Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Съединяване на кухненски плотове

Кухненските шкафове от първи ред, т.е. стоящите върху пода, имат масивни плотове, върху които може да се поставят съдове, кухненски машини, да се извършват различни кулинарни обработки и т.н. За целта се използват готови плотове с лицево покритие от дебел устойчив на механично износване и топлина гетинакс. Задният кант и долната страна на плотовете също са добре защитени срещу проникване на влага във вътрешността, която е от ПДЧ. Челният кант е фабрично заоблен, като от кантиране чрез облепване с ивици гетинакс се нуждаят само страничните кантове, получени при разкрояването. Плотовете се продават с различна дължина, а най-често използваната широчина е 600 mm и дебелина 30 mm.

Обикновено плотовете се избират по външен вид, като разцветките са най-разнообразни – от черни, наподобяващи плочи от габро, през всевъзможни имитации на мрамор, с пръскана повърхност или едноцветни. Полезно е да се знае, че фабричната дължина на плотовете е 400 cm, като е по-изгодно да се купят директно от вносителя, стига да може да се оползотвори тази дължина. В магазините се предлагат на парчета най-често с дължини 160 cm и 200 cm и, естествено, със съответната надценка.

Мястото в кухнята никога не стига, и поради това мебелите в повечето кухни се подреждат по схеми с Г- или П-образно разположение. Това налага съседните, разположени под прав ъгъл, плотове да се съединяват един с друг. Съединението от една страна трябва да бъде максимално плътно, за да личи по възможност най-малко, и да не се образува процеп, който неминуемо ще пропуска вода. То трябва да бъде и достатъчно здраво. Тук са възможни две решения – едното е съединението да се извърши челно, като в едната плоча се направи врязване за премахване на заобления челен кант. В противен случай между двата плота ще се получи вдлъбнатина, което е недопустимо. Тази обработка обаче изисква специален шаблон и най-вече много мощна фреза, защото ПДЧ плоскостите са твърди, а дебелината на материала, който трябва да се фрезова наведнъж, не е малка.

Предпочитано и значително по-лесно за изпълнение решение е двата плота да се съединят помежду си, като краищата им се скосяват под ъгъл 45º. Този метод е особено ефикасен, когато ъгълът между двете плочи не е прав. Допълнително предимство е, че при оцветяване, имитиращо естествена дървесина, се получава по-добро съчетаване на дървесните влакна на двата плота. Този начин на съединяване позволява по-точна обработка на допирните повърхности, така че кантовете да прилепнат плътно един до друг, без каквато и да било фуга помежду им. Единственият недостатък на този метод е преразходът на материал с 60 cm, колкото е широчината на съседния плот.

Тук ще опишем съединяването на плотове с помощта на метални сглобки. Това от една страна позволява по-лесно и сигурно притягане на плотовете един към друг, а от друга – сглобката е разглобяема и се улеснява монтирането и демонтирането на шкафовете. Другото решение е лепено съединение с използване на плоски дибли.

Неслучайно за демонстрация на технологията за съединяване на плотове избрахме машини на Festool, защото когато стане дума за производство на мебели, по-добри от тях няма. За целта са необходими:

» Ръчен циркулярен трион, например AP 55 EB-Plus-FS или TS 55 EBQ-FS.

» Циркулярен диск за фино разкрояване на мебелни плочи с 48 твърдосплавни зъба.

» Метална водеща шина FS 1400 с две винтови стеги. Важно е шината да съответства на циркулярния трион.

» Бормашина и фрезер за глухи отвори с диаметър 35 или 20 mm, според металната сглобка.

» Оберфреза (Festool OF 1400 EBQ-Plus) с нутов фрезер Ø8–10.

» Метални сглобки (например Hettich AVB 5 Clips).

» Уплътнителна силиконова паста.

Плотът, който ще се реже, се поставя и пристяга върху няколко напречно разположени бичмета, лежащи върху работната маса или дърводелския тезгях. Така няма опасност циркулярният диск да повреди тезгяха и същевременно отрязваното парче няма да провисне във въздуха, което поражда опасност от неконтролирано отчупване, преди рязането да е завършило. Следващата задача е точно да се очертае линията на рязане. За целта е препоръчително да се използва специалният винкел с подвижно рамо Festool FS-KS, който се закрепва към водещата метална шина, и позволява бързо и точно определяне на линията на рязане (виж НС 1-2/2005). Водещата шина се закрепва по линията на рязане с помощта на две малки стеги. В случая е желателно да се направи пробно рязане, за да се определи опитно на колко милиметра кантът на шината трябва да отстои от линията на рязане. За да бъде рязането безпроблемно и нищо да не отвлича вниманието на работещия, желателно е да се помисли и за такива дребни наглед неща като поставяне в началото на шината на специален водач за маркуча на прахосмукачката. По продължение на челния кант на шината е закрепена специална лента от твърд еластичен материал, която притиска плътно повърхността на рязания материал непосредствено по ръба на рязане. При нова шина или подменена лента това се постига при първоначалното преминаване на циркулярния трион с включен двигател. Дискът обрязва излишната ивица от лентата. Предназначението на лентата е да притиска и предпазва връхното декоративно покритие от нащърбване по време на рязането. Ако лентата е износена, тя трябва да се подмени с нова.

На машината се монтира специален диск за рязане на фурнировани, ламинирани или покрити с гетинакс мебелни плочи. Големият брой твърдосплавни зъби и специалният профил на заточване осигуряват чисто, без разкъсване и нащърбване на повърхностния слой рязане. Дълбочината на рязане на циркулярният трион се регулира така, че зъбите на диска да излизат около 10 mm под рязаната плоча. Така например при дебелина на плота 30 mm, дълбочината на рязане се нагласява на 40 mm. Това правило трябва да се спазва, за да се осигури оптимален ъгъл на рязане на зъбите на диска спрямо плочата. Честотата на въртене на машината се регулира на максималната степен (6).

След като едната плоскост бъде срязана, добре е двата плота да се поставят на мястото си, и така опитно да се определи линията на рязане на втората. Така при необходимост разположението между тях може да се коригира в необходимите (и възможни) граници, когато ъгълът между стените на кухнята не е прав.

За съединяване на двата плота се използват метални сглобки. На пазара се предлагат различни видове, като най-често сглобката представлява дълъг болт с две шайби и гайка (например Hettich AVB 5 Clips). Шайбите са оформени като част от цилиндър и прилягат плътно към стената на специално издълбания за тяхното поставяне глух отвор. Така налягането вследствие притягане на гайката се разпределя равномерно върху по-голяма площ, за да се предотврати разрушаване на крехката плоча от ПДЧ. Едната шайба се поставя под главата на болта, а другата – под гайката. За монтиране на сглобката в двата плота се пробиват срещуположно лежащи глухи отвори с диаметър 35 mm. Самият болт преминава през канал, издълбан с ръчна фреза и нутов фрезер. Центровете за пробиване на отворите се определят в зависимост от дължината на болта, като разстоянието до канта е в границите 48–55 mm при дължина на болта 100 mm. При плотове с широчина 60 cm се препоръчва поставяне на три такива сглобки. Дълбочината на отворите се определя така, че металната шайба да влезе изцяло, без да стърчи. При по-тънки плотове трябва да се внимава с дълбочината на пробиване на глухите отвори, за да не се пробие цялата плоча.

Следващата операция е издълбаване на нута, през който преминава стъблото на болта. Препоръчително е това да се направи с ръчна електрическа фреза и нутов фрезер с диаметър 8–10 mm. Осевата линя на нута се очертава върху гърба на плота, а самото издълбаване е най-добре да се направи на два пъти. Първоначално с дълбочина 8 mm, а останалата част – при второто преминаване. Така машината се води по-леко и точно, включително и на ръка, а освен това се намалява загряването на фрезера и се удължава дълго-трайността му.

Сглобяването на двата плота се извършва, като по-напред кантовете се обмазват със силиконова паста, поставят се (обърнати с лицевата повърхност надолу) един до друг и с помощта на гаечен ключ гайките на сглобките се притягат. Силиконовата паста трябва да избие по цялата дължина на фугата и веднага се почиства с кърпа. Така се постига водоплътност на съединението.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото