монтират се лесно и бързо. Обучен специалист без чужда помощ може да монтира една врата средно за 20 min. Освен това механизмите имат висока износоустойчивост и дори след продължителна експлоатация вратата се движи все така леко и безшумно.

Основните елементи в монтажния комплект са:

» Носач за окачване и движение на платното. То се монтира с два такива носача, всеки от които има двойка колелца с капсуловани сачмени лагери. Височината на окачване на платното може да се регулира в границите +4/–3 mm.

» Метална шина, в която се движат двата носача на платното.

» Греда от многослойна дървесина, която носи тази шина.

» Системни профили от поцинкована стоманена ламарина и други елементи.

По-пълна информация за монтирането на плъзгаща се врата с механизми на Knauf дават поместените тук чертежи. В таблицата са дадени разстоянията в носещата конструкция от метални профили на стената в зависимост от размерите на платното на вратата.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Плъзгащи се врати с механизми на Knauf”

Георги Желязков | юли 22nd, 2013 at 11:13 pm

Здравейте! Интересувам се за цената на механизъм за плъзгаща врата в стена от гипсокартон и за врата с размери 600/2000 mm с декоративно стъкло. Предлагат ли се в магазини във Варна или Добрич?
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на „Кнауф България“, от където ще се свържат директно с Вас за изпълнение на заявката Ви.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото