В категории: Брой 3-4/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Дърводелски банциги на Metabo

Банциг BAS 260 Swift

В НС 12/2005 описахме няколко дървообработващи машини от серията стационарни машини на Elektra Beckum – циркулярни триони, абрихти и фреза. Тук ще представим друг един не по-малко важен член на същото семейство – банцигът BAS 260 Swift, който е една от новостите, които фирмата предлага.

Читателите, които четат списанието ни „от кора до кора“, очевидно са забелязали, че пишем за Elecktra Beckum, а на част от машините стои надпис Metabo. Това не е грешка, нито е случайно. Elecktra Beckum е марка от групата на немския концерн Metabo и обхваща широка гама настолни и стационарни дърводелски машини, въздушни компресори, заваръчни апарати и др. Като качество и цена машините Elecktra Beckum са позиционирани на границата между скъпите професионални машини и по-олекотените модели, които, освен за професионално приложение, вече стават финансово целесъобразни и за всеки по-напреднал любител дърводелец. Пренесено на наша си българска територия, това означава, че тези машини са напълно подходящи за малки и средни по големина дърводелски работилници, но вече са ценово достъпни и за любителите дърводелци.

Новост от началото на 2006 г. е, че марката Elecktra Beckum повече няма да се използва, и всички машини ще се продават само с марката Metabo. Elecktra Beckum остава собственост на концерна Metabo и няма да бъде продадена, което означава, че друг производител няма да пусне свои продукти с тази марка. На практика тази промяна не засяга крайния потребител в България.

Банцигът е една от класическите дървообработващи машини, без която трудно може да си представим дърводелската работилница. По функционалните си възможности тя е незаменима, особено когато се налага прецизно рязане, перпендикулярно на обработвания материал. Безпроблемно се използва и при рязане на дебели материали, по права или крива линия. Банцигът не може да бъде заменен пълноценно от стационарен или ръчен циркулярен трион, а още по-малко от ръчните прободни триони. По десетилетна традиция професионалният банциг се изработва от масивна чугунена отливка, по същия начин се отливат и двете колела, които водят и задвижват лентата. В резултат се получава обемиста, много тежка и скъпа машина.

За разлика от тази вече отживяла времето си класика BAS 260 Swift се отличава с елегантна и силно олекотена конструкция, като притежава и ред възможности за регулиране и настройки, спомагащи за лесна и изключително прецизна работа. Този модел е най-малкият от серията, която предлага Metabo към момента. Предназначен е за извършване на по-фини работи в малка професионална или домашна работилница и може да реже материали с дебелина до 100 mm. При тази дебелина и особено, когато става въпрос за твърда дървесина, от решаващо значение е сигурното и стабилно водене на лентата. Това именно е една от новостите в конструкцията на BAS 260 Swift – специално разработена триролкова система (водач) за стабилизиране и водене на лентата. Две от ролките (от износоустойчива инструментална стомана HSS) притискат лентата от двете ù страни и предотвратяват нейното странично изместване, а третата я подпира отзад. Водачът се регулира по височина без помощта на допълнителен инструмент, което прави работата по-лесна и сигурна. Също така без инструмент става отварянето на капаците, покриващи водещите лентата колела.

Сериозни мерки са взети за повишаване на безопасността при работа. При неволно отваряне на един от двата капака специални микроконтакти моментално изключват захранването на двигателя и движението на лентата се преустановява в рамките на няколко секунди. Машината има и регулируем предпазител, който прикрива зоната на рязане и предпазва от неволно нараняване.

Плотът е изработен от масивна чугунена отливка (размери 340х335 mm) и може безстепенно да се накланя встрани до ъгъл 45о. Към основата се поставя допълнителна опора, която повишава стабилността на банцига срещу преобръщане при страничен натиск до 300 N. Кухината около долното колело има щуцер за свързване към промишлена прахосмукачка, като се използва адаптер за трите най-разпространени големини – Ø44, Ø58 и Ø100.

За стабилно и сигурно водене на рязаните предмети машината има две подвижни опори. Едната се захваща към челото на плота посредством ексцентриков механизъм, а разстоянието между нея и лентата се отчита по милиметрова скала. Втората се закрепва към специални Т-образни канали в плота и се използва при рязане под ъгъл.

BAS 260 Swift е компактна машина с размери 525х425х840 mm и тегло само 32 kg. Двигателят е монофазен с мощност 350 W. Машината се монтира върху работна маса или стойка и за нея лесно се намира място включително и в малка работилница. Към банцига се предлагат и редица допълнителни приспособления като например за кръгово рязане с диаметър на окръжността или дъгата от 120 до 260 mm. Предлагат се и няколко вида ленти, включително за рязане на цветни метали – алуминий, мед, месинг или различни пластмаси. Широчината на лентите е от 6,4 mm до 12,7 mm.

BAS 380

Ако класираме банцигите на Metabo по големина, моделът BAS 380W се нарежда на второ място. Това също е настолен модел с размери 510х900х920 mm и тегло 45 kg. Машината има необичайна форма и съответно усложнен механизъм за водене на лентата, което се дължи на увеличеното разстояние между лентата и разположената откъм вътрешната страна на плота опора. При модела BAS 380W то е 380 mm срещу 245 mm за модела BAS 260 Swift. Тялото на машината е изработено от силно оребрена алуминиева отливка, което придава голяма стабилност, сигурно опъване на лентата и минимални вибрации по време на работа. Основата е от чугунена отливка, която осигурява допълнителна стабилност и сигурно закрепване към работната маса. Плотът също е изработен от алуминиева отливка и може да се накланя за рязане под ъгъл в границите от –2 до +45о. Към него се закрепват два водача – дълъг за надлъжно рязане и въртящ се за рязане под ъгъл. Максималната дебелина на рязане е 160 mm, поради което и мощността на електродвигателя е увеличена на 750 W. Работи с ленти с широчина от 3 до 13 mm, включително и с ленти за шлифоване. Освен за рязане, машината може да се използва и за шлифоване, като за целта се използва шлифовъчен диск, който се закрепва чрез система тип „Велкро“.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото