В категории: Брой 3-4/2008, Инструменти, Металообработване

Нови дискове на Rhodius

Рязане и шлифоване с един и същ диск – XT35 Cross

Доскоро ни учеха и поучаваха, че за рязане на метали с ъглошлифовъчна машина се използват специално предназначените за целта тънки дискове, а за пилене и шлифоване – други, значително по-дебели и съответно по-устойчиви на страничен натиск. Да се пили с тънките дискове е категорично забранено, защото опасността от счупване на диска е много голяма. Да се реже пък с дебелите дискове за пилене не е никак целесъобразно, защото се хаби метал, предметът се нагрява силно и работата върви съвсем бавно. В практиката двете операции обикновено следват една след друга, което налага често спиране на работата за смяна на диска или пък да се работи с две машини – всяка с различен вид диск. Това създава значителни неудобства и затова нерядко майсторите пренебрегват правилата за безопасност, като поемат риска за себе си и за околните да изпиляват малки участъци с диска за рязане.

Така бе доскоро, но вече ограниченията не важат, защото новият диск за рязане XT35 Cross на немската фирма Rhodius решава оптимално проблема. Тънкият 1,9 mm диск е предназначен основно за рязане – задача, с която се справя с лекота и завидна издръжливост срещу износване. Опре ли работата обаче до почистване на останалите по ръбовете след рязането „мустаци“, краищата да се скосят (снемане на фаската) или отделни участъци от повърхността да се шлифоват, дискът само се наклонява под ъгъл 30о и работата може да продължи без никакво прекъсване и забавяне. Новият диск има добра отнемаща способност от метала и най-вече е напълно обезопасен срещу счупване. Високата си издръжливост на страничен натиск новите дискове дължат на трислойната армировка, която ги прави изключително здрави. Тестове в независими лаборатории са доказали, че въпреки малката си дебелина, дисковете XT35 Cross издържат на странично натоварване еднакво със специализираните дискове за изпиляване на метали 290 N.

Новите дискове са подходящи за обработка на обикновена стомана, неръждаеми и киселиноустойчиви стомани, на легирани и с висока твърдост, включително инструментални стомани, на поцинковани стоманени детайли и др.

Изпиляване с „ураганна“ скорост – RS39 Hurricane

Една от новостите на изложението в Кьолн беше този диск, който е специализиран за пилене и шлифоване на различни метални предмети. За разлика от обикновените дискове той се отличава със значително по-голяма отнемаща способност, което значително повишава производителността на работа. Това му качество се дължи на леко извитата по посока на периферията, наподобяваща чиния, форма със специфична вълнообразна работна повърхност. Така той приляга върху по-широка ивица при обработване на плоски детайли, по-ударно, значително „по-агресивно атакува“ материала, подобрява се отвеждането на металните и изкъртени от диска частички, а също и охлаждането на обработваната повърхност. Поради това пиленето с този диск причинява значително по-малкото ù загряване, поради което в значителна степен се ограничава характерното оцветяване на повърхността вследствие на прегряването ù. В зависимост от вида на работата и желаната крайна гладкост на шлифованата повърхност дисковете RS39 Hurricane се произвеждат с различна едрина на зърното, съответно с номера 40, 60 и 80.

Дискът е еднакво ефективен и подходящ за обработка на плоски повърхнини или за заобляне на остри кантове и ръбове. Високата производителност най-силно проличава при заглаждане и почистване на заваръчни шевове, както и при премахване на ръжда от големи повърхности. Той е идеалният инструмент и при обработка на ръбове – за начално грубо изпиляване на високи и груби заваръчни шевове, скосяване и заобляне на кантове и остри челни ръбове.

Подходящ е за обработване на детайли от обикновена и неръждаема стомана (Inox), алуминий, чугун и цветни метали. Не съдържа включвания от желязо, сяра и хлорни съединения, които са вредни за здравето.

И двата диска се произвеждат с големини 115 mm и 125 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото