В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Сухо строителство

Новото поколение професионални акумулаторни винтоверти на Bosch

През юни т.г. Bosch пусна на пазара два нови професионални винтоверта с литиево-йонни акумулаторни батерии – GSR 14,4 V-LI Professional и GSR 18 V-LI Professional съответно с работно напрежение 14,4 V и 18 V. С това компанията става първият производител в света, който предлага пълната гама професионални винтоверти с литиево-йонни батерии в най-конкурентната група, работещи с напрежение от 10,8 V до 36 V. Може да се каже, че с това Bosch затваря един цикъл, започнат през 2005 г., когато компанията пуска на пазара първия си професионален винтоверт с литиево-йонна акумулаторна батерия – GSR 10,8 V-LI. С това тя поставя началото на нов клас инструменти с повишена мощност при намалена почти наполовина големина и тегло на батерията. След нея на пазара се появяват професионални инструменти със захранващо напрежение 36 V – ударна бормашина, перфоратор и мощен винтоверт. Това са и първите ръчни електроинструменти с литиево-йонни акумулаторна батерия, които не отстъпват по мощност на работещите с мрежово напрежение.

С двата нови винтоверта Bosch не само попълва гамата професионални инструменти в тази група, но може да се каже, че затвърждава следващата стъпка в развитието на този вид инструменти, защото новите модели използват усъвършенствани акумулаторни батерии LI-Ion Premium с капацитет по 2,6 Ah. Тези висококачествени с ниско вътрешно съпротивление батерии осигуряват значително по-голяма захранваща мощност, а дълготрайността им е с около 400% по-голяма в сравнение с литиево-йонни батерии на други производители. При създаването им са взети специални мерки за повишаване на сигурността на електрическите връзки между отделните елементи на батерията, както и между нея и контактите на винтоверта с цел практически пълно премахване на електрическите загуби по веригата. „Интелигентна“ система за управление на черпения от батерията и подавания към нея ток (Electronic Cell Protection) я предпазва от претоварване, прегряване и дълбоко разреждане в процеса на работа и зареждане. Въпреки сведеното до 30 min време, необходимо за пълното зареждане на батерията, само след 15 min тя вече достига 75% от максималния си капацитет.

Винтовертите имат усъвършенствани електродвигатели с повишен коефициент на полезно действие, още по-качествени лагери и предавателна кутия с изключително ниско вътрешно съпротивление. Благодарение на комбинацията между батерията и усъвършенстваните електродвигател и предавателен механизъм, те имат недостигната досега производителност с едно зареждане на батерията – до 210 винта с големина 6х60 mm, завити в мека дървесина за по-малкия от двата модела, и до 355 винта със същата големина за модела GSR 18 V-LI Professional. Производителността при завиване на винтове също е впечатляваща – средно с 20% по-висока от конкурентите модели. По данни от тестове в немската независима сертифицираща лаборатория Testlabor SLG в Хартмансдорф, Саксония, това са най-добрите постижения към момента, показани от акумулаторни винтоверти в тези класове.

Винтовертите имат мощни електродвигатели, способни да развият максимален въртящ момент (GSR 14,4 V-LI Professional) до 50 Nm при завиване в твърд и до 22 Nm в мек материал. За по-мощния GSR 18 V-LI Professional винтоверт тези стойности са съответно 56 Nm и 26 Nm. И двата имат двустепенен механичен предавателен механизъм, който в съчетание с електронното управление на електродвигателя позволява плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–450 min-1 и 0–1450 min-1 за по-малката и съответно 0–500 min-1 и 0–1600 min-1 за по-мощната машина.

Първият може да пробива отвори с максимален диаметър 32 mm в дърво и 13 mm в стомана, а вторият – съответно до 35 mm и 13 mm. GSR 14,4 V-LI Professional се препоръчва при завиване на винтове с диаметър до 7 mm, а GSR 18 V-LI Professional за винтове с диаметър до 8 mm.

По големина двата винтоверта не се различават. По-малкият тежи 1,7 kg, докато по-големият е само със 100 g по-тежък. Наличието на бързо притягащ патронник се разбира от само себе си, а големината на въртящия момент и при двата винтоверта се регулира в 20 степени плюс положение, когато ограничителят е изключен. Накрая трябва да споменем и изключителната здравина и еластичност на тялото на винтовертите, която гарантира безпроблемната им работа и след падане от височина 2 m върху бетонен под.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото