В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Прободни триони на Bosch със силно намалени вибрации

В разгара на и без това горещото лято Bosch за пореден път вдигна градуса в конкурентната надпревара, която световните лидери водят на пазара на ръчни електроинструменти. Секторът на любителската техника, където марката Bosch е безспорен европейски лидер, получи ново попълнение – три прободни триона PST 650, PST 670 L и PST 700 PEL, които от септември ще се продават и в България.

За тестване в редакцията от „Роберт Бош България“ ни предоставиха първите два модела. Тяхната поява още по-ярко очертава тенденциите за развитие на продуктите в сектора на любителската техника в три основни направления. Първото е подобряване на техническите параметри, респективно на производителността на всеки нов модел. Тук възможностите са доста ограничени, защото 61 години след изобретяването на първообраза на съвременния прободен трион, резервите за техническо развитие са силно изчерпани. Второто направление е непрестанният стремеж за подобряване на ергономичността на всеки следващ модел, така че с него да се работи по-лесно и приятно, да причинява по-малко умора и вредни въздействия върху човека най-вече поради вибрациите. Третото направление, особено съществено за ценово чувствителни пазари, какъвто все още е нашият, е постепенното снижаване на цените, което отнема единственото пазарно предимство на немарковата техника – ниската цена.

Трите нови модела заменят досегашните прободни триони PST 650 L, PST 680 E и PST 700 PE. За по-лесна ориентация основните им технически параметри и препоръчителни за началото на септември т.г. цени, са дадени в таблицата. В потвърждение на казаното по отношение тенденцията за непрестанно снижаване на цените ще отбележим, че PST 650 L и PST 700 PE са с по 20 лв. по-евтини, а моделът PST 670 L – с 10 лв. в сравнение със съответните модели от по-старото поколение. Бонус за клиента е и това, че новите машини се продават в пластмасов куфар, което е удобство за тяхното съхраняване и особено при пренасяне.

Отличителен белег и на трите машини е значително намаленото ниво на вибрациите по време на работа. Това е постигнато благодарение на още по-прецизното балансиране на масата на движещите се детайли и усъвършенстваната конструкция на ръкохватката. Значително е повишена способността ù да поглъща и, съответно, да не предава вибрациите от машината към ръката. Силно намаленото ниво на вибрациите прави работата по-комфортна и несъмнено по-малко уморителна. Да не говорим, че продължителната работа при високо ниво на вибрации може да причини т.нар. вибрационна болест, чиито първи симптоми са изтръпване на дланта и поява на усещане за боцкане от хиляди иглички. Намалените вибрации се отразяват не само на работоспособността и здравето на човек, но и върху качеството на работа. При силно вибрираща машина много по-трудно, а често и невъзможно е да се следва точно линията на рязане, срезът често пъти се получава не там, където трябва да бъде, става назъбен и с нащърбени ръбове, вместо прав или с плавни кривини и гладки ръбове. Следствие от пониженото ниво на вибрациите е и снижаване на отделяния от машините шум.

Съпоставката на двете изпробвани от нас машини с други прободни триони, макар и в професионално изпълнение, но от по-старо поколение от друг производител, действително показва забележима разлика в нивото на вибрации, които ръката усеща. Затова определено може да заявим, че надписът Low Vibration върху ръкохватките на новите модели не е рекламен трик, а отразява поведението на машината при работа.

Друго съществено предимство на всеки от трите нови прободни триона е ефективно действащото обдухване с въздушна струя в участъка на рязане. Тя е достатъчно силна и добре насочена, така че стърготините да се издухват встрани, а не да се натрупват пред и около триончето.

Ползата от това е, че очертаната линия се вижда отчетливо, защото не се покрива със стърготини, както по правило се случва, когато се работи с машини, при които такова обдухване няма. Въздушната струя може да се спира и пуска според необходимостта чрез специален бутон. Така например при рязане на гипсокартон се вдига силен прахоляк от гипсов прах и ако се работи на закрито, неговото енергично разнасяне встрани може да се окаже нежелано. Всяка от машините е пригодена също за засмукване на отделените при рязането стружки или прах с прахосмукачка. Ефективността на засмукването обаче не можахме да проверим, защото стандартният комплект, с който се продават машините, не съдържа прозрачния плексигласов щит, който затваря отпред и отстрани зоната на рязане около триончето. Това решение на производителя ни озадачи, защото щитът струва стотинки.

В списъка с аксесоари освен този плексигласов щит попадат още метален водач за паралелно на канта водене на триона, водещи метални шини с дължини 0,70 m и 1,40 m, очила за по-контрастно и отчетливо наблюдаване на очертаната от лазерния лъч линия, преходници за свързване към прахосмукачки на Bosch. По същата причина не можахме да изпробваме ефективността на предпазната пластина, която се закрепва към основата и притиска повърхността на детайла в зоната на рязане. Така се предотвратява нащърбването по ръба на среза, което е особено неприятно, когато се режат фурнировани плочи.

Проблем може да се окаже свързването на изходящия щуцер на прободния трион с маркуча на прахосмукачка от друг производител. След като не успяхме да открием фабричен преходник при никой от двата производители, водени от девиза, че „където има воля, винаги има и път“, с малко модифициране чрез нагряване с въздушен пистолет приспособихме за преходник пластмасова тръбичка, взета от приспособление за почистване на подове с гъба.

Друго несъмнено удобство, повишаващо точността при праволинейно рязане, е наличието на лазерен прожектор с линеарен лъч, монтиран върху челото на моделите, в чието наименование присъства буквата L – в случая PST 670 L и PST 700 PEL. Той представлява самостоятелен модул с независимо захранване от три плоски алкални елемента LR44, който с лекота се поставя и сваля с ръка без помощен инструмент. Лазерният прожектор се включва чрез миниатюрен двупозиционен бутон, като с цел съхраняване зарядът на батериите се самоизключва след 10 min. Лъчът е добре фокусиран, т.е. той е съвсем тесен и очертава ясно видима на дневна светлина линия на около двайсетина сантиметра напред. Поставянето на лазерни прожектори на прободни и други видове триони не е мода, повлияна единствено от съвременното развитие на микроелектрониката и появата на все по-мощни и дълготрайни светодиоди. Това е просто необходимост, значително улесняваща работата и повишаваща точността на рязане. Достатъчно е да се следи очертаната от лъча линия, която прави ясно забележима иначе невидимата и най-малка промяна в посоката на движение на ножчето. Така, макар че прободният трион е предназначен преди всичко за криволинейно рязане, благодарение на лазерния прожектор точността, постигната без помощта на линеал, позволява да се режат (по-точно, разкрояват) и плочи от дървесни частици, шперплат, гипсокартон или гипсофазер и др. Лазерният прожектор е от клас 2, поради което по време на работа не е необходимо използването на предпазни очила.

Тези, както и всички останали прободни триони на Bosch имат SDS система за бърза смяна и поставяне на ножчето. Макар и да не е от решаващо значение, това е несъмнено удобство, което пести време и прави ненужна иначе досадната операция по отвиване и завиване на две винтчета, както е при традиционните системи за закрепване на опашката на ножчето. Системата SDS на Bosch е пригодена за закрепване на ножчета с Т- и U-образна форма на опашката. Освобождаването на ножчето става единствено чрез натискане на фиксиращия бутон нагоре, а захващането му в патронника става от само себе си, стига опашката да се избута докрай и бутонът да се отпусне.

Бутонът за блокиране на пусковия прекъсвач е разположен така, че да може еднакво удобно да се задейства от лявата или от дясната страна на ръкохватката. Това прави машината универсална, независимо от това с коя ръка се работи.

Основата на трионите е изработена от щанцована ламарина и може да се завърта странично до 45о, когато е необходимо да се реже под ъгъл. Освен това може да се премества назад, когато рязането е в непосредствена близост до преграда.

По мощността на електродвигателите си трите модела почти не се отличават един от друг, съответно и дълбочината на рязане при дърво е в границите от 65 mm до 70 mm. Най-съществената разлика между тях е, че моделите PST 650 и PST 670 L нямат махаловидно движение на ножчето. Махаловидното движение на ножчето значително повишава скоростта на рязане на материали от мека дървесина и особено при надлъжно рязане. Ходът, при който ножчето реже, на практика се извършва от самата машина. За целта тя има механизъм, който възвратно-постъпателно движи опорната ролка, върху която опира гърбът на ножчето. Така то извършва сложно движение, съставено от махаловидно и вертикално движение. Усилието, което се прилага върху машината, е минимално и човек може да съсредоточи вниманието си за нейното точно водене по набелязаната линия на рязане. Колкото материалът е по-мек, толкова по-голям ход на движение се избира, толкова по-бързо реже прободният трион. При рязане на твърди материали, например метали или керамика, махаловидното движение се изключва. То се поставя на минимална степен или се изключва също при рязане на криви с малък радиус. С две думи, липсата на механизъм за махаловидно движение не е болка за умиране, което се компенсира с по-силен натиск за движение на машината напред.

От новите модели само PST 700 PEL има механизъм за махаловидно движение на ножчето. Големината на хода му може да се регулира на три степени, а при четвъртата позиция на превключвателя то е изключено. Това е и моделът с най-много екстри, като освен лазерен прожектор, трионът има и електронно регулиране на честотата на движение на ножчето, която може да се променя плавно в границите 500–3100 min-1. Това разширява периметъра от приложения на триона при рязане на по-меки и термочувствителни материали.

С тези три нови модела Bosch предоставя на домашните майстори поредните електроинструменти, съответстващи на изграждания в продължение на 122 години световен авторитет на компанията на силно конкурентни цени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото