В категории: Брой 3-4/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Комбиниран циркулярен трион Bosch GTM 12 Professional

Новата машина на Bosch съчетава в едно два вида циркулярни триони. Тя обединява възможностите на типична настолна машина с накланящ се (отрезен) циркулярен трион. При първата циркулярният диск е неподвижен, а рязаният предмет се плъзга върху плота. При накланящият се циркулярен трион е обратното – предметът лежи неподвижен върху основата, а дискът се накланя надолу и реже, след което се вдига обратно в изходно положение. Понеже в българската техническа терминология няма възприето единно наименование на тази машина, за да няма двусмислие уточняваме, че в актуалния към момента продуктов каталог на „Роберт Бош“ тя (GCM) е обозначена като „циркуляр за рязане чрез потапяне“.

Циркулярните триони от този вид са специализирани в напречното рязане на летви и дъски, на пластмасови и алуминиеви профили, като ограничението е основно в тяхната широчина. С тях се реже много лесно и което е особено важно, както е в случая – с точност до милиметър. Детайлът се закрепва неподвижно със стега, а ръцете се намират далеч от режещия диск. Този вид циркулярни триони са незаменимият инструмент за дърводелците по вътрешно обзавеждане, специалистите по полагане на паркетни подови настилки, ламперии и облицовки на тавани, леки метални сглобяеми конструкции, при прокарване на електрически кабели в пластмасови канали и други дейности, независимо от това дали се работи с дървени, ламинатни, пластмасови материали или профили от алуминий.

Поради ниското им тегло и неголеми размери те са лесно преносими и с тях най-често се работи на място, на самия обект.

Накланящите се циркулярни триони обаче са безпомощни, когато се налага надлъжно рязане, както и при правене на изрез с по-сложна форма, например за оформяне на дъска от подова настилка около ъгъл на стената, тръби на отоплителната инсталация и др.

Новият комбиниран циркулярен трион на Bosch GTM 12 Professional решава проблема, като се елиминира необходимостта от купуване и пренасяне на две машини от обект на обект. С тегло 22 kg и размери 67х57х38,5 cm машината е еднакво удобна за използване като стационарна в работилницата или като преносима, защото безпроблемно се побира в багажника на автомобил.

При използване като накланящ се циркулярен трион с него може да се режат под прав ъгъл детайли с напречно сечение до 95х151 mm, а при рязане под ъгъл 45о максималните размери на рязания детайл са 95х90 mm. При рязане под ъгъл дискът може да се завърта вляво и вдясно до 48о , а максималният страничен наклон на диска (наляво) е 47о. При страничен наклон 45о максималното напречно сечение на рязания детайл е 60х151 mm.

За улесняване на рязането и постигане на по-висока точност машината има вграден лазерен прожектор с тесен силно фокусиран лъч, който очертава линията, по която дискът ще среже. Основата на машината е изработена от масивна и стабилна алуминиева отливка, която се завърта вляво или вдясно при рязане под ъгъл. Маркировката е трайно гравирана върху метала, а застопоряващ механизъм улеснява фиксирането при най-често използваните ъгли на рязане – 0о, 15о, 22,5о, 31,6о и 45о. С помощта на скала за фина настройка ъгълът на рязане може да се задава с точност до 1/4о.

От двете страни на основата се поставят две подпори, с което се осигурява по-стабилно закрепване на рязаните детайли.

За работа като обикновен настолен циркулярен трион подвижното рамо с двигателя и диска се застопорява неподвижно. Плотът е изработен като стабилна оребрена отливка от алуминий. Подвижната опора за водене на рязаните детайли се фиксира удобно с лостов механизъм, а настройката на широчината на рязане става по разграфена скала. Опората изпълнява и ролята на предпазител на циркулярния диск, когато машината се транспортира. За рязане под ъгъл към плота се закрепва въртяща се опора с разграфена на градуси скала и заводска маркировка за бързо настройване на най-често прилаганите ъгли на рязане (в ляво и в дясно) 90о, 75о, 60о, 45о, 30о. Максималната височина на рязане е 51 mm.

От долната страна на плота е монтирано осветително тяло, което осветява мястото на рязане, когато общото осветление е недостатъчно. Стружките се събират в прахоулавяща платнена торбичка.

Комбинираният циркулярен трион GTM 12 Professional има колекторен двигател с мощност 1800 W и реже с диск с външен диаметър 305 mm. Окомплектова се с универсален диск за рязане на дърво с 40 зъба с твърдосплавни пластини. За рязане на профили от алуминий се използва специализиран диск със същата големина и 96 твърдосплавни зъба.

С машината се работи особено удобно, когато тя е закрепена към преносимата стойка на Bosch GTA 3700. Тя има височина колкото нормална работна маса (81 cm)и осигурява стабилна двустранна опора при рязане на детайли с дължина до 370 cm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото