В категории: автомобили, Брой 3-4/2008, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Ръчните инструменти Topmaster Pro с поглед към Европа

На тазгодишното световно изложение Eisen-warenmesse в Кьолн, Германия, при участието на 2600 изложители в сектора на ръчните инструменти и при силната доминация на китайските производители, България бе представена от фирма „Евромастер Импорт Експорт“. На щанд от 40 m² фирмата е демонстрирала своите марки продукти, с които е позната и на българския пазар. Това са Raider Power Tools за ръчни електрически и пневматични инструменти, Topmaster Pro за ръчни механически инструменти, TopGarden – инструменти за работа в градината, TopStrong – продукти на строителната химия и бояджийски инструменти, Makalon – електрически контакти, ключове и други градивни елементи за битови електроинсталации, TopChrome – смесителни батерии и прибори за обзавеждане на баня.

В разговор с представител на редакцията вицепрезидентът на „Евромастер Импорт Експорт“ г-н Лино Баша изтъкна, че участието на ръководената от него и братята му фирма на това престижно изложение е естествена стъпка в нейното 16-годишно успешно развитие и първата по-сериозна заявка за излизане и на преситения и труден за пробив европейски пазар. Създадена през 1992 г., фирмата бързо се специализира във вноса основно от Китай на ръчни механически и електрически инструменти и тяхното налагане на българския пазар. Около 1997 г. взима доказано печелившото решение да създаде и утвърди на пазара собствени марки за отделните групи инструменти. Първа се появява Raider Power Tools, а след нея и останалите. Всички електрически и ръчни механически инструменти се произвеждат от внимателно подбрани производители по заявка и под контрола на „Евромастер Импорт Експорт“, за което фирмата поддържа собствен офис в Китай. Тя има изградена дистрибуторска мрежа в цяла България, от години работи успешно и с търговски вериги от вида „Направи си сам“ като Mr. Bricolage, МЕТРО, „Практис“, „Техникон“ и други. Успехът в продажбите на машините и инструментите се дължи и на изградената сервизна мрежа в страната. Инструментите на „Евромастер Импорт Експорт“ се продават и в съседни балкански държави, а от година функционира и офис на фирмата в Букурещ.

Електроинструментите с марката Raider Power Tools се продават с двегодишна гаранция, а ръчните механически инструменти Topmaster Pro – с доживотна гаранция за евентуални производствени дефекти. Фирмата е сертифицирана по стандарта ISO 9001:2000.

Оценяваме участието си на изложението в Кьолн като успешно и особено в сектора на ръчните механически инструменти. Те определено привлякоха най-силен интерес, и то не като отделни екземпляри, а като цяла серия или отделни сектори като шлосерските инструменти за авторемонтни работилници например“, подчерта г-н Лино Баша. Голяма част от тях се произвеждат в Тайван от висококачествени материали и по съвременни технологии, благодарение на което не отстъпват забележимо по качество на известни отдавна наложили се марки. Други пък излизат от заводи в Китай, които са дъщерни предприятия на известни американски фирми, произвеждат се по техни технологии, включително със специални стомани за детайлите, подложени на голямо механично натоварване и износване. Същевременно благодарение и на количеството, което купуваме, съумяваме да ги предлагаме на силно конкурентоспособни цени. Още по време на изложението започнахме преговори с фирми, които се очертава да станат наши дистрибутори в Кипър, Испания, Португалия, Италия, Южна Африка, а с фирми от Малта и Гърция вече имаме договори. Тепърва предстои да материализираме създадените по време на изложението контакти и в други държави. Изложението в Кьолн демонстрира не само огромните възможности на Китай като фабриката на света, но и показа, че съществуващото от преди години предубеждение към качеството на произведените в тази държава и част на света инструменти вече се заличава от представата на хората. Китайските фабрики са в състояние да произвеждат продукти с качество на световните стандарти. Не случайно вече едва ли ще се намери световно утвърдена марка, която да не е преместила част от производството си там. Така че проблемите с качеството, когато ги има, не са свързани с китайския произход, а с твърде ниската цена, на която са закупени стоките от вносителя им. Фирмената ни политика е да инвестираме в реномето на нашите марки и затова компромиси с качеството на инструментите, които определяме като полупрофесионални, не правим.

Марката Topmaster Pro е създадена през 2004 г., като в началото обхваща около 100 ръчни механични инструмента. Днес тя обхваща над 600 модела, които освен у нас и в съседни нам държави се продават успешно в Русия, в някои африкански и от Средния изток държави. Всички инструменти са сертифицирани по действащите в Европейския съюз норми за качество и техническа безопасност – TÜV, немския DIN, притежават сертификат за съответствие CE.

Серията обхваща няколко основни групи инструменти – клещи от всякакъв вид (от арматурни, през самозадържащи до електротехнически), дърводелски и шлосерски стеги, отвертки, шлосерски и водопроводни ключове, накрайници, вложки и цели комплекти тип „гедоре“, измервателни шлосерски, за строителството и декорацията на жилището инструменти, чукове, ръчни дървообработващи инструменти и др.

За изработката им се използват инструментални хром-ванадиеви, хром-молибденови и други специални стомани с повърхностна обработка на подлежащите на деформация и износване части. Зъбите на трионите са заточени и закалени чрез нагряване с високочестотен електрически ток. Повечето от инструментите за строителството са изработени от неръждаема стомана (Inox), което е задължително изискване за работа със съвременните декоративни мазилки и други чувствителни на оцветяване от ръждата материали. Изолацията на клещите и отвертките, предназначени за електроремонтни дейности, гарантира защита до напрежение 1000 V.

Инструментите от серията Topmaster Pro се отличават по характерния за марката дизайн, който освен като цветово решение се отличава и със своята ергономичност. Ръкохватките са изработени от двукомпонентен материал, като единият, оцветеният в жълто, е от по-твърда пластмаса и придава устойчивост, а вторият, оцветеният в черно, е от еластичен синтетичен каучук, който улеснява задържането на инструмента, не травмира ръката при по-продължителна работа или нанасяне на удари.

Дори толкова елементарен на пръв поглед инструмент като металната ролетка, когато е от серията Topmaster Pro, се отличава значително от обикновените. Лентата е разграфена и от двете страни и има двустранно полиетиленово защитно покритие, числените стойности са последователни от 0 до 500 cm, а не само в рамките на всеки метър поотделно, има стабилно задържащ изтеглената лента двустранно действащ механизъм и вградени магнити в началото на лентата. Тя може да се изтегля на дължина до 230 cm, без да се пречупи под тежестта си, докато при обикновената ролетка пречупването става още при около 160 cm.

Като своеобразно доказателство за авторитета на марката Topmaster Pro г-н Лино Баша изтъкна, че на пазара в съседна държава се предлага специализиран за кофражни дейности чук на неизвестен производител, който на външен вид наподобява оригиналния, има запазения знак Topmaster Professional, но няма нищо общо с него по качество на материалите и изработка.

Ръчните инструменти Topmaster Pro с поглед към Европа
от
кл.думи: ,
5 / 5 звезди

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото