Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ремонт на изскубнат дюбел

Съединенията с дюбели не са застраховани срещу измъкване от стената или тавана с всички неприятни, а често и трагични последици за окачените с тях предмети. Причините дюбелът да стане хлабав и да не задържа в отвора могат да бъдат нездрава основа, неправилно натоварване, несъответстващ диаметър на отвора и др. На хлабаво монтирания дюбел не може да се разчита. Класическо решение на проблема са напъхване на кибритени клечки в отвора и повторно набиване. Други пък запълват отвора с гипсов разтвор и, докато той е още пресен, дюбелът се вкарва обратно на мястото си. Тези решения обаче са половинчати и рядко водят до успех.

Проблемът е сериозен, защото често дюбелът не може да се премести на друго място, а, ако това е възможно, тогава старият отвор ще грози и трябва по някакъв начин да се запълни, за да не личи. Когато отворът е пробит в облицовка от фаянсови плочки, задачата за скриване на кръпката е почти неизпълнима без смяна на плочката.

Решение обаче има и при това изключително ефикасно, лесно за изпълнение, отнемащо само няколко минути време, а ремонтираното съединение по правило става толкова здраво, колкото е било преди това.

За целта Fischer предлага ремонтен комплект, който съдържа 10 парчета специална тъкан, пропита със смоли. Едно парче се накисва за кратко във вода, обвива се плътно около дюбела и заедно се набиват в отвора. За да уплътни тъканта по-добре пролуката между стените на отвора и дюбела, той внимателно се завърта, докато запъне здраво. За около 3 минути смолата се втвърдява и дюбелът е здраво захванат в отвора, след което вече може да бъде натоварен.

Все пак този начин на ремонтиране се практикува при дюбели, които не са силно натоварени. При монтиране на тежки предмети към недостатъчно здрава основа се препоръчва използване на инжекционни дюбели, при които в отвора се впръсква бързо втвърдяваща се смес, която стяга за около 2 часа.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото