В категории: Брой 3-4/2008, Градина

Самоходни косачки за трева VIKING

Затревените площи са измежду най-трудните за поддържане декоративни насаждения, защото изискват постоянни, едва ли не ежедневни грижи, които се изразяват основно в поливане и косене. В градини и паркове с интензивно движение, където играят деца или се спортува, косенето може да стигне и до два-три пъти седмично.

Изборът на подходяща косачка зависи най-вече от големината на тревната площ. Според това се определя широчината на косене, мощността на двигателя, обемът на коша за събиране на тревата, както и начинът на движение на машината – чрез бутане от работещия или на собствен ход.

Изборът на машината зависи и от това какво ще се прави с окосената трева. Класическото решение е тя да се събира в кош, който периодично се изпразва. При машините, предназначени за по-грубо косене, тревата се изхвърля встрани. Третата възможност е отрязаната и накълцана на съвсем ситни парченца трева да се разпръсква обратно върху тревната площ и да се използва като естествен, екологично чист органичен тор за подхранване на кореновата система на растящата трева. Благодарение на силното раздробяване тревата се разлага бързо под въздействие на микроорганизмите. При косене през есента заедно с тревата машината смила и опадалите листа, което обогатява почвата с хранителни вещества. Така не само се намалява потребността от внасяне на изкуствени торове в почвата, но се създават и по-благоприятни условия за размножаване на червеите в нея. Вместо да се натрупва на купчини и да създава проблеми къде да се изхвърля, а ако остане за по-дълго време, да се спари и загние, окосената трева се оползотворява изцяло. Тази функция притежават косачките на VIKING с възможност за рекултивиране, която при едни модели е стандартно заложена, а при други става възможна благодарение на допълнително закупен рекултивиращ набор.

Косачките на VIKING са разделени в 8 серии като се започне от най-малката 12-килограмова електрическа ME 340, подходяща за косене на площи до 300 m2, до самоходната MB 858 с двигател с мощност 11,5 к.с., чийто препоръчителен обсег на действие покрива площ до 2500 m2. Важното в случая е да се знае, че за всяка големина площ и терен, за всеки вид тревна площ VIKING предлага подходящата косачка, а повече информация за цялата гама и специално за най-предпочитаната напоследък пета серия (подходяща за площи до 1200 m2) поради съчетанието на висока производителност с изключително удобство и комфорт при работа ще намерите в НС 5-6/2007.

Площ от 2500 m2 е границата, до която е целесъобразно използването на косачките за трева, при които работещият с тях човек се придвижва на собствените си крака. Над нея вече започва запазената територия на самоходните косачки, които наподобяват малък четириколесен трактор, а работещият седи на удобна седалка и управлява машината подобно на автомобил. Към момента VIKING предлага две серии такива машини. Серията Т5 е подходяща за косене на площи до около 6000 m2. Поради по-малката си широчина машините от тази серия са по-подходящи при тревни площи с храсти и дървета, цветни лехи и други препятствия, за чието преодоляване малката широчина е предимство, а често и единствено възможното решение.

За по-големи паркови площи до около 10 000 m2 подходящата косачка трябва да се избере от серията Т6. Тези машини се отличават с по-висока производителност на косене, а притежават и допълнителни технически възможности за следене релефа на терена, позволяващи ивично оформяне на окосената площ. Всяка от машините и от двете серии може да работи в режим на рекултивиране, за което трябва да се купи съответният набор от приспособления. За целта кошът се сваля, а отворът за изхвърляне на окосената трева към него се затваря със специален пластмасов щит.

Конструкторите са се погрижили не само за производителната работа на машините, но са внедрили редица решения, които в максимална степен улесняват труда на хората и превръщат косенето в приятно занимание на чист въздух и мирис на прясно окосена трева. Всяка от машините има ергономична пружинираща седалка, която може да се регулира според ръста на работещия. Двигателят се запалва с пусков стартер и ключ, досущ като лек автомобил. С изключение на модела MT 5097 G, всички останали имат хидростатична предавателна кутия, което означава, че скоростта на движение се управлява само с един педал, без съединител, подобно на електрокар или пък на автомобил с автоматична скоростна кутия. Вторият педал е спирачният. Лостът за превключване на преден или заден ход е удобно разположен на колонката на волана. Изпразването на коша става без слизане от машината и след натискане на лост, който освобождава ключалката и повдига задния му край нагоре. Конструкцията му осигурява пълното изпразване без задържане на трева в него.

Към общите характеристики на всички косачки от двете серии ще допълним широките с едропрофилен протектор гуми, които оказват малко налягане върху терена и не повреждат тревната площ, както и здравата носеща конструкция, защитена с тръбна броня около двигателната част, която предпазва машината при допир до дънера на дърво например. Към всяка от машините може да се прикачи ремарке или валяк за валиране на тревата.

Серия Т5

От тази серия у нас се предлагат моделите MT 5097, MT 5097 G и MT 5097 С. И трите машини косят на широчина 95 cm. Първите два модела имат двигатели с мощност 13,5 к.с., а MT 5097 С е с двигател с мощност 15,5 к.с. Височината на косене може да се настройва на 8 степени от 30 mm до 100 mm. Кошът за трева е с вместимост 250 l. Първите две машини тежат по 243 kg, а третата – 246 kg. Моделът MT 5097 G има петстепенна ръчна скоростна кутия плюс задна скорост, докато останалите два са с хидростатична безстепенна автоматична предавателна кутия.

Машините косят с два ножа, като целият режещ агрегат може да се сваля и монтира обратно бързо и без помощни инструменти. Специална система улавя стръкчетата трева в краищата на ивицата на косене и ги подава към ножовете.

Серия Т6

У нас се предлагат моделите MT 6112 C и MT 6127 ZL. Първата машина има широчина на косене 110 mm и е подходяща за площи до около 8000 m2, а втората – 125 mm и се препоръчва за косене на площи до 10 000 m2. Освен по-голяма производителност те предлагат и значително по-висок комфорт при работа. Първата има едноцилиндров двигател с мощност 17,5 к.с., докато втората е с двуцилиндров двигател с мощност 23 к.с. Съответно теглото им е 267 kg и 286 kg. Кошът е с вместимост 350 l, а височината на косене се регулира на осем степени в границите 30–110 mm.

Машините имат режещ агрегат с три ножа и система, насочваща тревата към ножовете, който също се демонтира без помощни инструменти. И двете машини имат автоматична хидростатична предавателна кутия.

Новост при тези два модела е системата, която отчита неравностите на терена и позволява управление на машината, при което окосената трева добива характерно оформяне на редуващи се ивици. Пред кормилото е монтиран голям LCD дисплей, който дава информация за часовете експлоатация на двигателя, напрежението на акумулаторната батерия, нивото на гориво в резервоара, налягането на маслото в смазочната система на двигателя, състоянието на заключващия механизъм на коша и степента на неговото запълване, включването на механизма за косене, както и сигнализира при поява на неизправности. При топмодела MT 6127 ZL LCD дисплеят дава информация още за състоянието на устройството за автоматично поддържане на постоянна скорост (темпомат), както и за програмиране на електромагнитния съединител за включване въртенето на ножовете. Устройството за автоматично поддържане на избрана постоянна скорост е стандартно за този модел, докато при MT 6112 C то може да се постави допълнително. При MT 6112 C съединителят за включване и изключване на въртенето на ножовете е механичен с ремък и ремъчни шайби, докато при по-луксозния MT 6127 ZL той е електромагнитен и се задейства чрез натискане на бутон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2008, Градина

Ключови думи


 
към началото