Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Шлайфмашина Festool RO 150 FEQ

Шлайфмашината RO 150 FEQ е най-новият член на една станала вече легендарна фамилия, използваща създадения и патентован преди 25 години от Festool принцип ROTEX. Секретът е в специалната конструкция на предавателната кутия, благодарение на която се осъществяват два режима на движение на шлифовъчния диск. Всяко от тях на свой ред е съставено от други две движения – едното е вибрация на шлифовъчния диск с ексцентрицитет 5 mm и честота 3300–6800 min–1, а другото е въртеливо движение на диска с честота 320-660 min–1. Режимът на шлифоване се избира с превключвател, разположен върху главата на машината. От гледна точка на практиката това означава, че машините ROTEX са в състояние да извършват еднакво добре три операции:

» Грубо енергично шлифоване

» Фино завършващо шлифоване

» Полиране на лакови и други покрития

Поради това не случайно тези машини често биват обозначавани с краткото „3 в 1“, което означава още, че всяка от тях напълно успешно замества три самостоятелни машини. Решението е не само икономически изгодно, но е несъмнено удобство и от функционална гледна точка, защото, вместо да се сменя машина след машина, желаният режим на работа се избира само с едно натискане на превключвателя. От казаното дотук е очевидно, че инструментите ROTEX са особено подходящи за дейности, при които се налага често преминаване от един към друг вид повърхностна обработка.

По начина си на работа новият RO 150 FEQ не се отличава от по-компактния и лек модел RO 125. В режим на грубо шлифоване вибриращото движение е съчетано с енергично въртене на диска. Честотата на въртене на диска и на трептенето му може плавно да се регулира в посочените граници, а зададените стойности се запазват без промяна, независимо от натоварването на машината. Тук ще добавим и собствените си впечатления, че в този режим RO 150 FEQ удивително бързо и енергично отнема материал от обработваната повърхност. Доказано е, че машините ROTEX в режим на грубо шлифоване имат над три пъти по-голяма отнемаща способност в сравнение с обикновените ексцентършлайфмашини при еднакъв диаметър на диска. Това отново се дължи на специалната конструкция на предавателната кутия, която поддържа постоянна честота на въртене и трептене на диска, независимо от натоварването. Комбинацията от двете движения на диска при този режим на работа има още едно съществено предимство, което се проявява най-вече при снемане на стари лакови покрития, при шлифоване на пластмаси и други топлоустойчиви материали – повърхността се нагрява значително по-малко.

Вторият режим е предназначен за фино завършващо шлифоване. При него основното работно движение на диска е вибриращото, съчетано с бавно въртене, а постигнатото качество не отстъпва на „майсторите“ в тази област – вибрационните плоскошлифовъчни машини. Въртеливото движение се поражда от вибрациите на диска, а не чрез механична предавка от двигателя. Неговата роля е да осигурява по-равномерно шлифоване и да улеснява изсмукването на отделената прах. Машината има специална спирачна система, която обхваща шлифовъчния диск и намалява честотата на въртене. Това е необходимо, защото, когато не е натоварен, той започва да се върти бързо, и може да нарани лаковата повърхност при първоначалния си досег с нея. Когато машината се използва за полиране, тя се превключва в режим на грубо шлифоване, като се поставят диск и шайба за полиране.

Да видим сега каква е разликата между RO 150 FEQ и RO 125. RO 150 FEQ е по-мощна машина, с която се постига по-голяма производителност при работа. Това се дължи на по-голямата площ на работния диск (Ø150) и съответно на по-голямата мощност на електродвигателя (720 W). Това, което не се вижда отвън, но е високо ценено от всеки професионалист, е повишената износоустойчивост на механичната предавателна кутия, а оттук и възможността за работа в режим на продължително и тежко натоварване. За целта е използвано двойно уплътнение, което на практика осигурява херметично затваряне на предавателната кутия. Специална система за принудително охлаждане поддържа температурата ниска и при продължителна работа. Подобрения има и в ергономията на ръкохватките, което прави машината още по-удобна за държане и по-малко уморяваща при работа, защо вибрациите са силно редуцирани. Каналът за изсмукване на прахта се демонтира с лекота, което е удобство при полиране – операция, при която не се отделя прах, и не е необходимо свързването към прахосмукачка. Освен, че повишава производителността, по-голямата площ на работния диск позволява и постигане на по-равномерна повърхност.

RO 150 FEQ има предпазен щит, наречен Protector, който повишава сигурността и качеството на работа при шлифоване на кантове, прозоречни рамки, каси на врати, стъпала на стълби и т.н. Той позволява шлифоване непосредствено до кантовете и ръбовете на ограждащите обработваната повърхност детайли, без опасност да бъдат повредени при неволен досег с въртящия се диск. По този начин по краищата не остават ивици, които трябва да се шлифоват допълнително. Protector предпазва и работния диск от преждевременно износване поради допира на периферията му до обработвания детайл и защитава от обратен удар, получен при внезапно спиране на диска при челното му притискане към твърд предмет.

Машината има електронно регулиране на честотата на въртене и трептене на диска, което позволява подбиране на оптимален режим в зависимост от вида на обработвания материал. За да не се повреди повърхността, развъртането на диска става плавно. Двигателят има и защита срещу прегряване.

При държане на машината с две ръце разположената отпред оказва умерен натиск върху главата. За тази цел предната част на ръкохватката е покрита с еластичен материал и има широка заоблена форма, съобразена с дланта на ръката. Тук се намират и бутоните за пускане и за превключване на режима на работа. Те непрекъснато се обдухват със струя въздух, която предпазва пролуката около тях от задръстване с отделяната при шлифоването прах.

RO 150 FEQ използва въведената за пръв път при по-малката машина RO 125 система FastFix за закрепване на шлифовъчния диск. Това става лесно и бързо на ръка, без да се използва помощен инструмент. Достатъчно е въртенето на вала да се блокира с помощта на специален бутон. Многофункционалното приложение на шлайфмашината изисква използване на различни по твърдост дискове (твърд, еластичен и силно еластичен), като за полиране и закрепване на полиращите шайби също има отделен диск.

Подобно на всички по-нови модели шлайфмашини на Festool, и RO 150 FEQ използва системата Jetstream за засмукване и отвеждане на прахта. В центъра на абразивния лист има отвор, през който се подава въздух в зоната на шлифоване. Отворите за засмукване са разположени радиално по периферията на листа, а броят им е увеличен от шест на осем. Така се избягва образуването на вакуум под диска, процесът на шлифоване се подобрява, намалява се нагряването на повърхността, а прахта се изсмуква по-пълно. В резултат на това се постига решаването на два важни проблема – значително намаляване на нагряването на шлифованата повърхност, което я предпазва от повреждане и намаляване на запълването между абразивните зърна, водещо до увеличаване на дълготрайността на листовете с над 30%.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото