В категории: Брой 1-2/2008, Градина

Мотофрези на VIKING

Ако обработвате малък парцел до декар-два или три със зеленчуци, включително кореноплодни, с етерично-маслeни растения или просто имате по-голяма градина с декоративни растения и цветя, където трактор е немислимо да влезе, това, без което не можете, несъмнено е мотофрезата. Това не сме го измислили ние, затворени в кабинет пред компютъра. Достатъчно е човек да погледне колко много машини от този вид се продават на пазара, че дори и в широкоспектърни универсални магазини, при това цените им се изравниха с тези на приличен домашен хладилник или телевизор, а дори и мощните мотофрези не струват повече от един добър перфоратор например. За сметка на това те са незаменим помощник за механизирано окопаване на всевъзможни насаждения, включително между съвсем близо разположени лехи в зеленчукови градини и лозя, при различни оранжерийни култури, за окопаване около дърветата в овощната градина и др. Използват се за подготовка на почвата преди засяване, за окопаване с цел унищожаване на плевелите, за вкопаване в почвата на внесения компост или оборски тор. След дълбоката оран, извършена с трактор, едрите буци пръст с лекота и при отлично качество се разбиват с мотофреза. В зависимост от прикачния инвентар машината може да се използва още за плитка оран, за механизирано изваждане на картофите и други кореноплодни, за почистване на снега, на тревните площи от сплъстени загинали стъбла и листа (т.нар. филц) и др.

Към момента водещият европейски производител на градинска техника VIKING предлага 4 модела мотофрези, 3 от които (без най-малката) се продават в България. Според широчината на фрезоване те се делят в две групи. Мотофрезата VH 440 има работна широчина 42 cm, а VH 540 и VH 660 – 82 cm. Съответно първата е най-подходяща за обработване на терени с площ до около 800 m2, а останалите две – до около 1200 m2.

Характерно за всички мотофрези на VIKING е изключителната здравина на работните им органи, за които производителят дава 10 години гаранция срещу счупване. Всички имат предно колело, което улеснява придвижването им, а по време на работа се повдига нагоре.

Мотофреза VH 440

Този модел е предназначен на разрохкване и окопаване на първично обработени леки и средно плътни почви. Поради малката широчина на работа тя е особено подходяща за обработване на почвата в тесни междуредия. От всяка страна на предавателната кутия има по една двойка работни органи (ще ги наречем фрезери), които може да се разделят, и така работната широчина допълнително се стеснява. В края на валовете, въртящи фрезите, са поставени два ограничителни диска, които предпазват от повреждане растенията, покрай които се преминава. Машината има две скорости – предна и задна. Последната е необходима най-вече за освобождаване и измъкване на мотофрезата, когато фрезерите са се вкопали изцяло в почвата или за се впили и оплели в коренища.

Този, а и всички останали модели, има ръкохватка, на която се намират органите за управление на двигателя. Тя може да се регулира по височина, както и да се завърта силно напред за намаляване на габаритите и по-лесно транспортиране на машината.

Двигателят е бензинов четиритактов с мощност 3,5 к.с. – достатъчна за окопаване на дълбочина до около 15 cm, колкото е половината от диаметъра на фрезите или дори до 32 cm при пълно вкопаване.

Мощността на двигателя, както и ниското тегло на машината (39 kg) я правят неподходяща за прикачане на по-натоварващ инвентар като пружинен култиватор или гребло за сняг. Въпреки това обсегът на действие на машината може да се разшири чрез замяна на фрезите със специални ротационни гребла, предназначени за „сресване“ на тревни площи с цел отстраняване на сплъстените изсъхнали стъбла и листа, които оплитат здравите и жизнени стъбла и образуват нещо като „филц“. Тази операция се прави задължително веднъж в годината – напролет. Мотофрезата може да се използва и за по-сериозна обработка на почвата – оран. За целта се използва специално плужно тяло, което се прикача към теглича на машината, а на мястото на фрезерите се закрепват специални стоманени колела с диаметър 34 cm, които движат машината напред.

Мотофрези VH 540 и VH 660

И двете машини имат максимална работна широчина 82 cm, като основно се различават по теглото си (56 kg и 71 kg), както и по това, че моделът VH 660 има две скорости за движение напред – нормална и бавна. По-голямото тегло, което може да бъде увеличавано чрез поставяне на специални допълнителни тежести към машината и отделно към колелата, и наличието на бавна скорост са предимство, защото се повишават теглителните възможности на машината. При всички мотофрези с една предна скорост честотата на въртене на задвижващия вал трябва да бъде по-висока, което е необходимо за доброто разбиване на почвата от фрезерите. Когато машината трябва да тегли закачени към нея работни инструменти, като плуг например, на мястото на фрезерите се поставят колела, които се въртят със същата честота. В този случай обаче машината ще се движи с по-висока скорост от оптималната за работа с прикачен инвентар. Ето защо е необходимо честотата на въртене на колелата да бъде намалена. По-голямото тегло осигурява по-здраво сцепление между колелата и почвата и вероятността те да буксуват е значително по-малка. Решението за допълнително поставяне и лесно демонтиране на тежести пък е удобство при транспортиране на машината.

И двете мотофрези използват бензинов четиритактов двигател с мощност 5,5 к.с. на авторитетната американска фирма Briggs & Stratton. Той е с висящи клапани (OHV), има висок въртящ момент (11 Nm), голяма здравина и висока износоустойчивост, намалена емисия на вредни газове и ниско ниво на отделяния шум.

Общият за двете мотофрези прикачен инвентар е:

» ABU 500 – плужно тяло.

» AEM 600 – комплект за окопаване на твърди почви – заменя стандартните фрезери със специални, чийто профил е пригоден за врязване и разбиване на такъв вид почви.

Оттук обаче започват предимствата на най-голямата от трите мотофрези VH 660. Те се свеждат до възможността да работи с по-широк набор прикачен инвентар, който се монтира към задния теглич на машината.

» ADP 600 – двоен обръщателен плуг с елемент за настройка на главата.

» AWP 600 – ъглов обръщателен плуг без елемент за настройка на главата

» AKP 600 – плуг за вадене на картофи

» AZK 600 – пружинен култиватор

» ASS 100 – гребло за сняг. То се монтира към предната част на рамата на машината и така тя се превръща в снегорин. Задвижването ù става чрез двойка колела с гуми от пресован каучук и едър грайфер (ART 600).

Вижда се, че VH 540 е пригодена преди всичко за окопаване, включително и на по-твърди почви, VH 660 е мотофреза с универсално приложение, подходяща за окопаване, прекопаване, оране, загърляне и вадене на картофи, дори за изриване на сняг. Машината има допълнителна защита срещу износване на кожуха на предавателния механизъм.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Мотофрези на VIKING”

Христо | март 14th, 2012 at 10:54 pm

Искам да си купя VIKING VH 440. Моля да ми дадете повече информация за цена
„Направи сам“: Актуална ценова информация, включително за машините в промоция, може да получите от дистрибутор на STIHL. В случая ние препращаме запитването Ви до фирма „Ташев-Галвинг“, от където ще се свържат с Вас за уточняване на покупката и доставката на машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2008, Градина

Ключови думи


 
към началото