Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Серия ръчни инструменти на Makita с литиево-йонни батерии

Makita е изключително сериозна и реномирана фирма с 90-годишна история. През 1958 г. се намесва на световния пазар на ръчни електрически инструменти и от тогава неизменно е измежду лидерите. Основана в Япония, днес фирмата е международен концерн с развойни и производствени мощности основно в САЩ, Китай, Великобритания и Германия. За нея работят над 8500 души, а производствената й листа обхваща повече от 800 машини – ръчни и настолни. Има представителства в над 100 държави.

Машините на Makita се отличават с висока производителност, качество и износоустойчивост, които отговарят на най-високите професионални изисквания. С общо над 50 модела Makita e най-големият в света производител на машини с акумулаторно захранване. Първата такава бормашина фирмата създава през 1978 г., през 1987 г. вече предлага широк набор професионални машини с акумулаторно захранване, през 1988 г. произвежда и първата си ударно-пробивна бормашина, през 1997 г. пуска на пазара първата машина с никел-металхидридна батерия, а през 1998 г. бормашина на Makita е предпочетена от NASA за работа в Космоса.

В областта на инструментите с акумулаторно захранване фирмата притежава редица собствени и патентовани технологии и системи. Една от тях, MARKSTAR, е свързана с процеса на зареждане на никел-металхидридните и литиево-йонни акумулаторни батерии. Всяка батерия има вграден микрочип, чрез който се запаметява информация за нивото, циклите и температурата на батерията в процеса на зареждане, както и за вида на акумулатора. Въз основа на тази информация „интелигентното“ зарядно устройство с микропроцесорно управление избира оптималния режима на зареждане за всяка батерия поотделно, така че процесът да бъде максимално ускорен, но без опасност от повреда на акумулатора. Зарядното устройство има също така специална система за въздушно охлаждане на акумулаторната батерия, което допълнително съкращава времетраенето на процеса и способства за удължаване на нейната дълготрайност.

Сега Makita прави следващата впечатляваща крачка, като пуска на пазара едновременно цяла серия ръчни инструменти с литиево-йонни батерии. Освен няколко модела бормашини-отвертки, включително с ударно и импулсно действие, тя включва още ножов трион, циркулярен трион и отвертка с лентово подаване на винтовете – подобно на лека картечница. Всички те използват акумулаторни батерии с капацитет 3 Ah и захранващо напрежение 14,4 V или 18 V.

Тъй като слабото място на литиево-йонните батерии е невъзможността им да осигуряват достатъчно силен ток, за новата серия машини е разработен специален електродвигател с четириполюсно електромагнитно поле със силно ограничена сила на тока. Новата конструкция е позволила двигателят да стане значително по-къс, която пък прави машините по-компактни.

Зарядните устройства са с микропроцесорно управление, което в зависимост от температурата и напрежението на батерията управлява оптимално зарядния ток. За подобряване на електрическата връзка между машината и батерията, тя се осъществява чрез 8 контактни пластини. Поставянето на акумулаторната батерия става чрез приплъзване, което спомага за самопочистване на повърхността на контактите. Взети са и специални конструктивни мерки за повишаване на здравината на батерията така, че да издържа безпроблемно, и ако падне на пода.

Съвсем накратко ще представим само бормашините от новата серия акумулаторни машини на Makita. Те са разделени на групи от по две машини, които се различават помежду си по захранващото напрежение 14,4 V или 18 V.

Бормашини-отвертки BDF440SFE/BDF450SFE

Това са мощни машини със силно скъсено тяло – 186 mm. Имат двускоростна предавателна кутия и честота на въртене в границите 0–400 min–1 и 0–1400 min–1. Предвидени са за пробиване на отвори с максимален диаметър 13 mm в стомана и 27 mm в дърво. Големината на въртящия момент при завиване на винтове в мека и твърда дървесина за първия модел е 23/41 Nm, а за втория – 25/41 Nm. Теглото на машините е 1,6 kg и 1,7 kg. За отбелязване е, че тези и всички останали бормашини имат монтирано осветително тяло със светодиоди, което осветява зоната на работа.

Бормашини-отвертки с ударно действие BHP 440SFE/BHP450SFE

По захранващо напрежение и мощност са аналогични на вече описаните. Новото при тях е наличието на ударно действие, което ги прави подходящи и за пробиване на отвори в тухлен зид с максимален диаметър 13 mm и за двата модела. Честотата на ударите се регулира в зависимост от избраната предавка в границите 0–6000 min–1 и 0–21 000 min–1. Теглото на машините е 1,7 kg и 1,8 kg.

Бормашини-отвертки BDF441SFE/BDF451SFE

Тези модели имат тяло с дължина 238 mm и тегло съответно 2,0 kg за първия и 2,1 kg за втория модел. Първата машина е за 14,4 V захранващо напрежение, а втората – 18 V. За разлика от досега разгледаните две двойки машини, тази и следващата двойка се отличават най-вече по тристепенния планетен предавателен механизъм. Той позволява по-гъвкаво управление на честота на въртене и съответно на това постигане на максимално висок въртящ момент – до 80 Nm.

Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0–300 min–1, 0–600 min–1 и 0–1700 min–1. Бързопритягащият патронник е пригоден за захващане на свредла с диаметри от 1,5 mm до 13 mm. Това е и максималният диаметър на отворите в стомана, докато в дърво първата машина може да пробива отвори до Ø50, втората – до Ø65 mm. Големината на въртящия момент се регулира на 16 степени.

Максималният въртящ момент на първия модел е 32 Nm в мека и 70 Nm при завиване в твърда дървесина. За втората машина тези стойности са съответно 40 Nm и 80 Nm.

Бормашини-отвертки с ударно действие BHF441SFE/BHF451SFE

Тази двойка машини се отличава от предишната по наличието на ударно действие, което ги прави подходящи и за пробиване на отвори в тухлен зид с диаметри съответно 14 mm за първата и 16 mm за втората машина. Честотата на ударите се регулира в зависимост от избраната предавка в границите 0–4500 min–1, 0–9000 min–1 и 0–25 000 min–1. Тези машини имат малко по-голяма дължина – 250 mm.

Отвертки с ударно и импулсно действие

Специален интерес заслужават и две отвертки с ударно действие, чийто принцип на работа улеснява завиването и отвиването на силно притегнати винтове и болтове. Използването им е особено ефективно, когато резбата е ръждясала, клеясала и по друга причина болтът отказва да се отвие, а прилагането на прекомерно голямо усилие може да предизвика неговото скъсване, повреда на главата и т.н.

При моделите BTD130FSFE и BTD140FSFE (със захранващо напрежение 14,4 V и 18 V) ударното действие се постига механично. Те са предназначени за отвиване и завиване на болтове с резба от M5 до M14 и гайки от M5 до M12. Максималният въртящ момент и за двете достига 140 Nm. Честотата на въртене се регулира в границите 0–2400 min–1, а на ударите – 0–3200 min–1. Машините имат късо тяло (146 mm), което ги прави удобни за работа в условия на ограничен достъп.

Моделът BTS130SFE използва т.нар. импулсен електро-хидравличен механизъм, който е значително по-безшумен в сравнение с механично функциониращите механизми. Освен че работи значително по-тихо, тази машина по-малко натоварва и уморява ръката. Захранва се от батерия с изходящо напрежение 14,4 V и тежи 1,7 kg. Пригодена е за завиване и развиване на винтове M5–M14 и гайки M5–M12.

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Makita посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД. 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото