В категории: Брой 7-8/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Циркулярен трион Skil Orca 5866 – хищни зъби и точен прицел

За разлика от компютърните технологии, където всеки от водещите производители подменя моделите си през по-малко от шест месеца, дълголетието на една машина или ръчен електрически инструмент е атестат за неговото техническо ниво и експлоатационни характеристики, качества, стотици хиляди пъти доказани в практиката. А тя пък е най-безпристрастният и безпощаден съдник коя машина е по-добра, коя добра и коя не чак дотам. Един от най-успешните ръчни циркулярни триони на световния пазар е станалият знаменитост модел 5866 на Skil, познат под популярното име Orca. Машината отдавна и напълно е заслужила правото да носи името на кита с безпощадни челюсти. Тя присъства неизменно в челната тройка на победителите при тестовете на различни специализирани списания, а според пазарни анализатори е измежду най-продаваните ръчни циркулярни триони през последните две години.

За познавачите успехът на Orca и останалите няколко модела ръчни циркулярни триони, които и в момента са на пазара, е напълно закономерен. Технологичните корени водят към далечната 1924 г., когато именно SKILSAW Incorporated за пръв път в света започва серийно производство на ръчен електрически циркулярен трион за рязане на тръстика, станал родоначалник на днешните ръчни дърводелски циркулярни триони. Оттук стартира и успехът на фирмата, като постепенно се утвърждава като световен производител на ръчни електрически инструменти първо в САЩ, а след това на Стария континент и останалите части на света. Skil са измежду най-успешно продаваната марка ръчни електрически инструменти и на нашия пазар.

Както и останалите машини на Skil, Orca е предназначена за хоби-пазара и съответно на това цената ù я прави напълно достъпна за всеки, който желае да има качествена, производителна и дълготрайна машина. Затова нерядко тя, а и много от останалите машини на Skil, намират широко приложение и за професионални цели.

Новата Orca, която вече месец се продава на нашия пазар, е леко модифицирана и усъвършенствана версия на досегашния успешен модел (виж НС 11/2003). За да установим различията, от представителството на Skil у нас поискахме Orca 5866 да ни бъде предоставена за тестване в редакцията.

Най-съществената веднага забележима новост е лазерният прожектор, очертаващ линията на рязане. Монтирането на лазерен прожектор с един лъч към ръчните циркулярни триони е практика, възприета и от други производители. Новото при Orca е, че прожекторът излъчва два успоредни един на друг лъча, като разстоянието помежду им е равно на широчината на циркулярния диск. Това позволява значително по-прецизно рязане, като може да се избира по кой от двата лъча да се води машината спрямо очертаната линия. Изборът зависи от това, от коя страна се намира частта, чийто размер трябва да бъде точно спазен, и да не бъде стеснен от режещия диск. Разстоянието между двата лъча е зададено фабрично и не може да бъде променяно. Прожекторът има регулиращ винт, чрез който се измества странично, така че двата лъча да ограждат направения от диска прорез. Ако се използва за грубо разкрояване, циркулярният трион се движи така, че предварително очертаната линия да попада между двата лъча.

Лазерният прожектор се захранва чрез преобразуване на мрежовото напрежение и се включва с натискане на един от двата бутона, които подсигуряват пусковия бутон срещу неволно включване. С двигател с мощност 1600 W новата Orca е със 100 W по-мощна от предшественика си. По-голямата мощност и високата честота на въртене (5500 min–1) повишават скоростта на рязане, а стените на среза стават по-гладки и чисти, с минимално нащърбване по ръбовете.

Направени са и други, скрити от погледа промени, целящи повишаване на износоустойчивостта на зъбните колела, лагерите и други детайли, от които зависи дълготрайността и способността на машината да работи при продължително високо натоварване. Максималната дебелина на рязания материал е 66 mm, а при рязане под ъгъл 45о – 51 mm.

Orca е един от първите появили се на пазара ръчни циркулярни триони, които нямат разклинващ нож. Намиращ се непосредствено зад циркулярния диск, неговата задача е да раздалечава една от друга двете части при надлъжно разкрояване на дъска от масивна дървесина така, че да не притискат и да трият в диска. Тъй като в преобладаващия брой случаи циркулярният трион се използва за разкрояване на мебелни плочи, този клин не само, че не е необходим, но и често пречи. Той не позволява рязането да започва чрез врязване (потъване) на диска от произволно избрано място, а не само от канта на плочата, и затова често се демонтира. Повишеното странично триене на диска при надлъжно рязане на материали от масивна дървесина се компенсира от мощния електродвигател и не се отразява на честотата на въртене на диска.

Широката и стабилна основа на триона гарантира устойчиво и сигурно водене на машината, а механизмите за странично наклоняване и регулиране на дълбочината на рязане функционират плавно без каквито и да било луфтове и задържане. В горния край има пластмасов палец, чрез който предпазителят може безопасно да се повдигне с ръка при въртящ се диск.

Машината се доставя с универсален циркулярен диск с диаметър 190 mm и 24 твърдосплавни зъба. За смяна на диска въртенето на вала се блокира със специален бутон. Характерна особеност за модела Orca е оформлението на предната водеща ръкохватка. Тя позволява удобно и сигурно държане на машината при различни положения на работещия. Към удобствата, правещи работата с машината приятна и неуморителна, е меката еластична обвивка на двете ръкохватки, която ефикасно поглъща вибрациите и предпазва ръцете от изтръпване. Трионът се продава в елегантен и удобен за носене пластмасов куфар.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото