В категории: Брой 1-2/2006, Дърводелство и обзавеждане, Електроника, Хоби

Selection Professional – професионалистът в проектиране на мебели

Когато представихме софтуерния продукт на Hettich за проектиране на мебели Selection 1.4 в НС 5-6/2005 г., направихме анонс, че следващата стъпка в неговото развитие ще бъде Selection Professional. Колкото повече изучавахме и опознавахме възможностите на версията Selection 1.4, толкова по-силно ставаше желанието ни новата професионална версия най-сетне да бъде окончателно завършена и пусната на пазара. От края на миналата година това вече е факт, а редакцията ни получи възможността да тества една от първите бройки.

Избързваме да кажем, че Selection Professional ще бъде показана за пръв път у нас по време на специализираната изложба „Техномебел“, която ще се проведе в столичния Интер Експо Център от 24 до 28 март 2006 г. В рамките на експозицията на фирма „Киров“, която отсега се очертава да бъде най-голямата по площ, ще бъдат изложени различни приложения на обкова на лидера в тази област – немската фирма Hettich. Несъмнено гвоздей в програмата ще бъдат демонстрациите на новия Selection Professional.

Както подсказва и наименованието му, това е не само професионално разработен и качествен софтуерен продукт. Той е предназначен преди всичко за професионални мебелисти и за проектанти на вътрешно обзавеждане. Покрива целия цикъл от подбора на мебелите по вид, дизайн и конструкция, през тяхното проектиране, до подготовката на пълна производствена техническа документация с поръчка на необходимия обков и мебелни плочи. Проектираните мебели могат да бъдат реалистично изобразени на екрана, като предварително се избере цвета и повърхностната текстура на мебелните плочи. Мебелите може да бъдат въртени пространствено, да бъдат огледани от всички страни, а накрая и поставени в помещението, за което са предназначени. Записаните във формат dwg конструктивни проекти могат да бъдат отваряни и редактирани в AutoCAD и производните му продукти.

За разлика от по-предната версия (Selection 1.4), Selection Professional има няколко много съществени предимства:

» Поотделно проектираните мебели могат да бъдат разположени на местата си в даденото помещение и така да се получи реална представа как ще изглежда целостното обзавеждане, и доколко ще хармонира с наличните тапети и подово покритие. Изображението на цялото помещение е тримерно и може да се завърта в произволно пространствено положение, за да се огледа от всички страни.

» Добавен е мощен и изключително полезен модул за изготвяне на проектна документация. Освен конструктивен чертеж с обемно изображение и четирите проекции, модулът изготвя още т.нар. експлодирало изображение, което силно улеснява ориентацията във взаимното разположение на детайлите при тяхното сглобяване. Изчертава и подробен работен чертеж на всеки от елементите, както и списък на всички необходими детайли и обков.

» Интерфейсът за работа със Selection Professional е значително променен и усъвършенстван в посока максимално улесняване на работата с продукта. Той поддържа немски, английски, френски и холандски език. Освен печатното ръководство на инсталационните компактдискове, има по-подробни ръководства във вид на pdf файлове, а от началното меню на продукта могат да се стартират и демонстрационни видеофилми. По време на работа на разположение е достатъчно помощна информация за всяка операция.

» Разширени са възможностите за проектиране на шкафове, като, нещо много съществено, вече е възможно връщане към някой от по-предните етапи, за да се направят промени и корекции в конструкцията. За всеки завършен проект е възможно да се правят промени в размерите, вътрешното разпределение чрез премахване или добавяне на вертикални междинни страници или рафтове, да се променят избраните вече механизми или да се добавят нови.

» Продуктът съдържа доста богата библиотека от готови конструкции на различни видове мебели – кухненски, спални, офис мебели и т.н. Те могат да бъдат използвани в оригиналния им вид или пък да се използват като основа за модифициране с цел постигане на желания дизайн и функционалност.

Selection Professional съдържа в електронен вид пълния каталог на продуктите на Hettich с над 15 000 артикула. За всеки от тях има текстова информация, снимки, а където е необходимо – и подробна монтажна информация с чертежи и регулировъчни данни.

С това не се изчерпват новостите и усъвършенстванията, които превръщат новия софтуер не в поредната версия, а в изцяло нов продукт за проектиране на мебели (и обзавеждане) с обкова на Hettich. Тази обвързаност с продуктите на даден производител, според нас, не е недостатък, а предимство. Първо, защото позволява проектиране на конструкция с точно определени детайли, които се намират безпроблемно на нашия пазар („Киров“ АД внася пълната гама продукти на Hettich), и, второ, фирмата е водещият в Европа производител на обков за мебели. За никого не е тайна, че функционалността и здравината на съвременните мебели в много голяма степен се дължи именно на качеството на обкова.

Много съществен момент е, че Selection Professional работи под управление на англоезичната версия на операционната система Windows XP. Тествахме я и с българската версия – никакви проблеми. Производителят посочва доста ниски начални изисквания за компютърната конфигурация, но за спокойна и ефективна работа е необходима по-мощна машина. Даже и на компютър с най-модерния за момента тип процесори – двуядрен Pentium D с тактова честота 3,1 MHz и оперативна памет 2 Гбайта някои от операциите се извършват със забележимо бавене. Само за пълното инсталиране на продукта са необходими около 2 Гбайта на твърдия диск. С две думи, за всеки вид дейност е необходима и съответстваща по мощност машина, а и по принцип всички CAD приложения поставят високи изисквания към компютърната система.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото