В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти, Хоби

BOSCH промоционална линия Promoline

И най-добрият електроинструмент е безполезен без подходящия за дадения вид дейност и обработван материал инструмент, бил той свредло, бит за електрическа или ръчна отвертка, трионче за прободен трион, различни видове шлифовъчни листове, дискове за ъглошлифовъчни машини, шила и длета за перфоратор или къртач и др. Това е азбучна истина, иначе казано, аксиома, която не се нуждае от привеждане на доказателства. От правилния подбор на инструмента, от неговото качество и когато това е възможно, поддържане в добро работоспособно състояние (например заточване) зависят бързината и качеството на работа, а често и безопасността. Спецификата на работа в домашната работилница изисква поддържане на доста голямо разнообразие от такива инструменти, без да е необходимо от всеки да има по много бройки. Така, когато потрябва, необходимият инструмент ще бъде подръка и няма да се налага обикаляне по магазините за неговото намиране. Същевременно условията в домашната работилница рядко позволяват съхраняване на голям брой инструменти, от една страна, а от друга – безразборната покупка на инструменти, които може да не влязат в употреба години наред, е неизгодна и от финансова гледна точка.

Ето защо оптималното решение, което осигурява на домашния майстор необходимия минимум инструменти, е купуването на специално подготвени комплекти. Тяхното съдържание е подбрано след обстоен анализ на най-често извършваните дейности при поддръжката и ремонта на дома, вилата, градината или превозното средство и необходимите за това инструменти. Този анализ е показал например, че в 95% от случаите, когато домашният майстор посяга към някой електроинструмент, то е за пробиване на отвори в различни материали (дърво, метали, пластмаса, бетон или тухла) и за завиване и отвиване на винтове. Затова именно сред комплектите инструменти, които Bosch предлага в новата си серия X-Line от „промоционалната линия“, преобладават наборите, съдържащи различни видове и големини свредла и битове. Към момента от тази серия се предлагат общо осем комплекта свредла в комбинация с битове и един, съдържащ само битове и накрайници за гайки и болтове с шестостенна глава. Всеки от тях има практична и удобна за съхранение и работа с атрактивен външен вид пластмасова кутия. Най-малкият от тях съдържа 30 инструмента, а най-големият – 103. Съдържанието им е подбрано с оглед най-често извършваните дейности – има комплекти с универсално предназначение, други са специализирани за мебелни ремонти и дърводелство, трети са с насоченост към шлосерски ремонтни дейности, като съдържат само битове и накрайници за гайки и болтове. Разполагайки с един универсален и някой от по-специализираните комплекти, вероятността да не намерите необходимия ви инструмент, когато това се наложи, е минимална. Не е за подценяване и фактът, че придобиването на някой и друг от комплектите на Bosch едва ли би се отразило на домашния бюджет, защото цените на серията X-Line са между 25,50 лв. за най-малкия с 30 инструмента и 66 лв. за комплекта, съдържащ 70 инструмента.

Видът на всеки от тези комплекти е достатъчен да ускори пулса и на слабо заразените от магията на майсторенето хора, а у истинските майстори предизвиква неустоимо желание за притежание. Инвестицията в такава покупка е напълно оправдана, защото често се изплаща още при първата възникнала необходимост от точно определен инструмент. А вероятността той да се съдържа в комплекта е над 90%. Кутиите на комплектите от серията X-Line са оформени като малко пластмасово куфарче, чийто капак има покрит с прозрачен плексиглас прозорец. Така, още преди да се отвори куфарчето, се вижда съдържанието в тази му част. Свредлата и битовете са поставени в обособени отделни магазини, които могат да се завъртат или изваждат за по-удобна работа. Съдържащите се в комплекта инструменти са описани на гърба на кутията. С други думи, край на препълнените и тежки за изтегляне чекмеджета, в които безредно са нахвърляни всевъзможни инструменти по начин, който силно затруднява намирането на необходимия. Проблемът се решава с един или няколко комплекта, в които всеки от инструментите е на точно обозначеното си място и не се налага да бъде търсен.

Признаваме си необичайния за такива случаи патос, с който подхванахме описанието на новите комплекти Promoline от серията X-Line на Bosch, но възможността да опознаем предоставените ни за тестване два от тях, обозначени съответно с X 40 Ti и X43, не оставя хладнокръвни дори хора, през чиито ръце са минали какви ли не инструменти и приспособления. Освен че покупката на фабрично подбран набор е оптимално от практична гледна точка решение за домашната работилница, да не забравяме, че домашният майстор не е просто мъжът в семейството, комуто е вменена като задължение техническата поддръжка на дома, а човек, който има вътрешна потребност и обича да майстори едно или друго със собствените си ръце, а след това да се наслаждава на плодовете на своя труд и творческа находчивост.

С казаното дотук обаче приятните впечатления не свършват. Още щом взехме в ръце кутията на комплекта X 40 Ti, ни направи впечатление надписът + Extra!, който подсказва, че от Bosch са подготвили и допълнителна приятна изненада. Тя се оказа много практично, удобно за работа ръчно фенерче с три светодиода, което означава практически вечен източник на светлина, който изисква само смяна на батериите – три броя формат ААА. Известно е, че за разлика от крушките с нажежаема жичка, светодиодите имат изключително голяма продължителност на светене и минимално потребление на електроенергия. Фенерчето също е надежден работен инструмент, защото е защитено срещу влага, а масивното метално тяло го защитава сигурно срещу механична повреда при удар или натиск. Макар че част от съдържанието на комплектите от серията X-Line се припокрива, всеки от тях има специфична насоченост, позволяваща оптималния избор според разнообразието и видовете дейност, които най-често се извършват.

Зеленият цвят на кутиите навежда към представата за любителските електроинструменти на фирмата. Трябва обаче да се подчертае, че съдържащите се в комплектите инструменти, основно свредла и битове, са изработени от най-качествени материали, по съвременни технологии за повърхностна обработка, които гарантират тяхното високо качество и дълготрайност. Това ги прави еднакво приложими в домашната работилница или в занаятчийската практика. Между другото Bosch е измежду малкото производители на електроинструменти от световна величина, които сами произвеждат и инструментите за своите машини, а също и за машините на своите конкуренти.

Ако разгледаме по-подробно комплекта X40 Ti, бихме казали, че той покрива в широки граници диапазона от най-често използваните свредла и битове. Той съдържа общо 40 инструмента, от които 11 свредла за пробиване на метали (от Ø1,5 до Ø6,5), 4 свредла с твърдосплавни пластини на върха (от Ø4 до Ø7) за пробиване на бетон и други строителни материали с ударна бормашина. Има и 4 свредла (от Ø4 до Ø8), които са специализирани за пробиване в дърво. Те имат остър центриращ връх, който задържа точно свредлото за пробиване в набелязаната точка и два челни остри ръба, чиито краища първо подрязват дървесните влакна, след което издълбават дървесината, а не я мачкат, както би сторило едно свредло за метал.

Прави впечатление златистото оцветяване на свредлата за метал. Обяснението се съдържа в буквите Ti в наименованието на комплекта. Всяко от свредлата е изработено от бързорежеща инструментална стомана (HSS) и върху повърхността му е нанесено покритие от титанов нитрид. Тази технология, доскоро използвана предимно при професионалните инструменти, значително удължава дълготрайността на свредлото, защото поради твърдото повърхностно покритие (твърдост по Vickers 2300 Hv) се намалява триенето на свредлото в стените на отвора и то се загрява по-малко. Покритието повишава до 600 oC температурата, при която свредлото може да пробива, без да се поврежда. Тези свредла са особено подходящи и за пробиване на неръждаема стомана. По данни от специализирани източници с такива свредла обаче не бива да се пробиват без охлаждане с течност предмети от алуминий и неговите сплави. Двата метала имат способността при висока температура лесно да образуват сплав помежду си (легират), което прави свредлото негодно за употреба. Комплектът съдържа и три плоски свредла за пробиване в дърво на отвори с голям диаметър – Ø16, Ø22 и Ø32.

Комплектът битове съдържа общо 16 бита с най-често използваната дължина 25 mm за винтове с шлиц Philips и Pozidrive, за прави шлицове, както и за винтове с отвори в главата Torx или вътрешен шестостен Hex. Не липсва и преходник за бързо поставяне и смяна на битовете и както си му е редът – в дъното на отвора му се намира силен магнит, който сигурно задържа бита и позволява безпроблемна работа във всички пространствени положения, както и на неудобни места, без риск битът да изпадне и да се загуби в лабиринта от кухини около двигателя на автомобила например. За да бъде щастието пълно, ще добавим, че комплектът съдържа и коничен зенкер – много полезен инструмент за издълбаване на гнездото за главата на винтове със скрита глава, както и за разширяване на отвори в меки материали.

Вторият комплект, който имахме удоволствието да опознаем отблизо, съдържа 43 инструмента. Най-характерното за него е, че всички свредла, вместо цилиндрични, имат опашки с напречно сечение шестостен с големина 1/4“ – идентичен с опашката на битовете. Това прави комплекта едва ли не безценен за работещите с акумулаторна отвертка, при която битовете се поставят директно в отвора в шпиндела на инструмента, без използване на челюстен патронник. При работа с бормашина с патронник, наличието на такива свредла също е голямо удобство, което значително ускорява и улеснява работата. Когато преди завиване на даден винт се налага пробиване на отвор за него, смяната на бита в отвертката със свредло става много лесно без бавене. Отпада необходимостта от развиване на патронника, изваждане на преходника, поставяне на неговото място на свредло с цилиндрична опашка и повторно притягане на патронника. При завиване на повече винтове тази поредица от операции става до такава степен досадна, че човек се замисля сериозно да си купи втора бормашина – едната за пробиване на отворите, а другата за завиване на винтовете. Така че използването на комплекта X43 може да спести покупката на втората машина. Тъй като комплектът очевидно е предназначен за дърводелски и мебелни работи, наборът от свредла, специализирани за пробиване в дърво, е разширен до 8 броя – от Ø2 до Ø8. Броят на битовете също е увеличен, като са добавени и битове с удължено тяло (50 mm). Комплектът съдържа и четири накрайника за гайки и винтове с шестостенна глава, каквито също се използват в дърводелството. Не липсва и коничният зенкер.

Комплектите от серията X-Line обаче са само част от широката гама, която компанията предлага в програмата си „Bosch промоционална линия“. За тях „Роберт Бош България“ са отпечатали отделен каталог с описание на различни комплекти свредла за метал със или без покритие от титанов нитрид, за бетон и дърво, без или в комбинация с битове.

Предлагат се също комплекти за работа и със следващите два електроиструменти в класацията за най-често използваните машини – ъглошлифовъчната машина и прободният трион. Има комплекти с ножчета за рязане на дърво, метал и пластмаси, дискове с диамантена посипка с диаметри 125 и 230 mm, абразивни листове за шлайфмашини с различна форма на плочата, фрезери за ръчна фреза и др.

С много доброто качество на стоманата кръговите триони на Bosch за изрязване на отвори с диаметър до 92 mm в дървесни материали или плочи от гипсокартон отдавна са привлекли вниманието и се използват успешно за занаятчийски цели. Ще отбележим още „джобната отвертка“ с битове, поместени в удобната за работа ръкохватка. Така човек разполага със заемаща съвсем малко място универсална отвертка, която може да се окаже безценен помощник, когато потрябва.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото