В категории: Брой 3-4/2006, Инструменти, Ремонти, Строителство

Мощен перфоратор Sparky BP 540CE

Всеки, отворил Интернет страницата на Спарки Елтос (www.sparkygroup.com), не може да не се впечатли от рубриката „Нови машини“ в раздела „Електрически инструменти“. В нея са посочени 25 нови модела – бормашини и перфоратори, ъглошлифовъчни машини, фрези за канали и шлайфмашини за бетон, дърводелски фрези, електрически отвертки (с мрежово и акумулаторно захранване), прободни триони, рендета, лентови шлайфмашини и др. Тази година трудно ще насмогнем да тестваме и представим всички новости с марката „Спарки Елтос“, но все от някъде трябва да започнем. Затова избрахме „най-горещата“ измежду тях – перфораторът BP 540CE. Той е наследник на BP 400E – първият перфоратор-къртач със средна мощност на „Спарки Елтос“, продаван изключително успешно на световния пазар вече 2 години.

Новата машина е по-производителна, по-удобна за работа и по-малко уморяваща ръцете, тя е и по-издръжлива на високото натоварване, характерно за строителните дейности, за които е предназначена. BP 540CE е с близо два килограма по-лека от предшественика си или с други думи новият перфоратор е достоен член на семейството Professional на „Спарки Елтос“.

Най-важният показател, определящ диапазона на приложение на перфоратора, е енергията на удара. При BP 540CE тя може да се регулира плавно в границите от 3 до 8 J, а в режим на максимална мощност (High Power) нараства на 10 J. Не бива да се пренебрегва и теглото, което е основен фактор, от който зависи удобството на работещия и възможността за продължителна и разнообразна по вид работа. BP 540CE тежи едва 5,3 kg и е измежду най-леките представители на 5-килограмовия клас перфоратори, които, най-общо казано, имат универсално предназначение. Те са еднакво добри за пробиване на големи отвори в бетон, за различни по тежест къртачни дейности – от изкъртване на тухлени стени и малки корекции в бетонни елементи до рушене на бетонни колони и други масивни елементи на строителната конструкция.

По своите технически характеристики BP 540CE не се различава от комбинираните перфоратори в този клас на водещите световни производители. При мощност на електродвигателя 1010 W перфораторът пробива със спирално свредло отвори в бетон с диаметър до 40 mm, а с боркорона – до 90 mm. При използване на свредла за проходни отвори в бетон максималният диаметър достига 55 mm. Честотата на въртене се регулира в границите 200–325 min–1, а в режим High Power тя е 350 min–1. Съответно честотата на ударите върху опашката на инструмента е 1900–3050 min–1, а в режим High Power – 3300 min–1. Честотата на въртене се поддържа постоянна, независимо от натоварването. Машината има и механичен предпазител срещу обратен удар при заклинване на свредлото.

Този клас перфоратори използват системата за закрепване на инструмента SDS max, която позволява по-ефективно предаване на ударната енергия, и затова е задължителна при машините от средния и високия клас. BP 540CE работи с плоски длета с широчина до 90 mm и каналокопатели с широчина до 32 mm. Работният инструмент може да се фиксира в муфата в 24 различни позиции (през 15о), което е задължително изискване при работа с плоско длето и каналокопател.

Освен превключвателя за избор на работния режим (ударно пробиване или къртене) и копчето за регулиране на честотата на въртене (съответно на енергията на ударите), машината има и два светодиодни индикатора. Единият сигнализира с червена светлина при претоварване на електродвигателя, свети с мигаща зелена светлина при избор на всеки от работните режими без High Power, а при режима на максимална мощност свети постоянно. Вторият индикатор сигнализира за износване на четките и нуждата от тяхната смяна.

В сравнение с BP 400E при BP 540CE са взети още по-ефективни мерки за намаляване на вибрациите, които се предават чрез ръкохватката на машината. В долния си край ръкохватката е закрепена шарнирно, а в горния – чрез специален еластичен (пружиниращ) механизъм, който „гаси“ вибрациите. Всички ръкохватки са с еластична вложка за здраво и сигурно държане.

В заключение може да кажем, че „Спарки Елтос“ са създали машина, която отлично комбинира възможностите на мощен перфоратор и много добър къртач. Благодарение на плавното регулиране на енергията на ударите, съчетано с ниското тегло на машината, BP 540CE определено е универсална машина с широк спектър от приложения – от сравнително леки по натоварване дейности като прокарване на канали и пробиване на отвори за всевъзможни инсталации до средни по обем работи, свързани с къртене на бетон. За разлика от по-малките машини от клас 2 kg, чиято област на приложение е ограничена до дребни ремонти, BP 540CE ще намери приложение почти на всеки етап от строителството.

Не се съмняваме, че BP 540CE ще намери много добър прием не само на българския, а и на пазарите в редица държави, където машините на „Спарки Елтос“ отдавна са завоювали признание и солидни позиции. Надяваме се да видим тази машина на подобаващо място в ежемесечните тестове и класации на авторитетното немско списание Heimwerker. BP 540CE с гордост би могъл да се нареди до вече получилите това най-високо за европейския пазар признание BPR 241 и прободните триони TM 60E и FSPE 80. За тях и за оценките, които са получили на тестовете, освен в НС 3-4/2005, може да прочетете и на уебстраницата на „Спарки Елтос“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото