В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Лентови шлайфмашини на Skil с автоматично центриране на лентата

Новото попълнение на и без това широката палитра от шлайфмашини на Skil са двата лентови модела 1210 и 1215, които бяха пуснати на пазара през май т.г. Те не правят изключение от традицията машините на Skil отдалеч да се открояват сред останалите ръчни електрически инструменти по отрупаните щандове на големите магазини със своя футуристичен дизайн. Това не цели само привличане на вниманието на клиентите, защото необичайният външен вид прави инструмента още по-привлекателен и желан особено за домашната работилница. Дизайнът на двете машини също така е подчинен на изискванията за функционалност и удобство при работа, към по-лесен контрол върху машината. По тази причина центърът на тежестта на машините е изместен ниско в близост до шлифовъчната лента, а двете ръкохватки са покрити с еластична материя, която прави държането им по-удобно и сигурно.

Като технически възможности шлайфмашините предлагат всичко, което се очаква от тях. Преди всичко трябва да кажем, че лентовата шлайфмашина е изключително полезен инструмент поради това, че има най-голяма отнемаща способност сред останалите видове шлайфмашини. С нея се отхвърля много работа и се пести време, когато става дума за груба предварителна обработка на детайли с голяма повърхност, при снемане или грубо шлифоване на стари лакови покрития. И двете машини работят със стандартна лента с размери 76х457 mm, при което работната повърхност е 76х130 mm. Лентата се движи със скорост 300 m/min, а мощността на електродвигателя е 650 W. Теглото на машините е 2,8 kg. Това са все стойности, характерни за любителския клас лентови шлайфмашини.

Новост и за двата модела, която несъмнено ще бъде високо оценена, е наличието на механизъм за автоматично центриране (ABC, Automatic Belt Control) на движещата се лента, който не ù позволява да избяга вляво или вдясно – нещо, което често се случва при машините без такъв механизъм. Удобството е съществено, защото измести ли се лентата встрани, работата трябва да се прекъсне и тя отново да се центрира, но ръчно. При новите машини този проблем не съществува. Опъването и освобождаването на лентата става с типичния за този вид машини лостов механизъм, като от Skil са нарекли конструирания от тях Clic.

И двете шлайфмашини имат система за засмукване и събиране на отделената при шлифоването прах. Тук вече започват различията, защото, докато при модела 1210 се използва класическото все още решение тя да се събира в платнена торбичка, то 1215 има интегрирана система с касета за събиране на прахта, използваща сменяем книжен филтриращ елемент, способен да задържа и най-фините частички. При запълване касетата на филтъра се сваля с лекота, капакът с филтриращия елемент се отваря и събраната прах се изхвърля на подходящо място. В допълнение моделът 1215 има и щуцер за свързване чрез преходник с маркуча на прахосмукачка, което определено е по-доброто решение, гарантиращо далеч по-малко замърсяване на околното пространство, а също и на дихателните пътища на работещия и на хората около него. Това съвсем не е за подценяване, защото в повечето случаи прахта далеч не е безопасна – това са преди всичко частици от лако-бояджийски материли, а все още се срещат и плочи от дървесни частици, съдържащи особено вредните и вече забранени формалдехидни смоли.

Тук си заслужава да споделим малко личен опит. Преди време тествахме професионална лентова шлайфмашина. Тя, естествено, е предвидена да работи с прахосмукачка, но за всеки случай може да работи и само със собствената си филтрираща система, която събира засмуканата прах в торбичка. Част от прахта действително се събира, ала и не малко се разпилява обилно във въздуха и околното пространство. Щом включихме прахосмукачката, условията на работа коренно се промениха. Лентата лети, боята под нея бързо чезне, а наоколо, при това в затворено помещение, и прашинка не се долавя. Причината е очевидно в енергичното засмукване от прахосмукачката на прахта около зоната на шлифоване, да не говорим, че филтриращата ù способност и капацитет, особено ако е промишлен модел, са несравнимо по-големи от който и да било миниатюрен филтър на самата шлайфмашина. Споделяме тези си впечатления, водени от убеждението, че българинът като че ли не цени достатъчно здравето си и рядко прибягва към елементарните защитни средства: дихателна маска, очила, антифони за ушите, предпазни ръкавици. А трябва, защото резервни части за човешкото тяло няма.

Друго предимство на модела 1215 е наличието на специална приставка – стоманена пластина, наречена от производителя Equalizer. Даденото ù наименование подсказва и нейното предназначение – тя осигурява по-голяма опорна площ на машината и улеснява нейното водене, така че лентата да бъде успоредна на обработваната повърхност, а натискът равномерно разпределен по цялата работна площ на шлайфмашината. До голяма степен се предотвратява възможността за странично наклоняване, което при високата отнемаща способност при шлифоване неминуемо би довело до издълбаване на трудно заличими бразди върху повърхността. Пластината се монтира лесно и не е необходимо да се демонтира при смяна на лентата, защото не пречи. Нейното използване особено улеснява работата при шлифоване на големи повърхности, когато и най-малкото невнимание на работещия може да причини увреждане.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото