В категории: Брой 3-4/2006, Дърводелство и обзавеждане

Новости от Hettich в производството на мебели

На проведеното в края на март специализирано изложение „Техномебел“, на което си дават среща вносителите на машини, инструменти и консумативи и самите производители на мебели, „Киров“ АД бе един измежду традиционните участници, при това с обща изложбена площ от 282 m2. За разлика от Есенния технически панаир в Пловдив, където мащабната експозиция на фирмата акцентира в секторите строителство, изграждане на пътища, ръчни и заваръчни машини, компресори, стендове за диагностика на автомобилни двигатели и др., на „Техномебел“ красноречиво доказа, че е водеща и в областта на техниката за производство на мебели, и показа цялата палитра от машини и инструменти, необходими за съвременното производство в малки, средни и големи мебелни предприятия. Близо седем дни бяха необходими, за да бъдат сглобени на място огромният универсален обработващ център на Busellato (Италиа), машината за пакетно разкрояване на плочи Mayer (Германия), форматиращите циркулярни триони на Casolin (Италия), машини за облепване на кантове Hebrock (Германия), многошпинделни пробивни машини и подавачи Maggi (Италия) и др. Показани бяха и най-новите професионални дървообработващи ръчни електрически инструменти на Metabo и Bosch. Демонстрирана бе и обширната серия стационарни дървообработващи машини на Elektra Beckum (Metabo), представляващи интерес както за професионални приложения, така и за работилницата на любители с по-високи претенции към техниката, с която разполагат.

Докато големите машини интересуваха единствено професионалистите, най-новите решения на немската фирма Hettich International в обкова за мебели и изложените изключително функционални и същевременно стилни и елегантни мебели привличаха множество непрофесионални посетители. Затова тук ще представим някои от най-новите механизми и решения на Hettich, показани за пръв път на изложението в Нюрнберг, което се проведе успоредно с нашето. Както писахме в НС 1-2/2006, на „Техномебел“ беше направено и първото официално представяне на професионалната версия на софтуерния продукт за проектиране на мебели Selection Professional.

Система чекмеджета OrgaWing

Читателите, които редовно следят списанието ни, знаят, че благодарение на съвременния обков, в чието производство Hettich са водеща фирма, организацията на вътрешното пространство при кухненските мебели, стъпили върху пода (шкафове от първи ред), все повече се осъществява с чекмеджета. По този начин пространството се използва много по-пълноценно, подреждането и съхраняването на най-различни по форма и големина съдове и кухненски предмети става по-лесно, а достъпът до съдържанието на шкафовете е изключително улеснен. Всичко това е възможно благодарение на разработените от Hettich системи за монтиране, на специалната конструкция на самите чекмеджета и най-вече на носачите със сачми Quadro. Помислено е даже и за специални амортисьори, които омекотяват удара и прибирането на чекмеджетата става плавно.

Новост е системата OrgaWing, която е чудесна илюстрация, че, колкото и да е добра, всяка конструкция може да бъде усъвършенствана допълнително. От двете страни на чекмеджетата симетрично са разположени тавички, които при отваряне могат да се завъртат настрани. По този начин обемът на чекмеджето се използва още по-пълноценно, по-лесно се достига до съдържанието му, а тавичките са много подходящи за съхраняване на дребни предмети.

Повдигащи се вратички LiftTop

Системата LiftTop е предназначена за монтиране на вратите на кухненски шкафове от втори ред, при които по различни причини е по-удобно вратата да бъде с едно крило и да се отварят чрез повдигане, а не чрез отваряне встрани. При такова решение се открива наведнъж достъп до вътрешността на целия шкаф, а вратите не ограничават движението пред шкафа. За целта се използват механизми с раменна конструкция за окачване на вратите, които осигуряват стабилно закрепване и същевременно плавно и лесно повдигане и затваряне на вратата. Това се постига чрез добро лагеруване, пружини и газови амортисьори. Даже и тежка до около 20 kg врата се повдига с минимално усилие, което не би затруднило и крехка женска ръка.

Тук сме показали четири такива механизма, като първите три за подходящи за по-ниски шкафове с една врата, а четвъртият е предназначен за високи шкафове с врата, съставена от две крила.

» LiftTop 1 е механизъм, подходящ за шкафове с по-голяма височина и две сгъващи се една спрямо друга врати. При избутване на долната врата нагоре, свързаните с панти съседни кантове се изтеглят към вътрешността на помещението и така се открива достъп до вътрешността на шкафа.

» При LiftTop 2 вратата се избутва нагоре, а едновременно с това горният ù край се накланя назад. Така достъпът до вътрешността на шкафа е открит.

» Механизмът LiftTop 3 позволява повдигане на вратата, при което тя запазва вертикалното си положение.

» LiftTop 4 е предназначен за шкафове с намалена височина, например разположени над хладилника, или за високо разположени шкафове от втория ред. При него се повдига долният край на вратата, докато задният леко се снижава и вратата се завърта, докато заеме положение, близо до хоризонталното.

Амортисьори Silent System

Системата Silent на Hettich обхваща цяла серия от амортисьори, които се различават по вида, конструкцията и начина на закрепване в зависимост от това дали са за врати или за чекмеджета. Предназначението им обаче е едно и също – да осигуряват плавно притваряне без характерния удар и шум, независимо дали са предизвикани от небрежно или умишлено блъсване на вратата или чекмеджето, или пък причината е в пружината, която притваря и държи вратата в затворено положение. По принцип за омекотяване и обезшумяване на вратите се използват газови амортисьори с бутало, цилиндър и фини отвори за контролирано изпускане на сгъстения при затваряне въздух. Именно той изпълнява ролята на пружиниращ елемент. Преди около 2 години Hettich пуснаха първите си газови амортисьори с конструкция от пластмаса, които, общо взето, видимо се отличаваха от дизайна на пантите. Сега вече се предлага ново поколение амортисьори с метално тяло и дизайн, който напълно хармонира с пантите. Те са произведени от цинкова отливка с никелирана повърхност. Имат подобрена способност да поемат удара и по-голяма дълготрайност в сравнение с по-старите амортисьори с пластмасово тяло.

Първият (1) от трите представени тук модела е предназначен за врати от мебелна плоча или алуминиева рамка и стъкло. Амортисьорите се закрепват директно върху рамото на панта тип Intermat, при това без да се използват винтове, а чрез специална захващаща система. Съответно външният им вид хармонира с формата и материала на пантите. Вторият вид амортисьори (2) се монтират към главата на пантата (също Intermat), която се вкопава във вратата. Амортисьорът се доставя заедно с пантата или пък може да се постави допълнително върху вече монтирана панта. Същото важи и за амортисьорите, което се закрепват върху рамото на пантата. Третият вид (3) се монтират самостоятелно, като се закрепват с винтове към горното или долно дъно на шкафа.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2006, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото