В категории: Брой 5-6/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Електрически шабър Skil 7710

Електрическият шабър не е измежду най-разпространените и най-често използвани електроинструменти. Производителите на такъв вид инструменти също се броят на пръстите на едната ръка. Безспорният лидер е Bosch, който от години предлага електрически шабър в своята оцветена в зелено хоби серия. Това е все още актуалният модел PSE 180E, а неговите функции изпълнява и многофункционалният електроинструмент PFM 180E. По наше мнение електрическият шабър тепърва ще намери своето място в домашната и професионалната работилница, защото има редица дейности, в които отлично замества уморителния, непроизводителен и бавен ръчен труд.

Увереност, че електрическият шабър по-скоро ще намери своето място в работилницата и на българския домашен майстор, ни дава и фактът, че Skil също се нареди сред производителите на този инструмент. Първият модел 7710 ще се продава в България от юни тази година.

За тези, които не познават инструмента, ще поясним какво представлява и за какво се използва. Избраното от нас наименование в най-голяма степен съответства на неговото предназначение. Инструментът може да се възприеме и като задвижван от електродвигател механичен шпахтел или дърводелско длето, чийто диапазон на приложения се разширява поради наличието на няколко сменяеми накрайника.

Електрическият шабър е инструмент за довършителни дейности след строителство и по-често след ремонт. Подобно на обикновения механичен шпахтел той се използва за отстраняване чрез изстъргване на всевъзможни замърсявания и полепнали втвърдени остатъци от лепила, бои и други строителни материали. Типични негови приложения са почистване на покапала и втвърдила се върху облицовъчните плочки или прозоречни стъкла боя, премахване от циментовата замазка на остатъците от старото лепило при подмяна на меко подово покрити или облицовъчни плочки, почистване на фугите между плочките от избило между тях лепило. Друго типично приложение е отстраняването на стария маджун при смяна на счупено стъкло, на гумени, дунапренови или силиконови уплътнения, втвърдени остатъци от мазилка или циментов разтвор, изглаждане на неравности върху гипсова мазилка и др.

Електрическият шабър намира приложение и в дърводелството, като успешно замества обикновеното дърводелско длето при изстъргване на избило от сглобките лепило, за разширяване на отвори (при монтиране на брава или на насрещника за езичето например) и дори за фина дърворезба.

Работният инструмент на електрическия шабър извършва възвратно-постъпателни движения с голяма честота (max 6000 min-1) и малък ход (2,2 mm). Според спецификата на работа честотата може да се регулира на три степени и съответно да се променя силата на ударите, които острието на работния инструмент нанася.

Машината се доставя в комплект с четири работни инструмента. Единият е шпахтел с широчина 60 mm, вторият е шпахтел с огъната форма и заточено острие с широчина 60 mm, а другите два са длета с широчини 35 mm и 15 mm със заточени остриета. Смяната им става изключително лесно и бързо след избутване на фиксиращия бутон по системата Clic за смяна без помощен инструмент.

Skil 7710 тежи 1,2 kg, има удобно за държане удължено тяло, частично покрито с еластична материя. При необходимост от оказване на по-голям натиск машината се държи в задния ù край, чиято повърхност е заоблена и също покрита с еластичен материал. Най-добра представа за предназначението и най-честите приложения на шабъра дават поместените тук снимки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото