В категории: Брой 3-4/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Новата серия електроинструменти Raider Pro

След като в продължение на 10 години „Евромастер Импорт Експорт“ успешно наложи марката ръчни електрически инструменти Raider като предпочитана на пазара на хоби машините, сега фирмата прави следващата стъпка, този път в посока на професионалната техника. Това е логично развитие, защото даже и любителите все повече ценят качеството, функционалността и дълготрайността на инструментите си.

В редакцията получихме за тестване първите 16 машини, с които от средата на април т.г. стартира новата серия Raider Pro. Като разновидност те почти напълно съответстват на хоби серията Raider, а оцветяването им е в червено и черно. Това са акумулаторни отвертки, различни видове бормашини с мрежово захранване, перфоратор и къртач, ъглошлифовъчни и няколко дърводелски машини: циркулярен и прободен триони, вибрационна шлайфмашина, ренде. Нови, които според нас нямат аналог в хоби-серията, са споменатият вече къртач RD-HD09 и трионът RD-JS20.

Всъщност така постъпват всички производители, които поддържат едновременно две линии в производствената си програма (хоби и професионална) – по-голямата част от едната серия има двойник в другата. Все пак става дума за двойник, а не за аналог, защото различията са скрити най-вече под корпуса на машината.

За разлика от хоби-машините Raider, които се продават с 1 година гаранция, Raider Pro са с 2-годишна. При всяка от тях са взети допълнителни мерки чрез промяна на конструкцията, използване на по-качествени и износоустойчиви материали, метален корпус за предавателната кутия или на цялата машина, подобрено уплътняване, вентилация, защита на намотките, подобрено смазване и др. така, че машината да може да работи безотказно и при по-продължително натоварване, както и при неблагоприятни условия. Взети са и допълнителни мерки за подобряване на дизайна и ергономичността така, че да се работи по-удобно и с по-малко умора. Повечето машини от тази серия се продават в пластмасови куфарчета, еднакво удобни за съхраняване или пренасяне. Логично цената им ще бъде по-висока от тази на любителските модели.

Акумулаторни отвертки

Миниотвертка RD-RS06. Това е компактна отвертка с тяло, наподобяващо пистолет, и много удобна за държане ръкохватка. Работното ù напрежение е 3,6 V (три стандартни никел-кадмиеви батерии с капацитет по 600 mAh всяка). Честотата на въртене не се регулира. Промяната на посоката на въртене се извършва чрез натискане на горния или на долния край на пусковия бутон. В главата на отвертката има вграден бял светодиод, който осветява мястото на работа. Доставя се в комплект със зарядно устройство и три набора накрайници – общо 18 броя, и удължител.

Акумулаторна бормашина RD-CD15. Машината работи с напрежение 14,4 V. Акумулаторната ù батерия (никел-кадмиева) е с капацитет 1200 mAh. Има двустепенна механична предавателна кутия и електронно регулиране на честотата на въртене, съответно в границите 0–400 min–1 и 0–1150 min–1. Регулаторът на големината на въртящия момент позволява избор на десет позиции плюс режим на пробиване, при който ограничителят е изключен. Патронникът е самопритягащ, пригоден е за захващане на свредла с диаметър от 0,8 mm до 10 mm. Отвертката се доставя с две батерии, набор свредла и накрайници за винтове.

Ударно-пробивна бормашина RD-CD16. RD-CD16 е с работен диапазон от отвертка до ударно-пробивна бормашина. Работи с акумулаторна никел-кадмиева батерия с напрежение 24 V и капацитет 1200 mAh. Предавателната кутия е двустепенна и в комбинация с електронното управление на двигателя позволява честотата на въртене да се променя в границите 0–500 min–1 и 0–1400 min–1. Големината на въртящия момент се регулира в 10 степени, а с помощта на гривна, разположена в челото на машината, се избира режимът на пробиване – със или без ударно действие. Патронникът отново е самопритягащ за свредла с диаметър от 2 до 13 mm. Конструкцията му е пригодена за ударно действие, без това да предизвиква саморазхлабване на свредлото. Машината е комплектувана с една батерия.

Бормашини с мрежово захранване

Ударно-пробивна бормашина RD-ID18. Тази е най-малката и най-непретенциозна ударно-пробивна бормашина от професионалната серия. Предназначена е за пробиване на отвори в бетон и тухли, метали, дървени материали и др. със свредла с максимален диаметър 13 mm. Патронникът е самопритягащ, с минимален диаметър на свредлото 2 mm. Машината е с мощност 800 W, едностепенна предавателна кутия и електронно регулиране на честотата на въртене в границите 0–2900 minˉ¹. Максималната честота на въртене може да се зададе предварително с копче, вградено в пусковия бутон. Непосредствено над него се намира и превключвателят за промяна посоката на въртене. Тялото на бормашината е изработено от удароустойчива пластмаса. Теглото ù е 2,4 kg.

Ударно-пробивна бормашина RD-ID15. Електрическата мощност на RD-ID15 е 910 W и е предназначена за пробиване на отвори в бетон с диаметър до 16 mm, в стомана – до Ø13, и в дървесина – до Ø25 mm. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–2800 minˉ¹ с възможност за предварително задаване на максималната ù стойност. Предавателната кутия е изработена изцяло от магнезиева сплав, което несъмнено допринася за по-доброто ù охлаждане и по-голяма здравина.

Ударно-пробивна бормашина RD-ID19. Тази бормашина е следващата в класацията по мощност – 1050 W. Както и по-предните модели, тя също използва ударен механизъм с двойка втулки с назъбена повърхност. Предавателната кутия е двускоростна и в съчетание с електронното управление позволява регулиране на честотата на въртене в границите 0–1100 minˉ¹ и 0–3000 minˉ¹. Патронникът е пригоден за притягане на свредла с диаметър от 1,5 mm до 13 mm. Теглото на бормашината е 3,45 kg.

Перфоратор RD-HD11. За разлика от ударно-пробивните бормашини, при които ударното действие до голяма степен е допълнителна възможност да се използва и за пробиване на отвори в строителната конструкция (най-често за поставяне на дюбели), перфораторът е машина, чието основно предназначение е бързото пробиване на отвори с голям диаметър в бетон и тухлен зид, а също така и за извършване на малки по обем дейности за къртене. Затова перфораторите имат пневматичен ударен механизъм, а най-често използваната система за захват на инструмента е SDS Plus.

Перфораторът RD-HD11 е с електрическа мощност 1050 W. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–800 minˉ¹. Честотата на ударите върху опашката на инструмента е в границите 0–4400 minˉ¹. Предназначен е за пробиване на отвори в бетон с диаметър до 32 mm, в дърво – до 39 mm, и в стомана – до 13 mm. За пробиване на отвори в дърво и метали се използва обикновен челюстен патронник с ключ и свредла с цилиндрична опашка. Комплектът включва още три SDS Plus свредла, шило и плоско длето.

Къртач RD-HD09. Това е първият къртач на „Евромастер Импорт Експорт“, който тествахме. Машината буди респект и създава усещане за стабилност с изцяло металното си тяло и тегло 7,3 kg. Двигателят е с мощност 850 W, а честотата на ударите е постоянна – 5000 min–1. Не сме в състояние да посочим енергията на удара поради липса на информация от производителя. Доставя се в комплект с шило, длето и свредло (Ø22), а също така и с боркорона с диаметър 65 mm.

Включването или изключването на въртеливото движение става в зависимост от формата (напречното сечение) в края на опашката на инструмента. Когато тя е кръгла (при шила и длета), въртеливото движение не се предава на инструмента, а опашката при свредлата завършва с шестостен, предаващ въртящия момент. Патронникът е опростен и няма механизъм за заключване на опашката на инструмента, който, за да не изпада по време на работа, има специален улей, който се обхваща от скоба. Единият ù край е подвижен, за да може скобата да се завърта встрани при смяната му. Обръщаме внимание също на шестостенната форма на опашката на инструментите, което стеснява възможностите за избор.

Ъглошлайфмашини

Групата на ъглошлойфмашините (ъглошлифовъчни) машини Raider Pro засега обхваща три модела, които покриват диапазона от малки машини за работа с една ръка и диаметър на диска 125 mm до мощни, работещи с диск Ø230.

RD-AG18. Тази е най-малката ъглошлойфмашина в групата. Мощността ù е 950 W и работи с дискове с диаметър 125 mm. Теглото ù е 1,7 kg, а честотата на въртене на диска е 11 000 minˉ¹. Макар че принадлежи към класа машини, за които се приема, че може да се държат само с една ръка, тази има и допълнителна ръкохватка за по-сигурна работа. Тялото ù е доста масивно и не може да се обхване достатъчно здраво с една ръка. За сметка на това от горната и от долната страна има профилирани гумени вложки, които правят захвата по-сигурен и намаляват предаваните на ръката вибрации. Бутонът за включване е удобно разположен върху тялото и лесно се достига с палеца, без това да нарушава сигурното държане.

Предпазителят на диска е неподвижно фиксиран с винтове. Закрепването на абразивния диск при тази, а и при останалите ъглошлифовъчни машини Raider Pro става по класическия начин – с гайка, която се завива със специален ключ.

RD-AG21. Машината заема междинна позиция в групата. Работи с дискове с диаметър 150 mm, а мощността ù е 1050 W. Честотата на въртене на диска е 8800 minˉ¹. Добра оценка заслужава механизмът за закрепване на предпазния щит, който позволява завъртането му да става на ръка, без допълнителен инструмент. Това е улеснение, безспорно допринасящо за повишаване на безопасността при работа. Машината е предназначена за работа с две ръце, като основната ръкохватка е удобно оформена. Теглото ù е 3,9 kg.

RD-AG22. Това е най-мощната ъглошлайфмашина (ъглошлифовъчна) машина Raider Pro. Работи с дискове Ø230, електрическата мощност на двигателя ù е 2300 W. Честотата на въртене е 6500 minˉ¹, а теглото ù е 4,6 kg. Предпазителят лесно се завърта и нагласява на ръка, като фиксирането му става с помощта на скоба и притягащ лостов механизъм.

Дърводелски машини

Циркулярен трион RD-CS20. Трионът работи с дискове с диаметър 185 mm. Стандартно се доставя с диск с 18 зъба с твърдосплавни пластини, предназначен предимно за грубо разкрояване на детайли от дърво. Реже материали от дърво с дебелина до 65 mm. Честотата на въртене на диска е 4500 minˉ¹ не се регулира. Основата на машината е изработена от щампована, оребрена ламарина. За по-отчетливо маркиране на линията на рязане има светодиоден прожектор. Теглото ù е 4,5 kg.

Ренде RD-EP10. Дължината на ножа на рендето е 82 mm, колкото е и широчината на ивицата на рендосване. Валът с ножовете се върти с честота 16 000 minˉ¹, а мощността на електродвигателя е 1020 W. Максималната дълбочина на рендосване при едно преминаване на машината е 3 mm и може да се настройва плавно до нула. Предавката между шайбата на електродвигателя и вала с ножовете става с назъбен пластмасов ремък, като в комплекта на машината има и един резервен. Стърготините от рендосването се събират в торбичка.

Вибрационна шлайфмашина RD-SA17. Прави впечатление сравнително голямата площ на работната плоча – 115х230 mm, което от една страна повишава производителността при шлифоване, а от друга позволява постигане на по-равна повърхност. Мощността на машината е 330 W. Честотата на вибриране на плочата може да се регулира плавно в границите 6000–11 000 minˉ¹, а ексцентрицитетът на движението на плочата е 2 mm. Машината има удобно оформена допълнителна ръкохватка, която се обхваща и притиска с помощната ръка, докато другата държи също удобно подплатената с мека гума основна ръкохватка. Закрепването на абразивния диск е механично с две скоби, всяка от които се повдига или притиска с лостче. Отделената при шлифоването прах са засмуква през отвори в листа и плочата и се събира в платнена торбичка. Шлифовъчната плоча е изработена от здрава алуминиева отливка, а не от пластмаса, както е при повечето хоби-машини.

Прободен трион RD-JS18. RD-JS18 е предназначен за рязане на предмети от мека дървесина с дебелина до 100 mm и от стомана – до 10 mm. Мощността му е 800 W, честотата на движение на триончето се регулира в границите 800–3000 minˉ¹. Основата на машината може да се накланя под ъгъл до 45o. Има четири степени за регулиране на амплитудата на пенделообразното движение на триончето. Опашката му се закрепва с планка и два винта. Машината има и лазерен прожектор за очертаване линията на рязане.

Трион RD-JS20. Тази машина оставихме за най-накрая, защото досега не бяхме тествали такъв инструмент с марката Raider. Образно казано, той представлява механизирана версия на обикновения трион със сменяеми листове, зависещи от материала, който се реже – дърво, пластмаси или метали. Съответно на това машината се окомплектова с два триона – със ситни зъби за рязане на дърво и ножовка за рязане на метали. Има двигател с мощност 750 W, а честотата на възвратно-постъпателното движение на триона се регулира плавно според вида на материала в границите 0–2500 minˉ¹. Ходът на движение на триона е 24 mm. Машината е предвидена за рязане на материали от дърво с дебелина до 115 mm и на метали с дебелина до 90 mm. Опашката на триона се закрепва в специален патронник.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото