В категории: Брой 7-8/2006, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Облицовка с плочки върху циментова замазка

Най-често срещаният случай при полагане на подови настилки от керамични плочки е лепенето им с тънък слой лепило върху добре подравнена циментова замазка. При тънкослойно лепене изравнителната замазка почти не може да се избегне, защото технологията на изливане на бетона не позволява получаване на достатъчно добре нивелирана и равна повърхност на плочата. Минималната дебелина, изпълнена с циментов разтвор, е 20 mm, като към разтвора задължително се добавят полипропиленови фибри, които изпълняват ролята на своеобразна армировка. За замазки с по-малка дебелина се използват специални саморазливащи се разтвори, а по-дебелите се армират с тънка армираща мрежа. Повърхността на замазката трябва да бъде равна, но и грапава, т.е. да не бъде загладена с маламашката. При дебели циментови замазки е необходимо да се изчака класическият 28-дневен срок, необходим за свързване на цимента, преди да се пристъпи към залепване на плочките. Описаната тук технология е приложима и за подове с вградена в тях отоплителна система.

След като бъде почистена от прах и ронещи се частици, основата се грундира с Ceresit CT 17. При неотопляеми подове се използва лепилото Ceresit CM 11 по метода на тънкослойното лепене. Като алтернатива може да се използват също лепилата Ceresit CM 9 (за тънко- и среднослойно лепене) или Ceresit CM 16. За фугиране се използват пълнителите за тесни фуги СЕ 33 или СЕ 40 Аквастатик и за широки фуги СЕ 43 Аквастатик.

За подове с отоплителна система се препоръчва лепилото с повишена еластичност Ceresit CM 16 или CM 17. Фугите се запълват с пълнителите за фуги СЕ 40 или СЕ 43 Аквастатик. И в двата случая фугите в краищата на облицовката се запълват със силиконова паста Ceresit CS 25.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото