В категории: Брой 5-6/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Нова серия акумулаторни бормашини на Skil

В началото на годината Skil пусна нова серия бормашини с акумулаторно захранване, моделите 2005, 2006 и 2007. Те се различават по захранващото напрежение, което за отделните модели е 9,6 V, 12 V и 14,4 V. Новите модели покриват най-разпространената група акумулаторни бормашини с автономно захранване, чиято мощност е напълно достатъчна за преобладаващите приложения в домашната или занаятчийската работилница. И трите имат никел-кадмиеви акумулаторни батерии, което е все още класическото и най-често използвано решение. Независимо от очевидния възход, който напоследък отбелязват по-модерните литиево-йонни батерии, никел-кадмиевите все още преобладават при ръчните електроинструменти, защото имат и своите безспорни предимства. Те позволяват черпене на значително по-силен ток, което при тези приложения е сериозно предимство и отпада необходимостта от специално електронно управление. Освен това броят на циклите на разреждане и зареждане при тях е средно 1500, или с 50% повече от усредненото постижение при литиево-йонните батерии. Най-същественото предимство, което им позволява все още да удържат позициите си, е, че са значително по-евтини, което не е никак за пренебрегване, особено при инструменти за домашна употреба.

Според захранващото напрежение и мощността на електродвигателя, трите бормашини имат максимален въртящ момент 8 N, 9 N и 10 N. Най-маломощният от тях – моделът 2005, е подходящ за пробиване в стомана на отвори до Ø5 и в дърво до Ø12. За модела 2006 тези стойности са Ø6 и Ø14, а за 2007 – Ø6 и Ø14. Освен за пробиване на отвори, този вид акумулаторни бормашини се използват и като електрически отвертки и дори бихме казали, че това е и основното им предназначение. Моделът 2005 е подходящ за завиване в дърво на винтове с диаметър до 4 mm, а другите два – за завиване на винтове с максимални диаметри 6 и 8 mm.

Трите машини имат механичен ограничител на големината на въртящия момент в 20 степени, плюс режим „пробиване“, при който той е изключен. Това позволява точна настройка в зависимост от диаметъра на винта и твърдостта на дървесината така, че винтът да не бъде пренатегнат повече от допустимото. Ако това се случи, шлицът в главата на винта се поврежда и той става неизползваем. При завит докрай винт с повреден шлиц развиването и изваждането му се превръщат в сериозен проблем. Точно регулираният въртящ момент предпазва от повреждане и детайлите, които се закрепват. Патронникът е бързопритягащ и без ключ. Позволява закрепване на свредла с максимален диаметър на опашката 10 mm. Акумулаторната батерия е сменяема и се зарежда за 3–5 часа.

От личните ни впечатления за модела 2007, предоставен ни за тестване от „Роберт Бош“ ЕООД, ще добавим, че бормашината има удобна за държане ръкохватка, което се дължи на ергономичната ù форма и еластичното покритие (оцветените в сиво зони), които добре „прилепват“ към ръката. Достойнство на бормашината е и добрият баланс, като центърът на тежестта се намира в близост до пусковия бутон. Това означава, че с минимално усилие тя се държи в изправено положение, като проявява незначителна склонност към завъртане напред. Това намалява натоварването на ръката и умората по време на работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото