В категории: Брой 3-4/2008, Инструменти

Новият Zyklop на Wera

На изложението Eisenwarenmesse в Кьолн немската фирма Wera привлече внимание с новия модел тресчотка, наречен с митологичното имe „Циклоп“. Обяснение за този странен наглед избор дава погледът отгоре към главата на инструмента. Бутонът от блестяща стомана, намиращ се в центъра на оцветения в зелено с назъбена повърхност пръстен, създава алюзия с единственото око на тези гигантски същества, родени от човешката фантазия. Инструментът Zyklop притежава силата да се справя с най-силно притегнатите гайки и винтове, да се „промъкне“ и на най-трудно достъпните места, а в добавка с него се работи и изключително бързо.

Мнозина биха се запитали какво толкова специално може да има в един отдавна разпространен и на практика тривиален инструмент. Оказва се, че не случайно компанията Wera бе включена през миналата 2007 г. в първата петица на най-иновативните сред немските фирми със средна големина.

Този вид инструменти с наложилото се и у нас крайно неблагозвучно за българското ухо наименование „тресчотка“ са задължителният за всяка авторемонтна, шлосерска или друга работилница, където се завиват и отвиват винтове и гайки. Те не се използват самостоятелно, а в набор или по-популярно казано, гедоре (по името на немската фирма Gedore), състоящ се от различни по големина накрайници с шестостенна форма или с формата на битове за винтове с различни шлицове в главата. Прилагането на достатъчно голям въртящ момент, необходим за отвиване или притягане на винта или гайката е възможно благодарение на дългото рамо на инструмента. Голямото предимство на тресчотката е, че позволява работа в тесни пространства с ограничени възможности за движение на рамото на инструмента. Това е възможно благодарение на механизма, съставен от зъбно колело и палец, който завърта накрайника в избраната за работна посока, а в обратната превърта свободно. Характерният тракащ звук от свободното прескачане на палеца върху зъбите при свободния ход е дал името и на инструмента. Така с поредица от циклични движения винтът бива завит или развит.

Какво е новото при Zyklop? Колелото има ситни, гъсто разположени зъби, което е свело минималния ъгъл на завъртане на рамото при един работен ход до 5–6°. Това е съществено предимство при работа на трудно достъпни места. Наличието на шарнирна връзка между главата и ръкохватката на инструмента допълнително улеснява работата на такива места, включително там, където обикновената тресчотка е безпомощна. Така главата може да се завърти под най-удобния за работа ъгъл – тя може да се фиксира под ъгъл 90° (вляво и вдясно), под ъгъл 0° и 15° (измерен спрямо правия) вляво или вдясно. Когато ъгълът е 0°, осовата линия на ръкохватката съвпада с тази на накрайника. В този случай завиването или развиването вече се извършват не чрез последователно движение напред-назад на ръкохватката, а като тя се върти подобно на отвертка. Така се работи при завиване на винтове до достигане на окончателната фаза за тяхното притягане, както и при отвиване на вече разхлабените винтове. Предимството е очевидно, защото работата се улеснява и многократно ускорява. Zyklop се сочи като световен рекордьор за момента измежду всички тресчотки, като с него се работи близо 3 пъти по-бързо в сравнение с който и да било от конкурентните модели. Главата ù изпълнява и ролята на маховик, което допълнително ускорява отвиването и завиването.

За по-голямо удобство, докато едната ръка върти задния край на ръкохватката, идентична с уникалните отвертки на Wera, другата придържа предния ù край. За целта върху тази част на ръкохватката е нахлузена свободно въртяща се втулка от пластмаса с грапава повърхност. Възможността за превръщане на тресчотката в отвертка е много полезна и от гледна точка на използването ù като заместител на този инструмент при работа с винтове, в чиято глава е оформен някой от използваните шлицове – Pozidriv, Philips, Torx и др.

Задържането на вложките (накрайниците, които обхващат главата на винта или гайката) върху накрайника на главата с цел да не изпадат самоволно, става със стоманена сачма и съответстващ на нея отвор във вложката. Освобождаването на връзката става чрез натискане на централно разположения върху главата бутон. Когато пък рамото на тресчотката е изправено, натискането на бутона става чрез избутване напред на продълговатия зелен бутон.

Посоката, при която палецът зацепва в зъбното колело, т.е. работната посока на въртене на инструмента, се задава чрез завъртане в съответната посока на пръстена, обхващащ централния бутон. От снимките се вижда, че досегът до него на палеца на ръката е осигурен независимо от ъгъла, под който се намира ръкохватката спрямо главата на инструмента.

Към тресчотката може да се използват удължители с дължина 75 mm и 150 mm, включително и удължители с вграден механизъм за застопоряване (Flexible-lock) на вложката. Всички те имат свободно въртяща се пластмасова втулка. Има и специален удължител, чийто накрайник за присъединяване на вложките е със скосени стени, което позволява наклоняване на вложката под ъгъл 15о.

Wera предлага и ново поколение вложки, които са универсални, т.е. еднакво подходящи за ръчно и машинно завиване. В задната си част те са назъбени (рифеловани), което силно улеснява задържането им, включително въртенето им с пръсти, особено когато са омаслени.

Няколко думи заслужава и ръкохватката на инструмента, характерна за отвертките на Wera, която продължава да бъде образец на отлична ергономия. Известна под наименованието Kraftform, тя е оформена според профила на обхващащите я пръсти и длан. Изработена е от материали с различна твърдост, като по този начин са обособени редуващи се зони с различна еластичност – по-меки и по-твърди. Тези зони са съобразени с профила на пръстите и тяхна мускулатура. Липсват каквито и да било ръбове и оребряване, които могат да причинят травми. Така се улеснява държането на ръкохватката от ръката, намалява се натоварването и до минимум се ограничава появата на натъртени места. Уголеменият диаметър в централната част на ръкохватката, от една страна, улеснява обхващането и задържането ù, а от друга, позволява предаване на по-голям въртящ момент върху отвертката. По-голямата контактна площ между ръкохватката и ръката и повишеното триене помежду им в еластичните зони позволяват прилагане на по-голямо усилие. По-малкото триене между ръката и по-твърдите зони на ръкохватката улеснява развиването на винтовете, когато Zyklop се използва като отвертка, а и улеснява отделянето на ръката след прилагане на по-голямо усилие. Профилът на главата на инструмента също е оформен така, че да бъде максимално удобен за директно захващане, защото това прави по-лесно нахлузването на вложката върху винта и неговото въртене в разхлабено състояние.

Zyklop се доставя в различни комплекти, съдържащи тресчотки с размер на присъединителния накрайник (съответно и на вложките) 1/2″, 1/4″ и 3/8″ удължители, карданен преходник, вложки за шестостенни винтове и гайки, преходници за битове за винтове и др.

За допълнителна информация и покупка на продукти на Wera посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Новият Zyklop на Wera”

Цачев | октомври 8th, 2016 at 9:59 am

Дайте инфо за цената на тресчотката; примерно 1/2 + адаптор 1/2 -1/4. После не става ясно натоварването допустимо за работа кг/м N/м ( имам предвид вложките които могат да се ползват особено такива за работа по ходовата част) очаквам някакво информация на мейл адреса. С уважение: Цачев
Отговор от „Ташев-Галвинг“:
Приложено Ви изпращаме оферта.
За съжаление, максималното усилие не е зададено от производителя. Инструментът е съобразен спрямо присъединителния квадрат.
На 1/2 квадрат, може да навивате болтове и гайки с шестостенни глави до 32 мм. На 1/4 квадрат, може да навивате болтове и гайки с шестостенни глави до 14 мм.
Все още производителят Wera не предлагат преход към по-малък квадрат в гамата си.
При интерес предлагаме преходи на други производители.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2008, Инструменти

Ключови думи


 
към началото