Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електрогенератори Honda

 

Една от приятните изненади на проведеното през април т.г. в столичния „Интер Експо Център“ изложение „Лов и оръжие, риболов и свободно време“ бе експозицията  – серия бензинови електрогенератори, двигатели за лодки и няколко модела надуваеми лодки на японската фирма Honda. Те привличаха вниманието на всички, които обичат водните спортове, умеят да прекарват отпуската си далеч от шума на цивилизацията, включително на места, където проводниците на електрическата мрежа все още не са достигнали.

Подтиквани от вътрешната ни нагласа като издатели на списание за майстори и техничари, вниманието ни най-напред привлякоха бензиновите електрогенератори. Нетърпението ни лично да ги изпробваме бе толкова силно, че едва изчакахме закриването на изложбата, за да вземем за тестване два от най-малките модели. Това са машини, предизвикващи наслада от „по японски“ изпипаната изработка. Honda предлага широка гама от бензинови електрогенератори, които покриват голям диапазон приложения – от отдих далеч от населените места до професионални дейности, изискващи локално захранване на електрически инструменти и други съоръжения. Най-общо те се делят на 5 групи:

» Преносими машини

» Генератори с рамкова конструкция и стандартно регулиране на напрежението

» Генератори с рамкова конструкция и автоматично регулиране на напрежението

» Капсуловани генератори

» Генератори за вграждане

Електрогенераторите на Honda се отличават с малко тегло и размери, силно редуцирано ниво на шума, висок КПД, минимален разход на гориво, голяма дълготрайност, безаварийна работа и лесно обслужване.

Генераторите с рамкова конструкция и стандартно регулиране са предназначени за промишлени цели при тежки условия на експлоатация – предимно във високото строителство или при работи под земята. Предлагат се модели, произвеждащи еднофазен или трифазен ток. Тези с рамкова конструкция и автоматично регулиране на напрежението са предназначени за захранване на машини с голям пусков момент като малки компресори например. Характерно за тях е електронното управление (AVR) за поддържане на постоянно изходящо напрежение, независимо от натоварването.

Най-характерното при капсулованите електрогенератори е изключително ниското ниво на отделения от двигателя шум. Поради това те са подходящи за работа през нощта или през почивните дни, когато нормите за ниво на шума в цивилизованите държави налагат строги ограничения заради спокойствието и почивката на хората. Генераторите от последната група са предназначени за монтиране в различни превозни средства – автомобили и каравани, подвижни работилници, плавателни съдове, малки постройки за временно обитаване и др.

Вниманието ни още на самата изложба привлякоха преносимите електрогенератори Honda серия EU, поради което ще ги представим по-подробно. Това, което веднага се набива на очи, е изключително компактният и елегантен външен вид, големина и тегло. Преносимите електрогенератори на Honda са с около 50% по-компактни и също толкова по-леки в сравнение с традиционните конструкции на други производители. Към момента у нас се предлагат три модела – EU 10i, EU 20i и EU 30i. Те се отличават един от друг по своята електрическа мощност и съответно по големината и теглото си, и по разхода на гориво. На външен вид те наподобяват елегантно куфарче от пластмаса с по-издути и заоблени форми. В него се побират четиритактов двигател, генератор, шумозаглушител и резервоар за горивото. Второто, което ни впечатли, е изключително ниското ниво на шум. И трите генератора изпълняват строгите изисквания на стандарта RAL-UZ53 за допустимото ниво на отделяния шум. При демонстрациите на изложбения щанд той почти не се отличаваше от общия звуков фон в залата. Това, което не се вижда, чува, а и не може да се установи точно чрез органите на обонянието, е ниското ниво на вредни съставки в изгорелите газове, което съответства на нормите California Air Resources Board. Генераторите EU имат и специален режим на работа с намалена емисия на вредни вещества в изгорелите газове.

Друга много важна характеристика на тези машини е ниският разход на гориво, т.е. ниската цена на произведен киловатчас електроенергия. Това е постигнато чрез „интелигентно“ управление на двигателя в зависимост от потреблението на електроенергия. Така например с едно зареждане (4,1 l) средният по мощност генератор EU 20i може да работи до 10 часа.

Моделите EU се отличават и с перфектното поддържане на честота 50 Hz и постоянно напрежение на електрическия ток – нещо, което ги прави много подходящи за силно чувствителни към параметрите на захранващия ток уреди като компютри, телевизори и др. Това се постига благодарение на системата за инверторно регулиране. Заслужава да се отбележи още, че за удвояване на изходящата мощност при необходимост генераторите могат да бъдат свързани паралелно. Към впечатляващите им качества ще добавим и безпроблемното стартиране на двигателя „от пръв път“.

EU 10i може да захранва уреди, консумиращи ток с мощност до 1000 VA. Поддържа много добра стабилност на напрежението. С едно зареждане (2,3 l) може да работи около 4,5 часа при пълно натоварване и до 8 часа при частичен товар. Тежи 13 kg.

Поради по-голямата си мощност (2000 VA) EU 20i има широк спектър от приложения за захранване на различни по мощност и вид на товара уреди, например ръчни електрически инструменти или климатична инсталация в каравана, или чувствителни към параметрите на тока електронни уреди. Теглото на машината е 21 kg. Един резервоар гориво (4,1 l) стига за 4 часа работа в режим на пълно натоварване и до 10 часа при частичен товар.

Моделът EU 30i е най-голям и най-мощен – 3000 VA. Той е и най-тежък (61 kg), и затова е по-подходящ за стационарна работа. Резервоарът му побира 13 l бензин и с едно зареждане при пълно натоварване работи до около 8 часа, а при непълен товар – до 20 часа. Машината има колелца и две ръкохватки за пренасяне от двама души.

Всички генератори имат изход (контакт „шуко“) за променлив ток и за изправен – за зареждане на акумулаторни батерии с напрежение 12 V.

 

Допълнение 2019 г. За информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото