Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Монтиране на тента към стена с топлоизолация

Често върху фасадата се окачват различни съоръжения – тенти, навеси над входната врата, осветителни тела и др. Те се монтират с дюбели, подбрани и оразмерени според вида на основата (стоманобетон, плътни или решетъчни тухли) и големината на натоварването. Дотук проблеми няма. Това обаче не е така, когато фасадата е облечена с дебел пласт топлоизолация – 100 mm и повече. Този слой практически няма никаква товароносимост. Затова закрепването на тежки съоръжения досега става чрез изграждане на допълнителна носеща конструкция или посредством дълги дистанционни втулки. Тези трудоемки и скъпи решения имат и още два съществени недостатъка. Първият е свързан с неблагоприятното статично натоварване на закрепения в зида дюбел поради дългото рамо, което представлява втулката. Силата на опън вече не е перпендикулярна на оста на дюбела (положение, при което той има максимална товароносимост), а има и съставяща, която се стреми да го изскубне от отвора. Вторият недостатък на това решение произтича от факта, че втулките представляват топлинен мост, защото металът е много добър проводник на топлина. Освен повишаване на общите топлинни загуби, повърхностната температура на вътрешните стени в близост до дюбелите се понижава и щом стигне точката на оросяване на водните пари започва да се овлажнява, а след време се образуват и тъмни петна от плесени и мухъл.

В началото на тази година водещият световен производител на крепежни елементи – немската фирма fischerdübel, обяви ново решение на проблема – специален монтажен набор fischer Thermax, който е предназначен за монтиране на тенти и други съоръжения при фасадни топлоизолации с дебелина от 60 до 170 mm. Най-същественото при него е, че се избягва образуването на топлинен мост, защото той е прекъснат чрез специален елемент с конусовидна външна повърхност, изработен от армирана със стъкловлакна пластмаса. Той има две важни качества – голяма здравина (издържа натоварване до 25 kN или 2,5 тона) и нисък коефициент на топлопроводност. Коничният елемент има два отвора с метрична резба. В единия се навива дълга поцинкована шпилка (M12 или M16), която преминава през топлоизолацията и се закрепва в тухления зид или в бетонната стена. От другата му страна се завива шпилка M12 от неръждаема стомана, към която закрепваният детайл се притяга с гайка.

Външната повърхност на конуса е оформена с остри ръбове, подобно на коничен фрезер, така че при завиване той се врязва през тънкослойната мазилка в пласта топлоизолация, докато потъне в нея. За да може елементът да се върти, в челото на по-късата шпилка е оформен шестостенен глух отвор.

Закрепването на стоманената шпилка в основата става с отдавна наложилата се в практиката инжекционна система за монтиране на дюбели чрез впръскване в отвора на двукомпонентна бързовтвърдяваща се смес. Това става чрез вкарване на специална мрежеста втулка, през която разтворът изтича равномерно и изпълва околното пространство. Този начин е особено подходящ и осигурява добро закрепване в тухли с множество кухини. Втвърденият разтвор запълва частта от тях, през които преминава дюбелът, и създава около него здрава маса, която не позволява изскубването му. За да се случи това, тухлата трябва изцяло да се разруши.

Монтирането на дюбелите fischer Thermax не изисква специализирани инструменти, става лесно и бързо. Първо през пласта топлоизолация в стената се пробива отвор с необходимата минимална дълбочина 130–200 mm. След това според общата дълбочина на отвора се определя и дължината на шпилката, като излишната част се отрязва. Коничният свързващ елемент се завива върху шпилката. В патронника на бормашината се закрепва намиращият се в монтажния комплект шестостенен бит и при включено ударно действие и ниска честота на въртене коничният елемент се врязва в топлоизолацията и си издълбава легло, докато не потъне изцяло до нивото на мазилката. Шпилката се издърпва и отворът се почиства като прахта се продуха. Напъхва се мрежестата втулка и през нея се шприцова разтворът fischer FIS V. Смесването на двата компонента и образуване на сместа става по време на самото шприцоване. Веднага след това шпилката с конусния елемент се напъхват с леко завъртане за по-добро уплътняване на сместа, която обхваща резбата. След като разтворът се втвърди окончателно, ако е необходимо, коничният елемент чрез завъртане се напасва точно до нивото на мазилката. Накрая отворът в мазилката се уплътнява със силиконова паста и може да се пристъпи към монтиране на тентата. Препоръчва се използване на динанометричен ключ.

Наборът fischer Thermax е подходящ за закрепване в следните основи: бетон, плътни силикатни тухли, решетести керамични или силикатни тухли и леки бетони.

Товароносимостта на един дюбел fischer Thermax M16 е 0,8 kN при дебелина на топлоизолацията 120 mm и 1,14 kN при дебелина 80 mm.

АД.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото