В категории: Брой 7-8/2006, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Акумулаторен перфоратор Metabo BHA 18

„Направи сам“ не е издание за разследваща журналистика. Затова и не пишем за модели, които се намират още в предпроизводствен цикъл на разработка, а представяме възможно по-подробно предимно машини и инструменти, които сме могли да изпробваме в реални условия.  Удаде ни се възможност да ви запознаем с една от най-новите машини, която Metabo обяви официално само преди броени дни.

Акумулаторния перфоратор Metabo BHA 18 олицетворява мечтата на всеки монтьор на инсталации, комуто се налага да работи, възкачил се на високо скеле или стълба. Той се нуждае от лека и мощна машина, без да се налага да влачи подир себе си дълъг електрически кабел – нещо, което не само, че създава неудобство, но може да причини и опасна за живота злополука.

До момента перфораторът Metabo BHA 18 e най-леката машина в света от този клас. Това, което го отличава основно от досегашните модели с работно напрежение 18 V, е, че има най-модерният за момента вид акумулаторна батерия – литиево-йонна, която притежава с 40% по-висока специфична енергия в сравнение с никел-кадмиевите. Това означава още, че, измерено в количество завити винтове с едно зареждане, броят им ще бъде също с 40% по-голям. Да не забравяме, че и теглото ù е с толкова по-ниско. В комбинация с патентованата от Metabo технология Air Cooled литиево-йонните батерии на Metabo имат около 100% по-голяма дълготрайност в сравнение с все още класическите за момента никел-кадмиеви. Вградената в Metabo BHA 18 е с капацитет 2,2 Ah и тежи само 700 g, докато аналогичната никел-кадмиева за същия перфоратор с капацитет 2 Ah тежи 1 kg. В допълнение литиево-йонните батерии имат несравнимо по-малък вътрешен саморазряд, при тях липсва силно скъсяващият експлоатационната им дълготрайност и характерен за никел-кадмиевите акумулатори Memory ефект. За разлика от никел-металхидридните акумулатори, литиево-йонните работят безпроблемно в температурния интервал –20 °С до +50 °С.

Малкото тегло, големината и формата на машината я правят удобна за носене и ползване при работа на високо, с нея може да се работи и на трудно достъпни места, включително и високо над главата.

Предлага се в два варианта – с литиево-йонна батерия с капацитет 2,2 Ah и с никел-металхидридна с капацитет 2,0 Ah и тегло на машината 3,2 kg. И в двата случая това са отлични резултати, които се дължат и на множество подобрения в цялостната конструкция. Заслужава да се отбележи още, че и двата вида акумулаторни батерии са предвидени за зареждане при изпитаната технология на Metabo Air Cooled, благодарение на което времето за достигане на максималния капацитет и напрежение се съкращава, а дълготрайността на батерията се удължава два пъти.

Подобренията обаче далеч не свършват с новата батерия. BHA 18 има извънредно висока енергия на удара за машина с акумулаторно захранване и с напрежение 18 V – максимална стойност 1,6 J. По този показател тя изпреварва и модели с 24 V захранване и тегло 3,8 kg на най-близките си конкуренти от световна величина.

Дължината на машината е само 325 mm – и по този важен за монтажни дейности показател тя също е лидер. Това, заедно с необичайно източената по височина форма, позволява работа и на най-неудобни места. Взети са редица мерки за подобряване на ергономичността. Основната ръкохватка, подплатена с еластична материя, е много удобна за държане, а допълнителната е изпълнена по системата VibraTech, способна да поема и съответно ефективно да намалява до 60% вибрациите, предавани на ръката. Корпусът на перфоратора е отлят от алуминиева сплав и отвън е покрит с устойчива на износване пластмаса със заоблени форми. Обърнато е внимание и на такива дребни наглед неща като възможността превключвателят за избор на режима на работа да бъде задействан, без да е необходимо сваляне на ръкавицата.

Честотата на ударите върху свредлото се регулира плавно в границите 0–4900 minˉ¹, а честотата на въртене на празен ход – 0-1100 minˉ¹. Машината има предпазен съединител Metabo S-automatic. Закрепването на работния инструмент е по системата SDS Plus, като комплектът съдържа и преходник за завиване на челюстен патронник при работа със свредла с цилиндрична опашка. Ударното действие може да се изключва, например при пробиване на отвори в крехки фаянсови плочки. BHA 18 е предназначен за пробиване на отвори в бетон с диаметър до 18 mm, в стомана – до 10 mm, и в дърво – до 22 mm.

Макар че и друг път е ставало дума за технологията Air Cooled, си струва да ù заделим малко внимание. Тя се базира на доказаната зависимост, колкото по-ниска се поддържа температурата на акумулаторната батерия по време на зареждане, толкова повече времето за това се скъсява, а дълготрайността ù нараства. Съответно колкото температурата на батерията е по-висока, толкова по-енергично протича процесът на саморазреждане в нея. Процесът се осъществява именно на този принцип, като технически това става чрез специална система за обдухване с въздух и охлаждане на батерията, докато тя се намира в зарядното устройство – отлично допълнение към качествата на литиево-йонните батерии.

Машините с никел-кадмиев акумулатор ползват бързозарядно устройство AC 30, а за зареждане на литиево-йонни акумулатори служи AC30 Plus. Всеки перфоратор се доставя в комплект с два акумулатора. При продължителност на цикъла на зареждане 30 min с двете си батерии Metabo BHA 18 може да работи практически без прекъсване. Акумулаторната батерия, независимо дали е никел-кадмиева или литиево-йонна, е съвместима и може да работи с останалите ръчни инструменти на Metabo, работещи със захранващо напрежение 18 V: циркулярния трион KSAP 18, отвертките BSZ 18 и BSZ 18 Impuls, ножовия трион ASE 18V и лампата UHE 9,6 18V. Както и останалите машини на Metabo, перфораторът Metabo BHA 18 се продава с 3 години гаранция от производителя.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Акумулаторен перфоратор Metabo BHA 18”

Danail Lazarov | март 16th, 2013 at 3:09 pm

Здравейте,
аз имам такава машинка и съм много доволен от нея. Използваме я често, тъй като се занимаваме с доставка на Интернет услуги и с нея пробиваме отвори в бетон и панел от край до край с диаметър 10-12 мм. за да прокараме кабел за Интернет или ТВ и сме много доволни от нея. Успява да си върши работата като перфоратор и почти не се забелязва, че е на батерия. Пробива бетоните отлично, включително и бетони от висока марка. Единствено с арматурите се дави и там батерията се изхабява по-бързо, защото постоянно и се включва съединителя, когато свредлото се оплете в арматурата и бетона. Но иначе е лека и удобна за работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото