В категории: Брой 12/2005, Градина, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Проектиране на настилки от щампован бетон

Откакто преди близо десет години „Лийф Група Проектиране Системи“ СД започна да внася материали и да изпълнява обекти с настилка от щампован бетон, този метод на строителство доби доста широка популярност и у нас. Макар че тези настилки са най-подходящи за силно натоварени пешеходни, включително и с автомобилно движение, алеи, за тротоари или градски площади, те намират широко приложение и в личния двор за настилане на площадки пред гаражи, за по-представителни пътеки, стълбища и т.н.

Щампованият бетон по здравина и износоустойчивост значително надвишава обикновената бетонна настилка. Той се прави със специални модифициращи добавки и енергично вибриране за по-добро уплътняване на разтвора с добавка на армиращи полипропиленови фибри, прилага се и специална повърхностна обработка. Той е напълно водонепропусклив, което в едни случаи е предимство, а в други – не. Най-същественото различие между него и обикновената бетонна настилка е в щампованата му с отчетлив и разнообразен релеф декоративна повърхност, която е трайно оцветена в най-различни нюанси.

При обработката на повърхностния слой, докато бетонът е още пресен, се посипва специален прахообразен оцветител, който прониква дълбоко, и трайно се свързва с него. По тази причина оцветяването е устойчиво на изтриване и на избледняване в резултат на слънчевото греене. Така обагрената повърхност се обработва чрез натиск върху специални еластични щампи, които придават на бетона релефна повърхност. Многообразието от щампи е голямо, като най-често се прави имитация на различни настилки от плочи естествен цепен камък, от павета, различни по форма и големина изкуствени облицовъчни плочи и др. Чрез съчетаване на релефа с различни цветови нюанси се получава изключително разнообразие от такива настилки.

Многообразието също създава проблеми, защото човек трудно може да се ориентира, за да направи най-сполучливия за конкретната обстановка избор на оцветяване и релеф на повърхността на настилката. Предоверяването на чужд вкус също не е за препоръчване, защото изборът е въпрос на индивидуални предпочитания. Грешките в случая са недопустими, защото, след като стегне, настилката става изключително твърда и неподатлива на изкъртване, за да бъде подменена с нова. Това го твърдим от личния си изстрадан опит.

Фирмите, които изпълняват настилки от щампован бетон, обикновено разполагат с някакъв набор от снимки на завършени обекти, които дават известна информация как изглежда една или друга настилка. Още по-неточна представа дават фирмените мострени каталози със снимки с големина по няколко квадратни сантиметра.

Отлично решение на проблема е специализираният програмен продукт Creative Impressions 1.4 за проектиране на настилки от щампован бетон, който ни бе предоставен за тестване от фирма „Лийф Група Проектиране Системи“ СД. Версията, която получихме е безплатна с ограничен до 30 дни срок на ползване. Пълноценната версия на софтуера може да се закупи от вносителя. Използваме израза „проектиране“, като имаме предвид външния вид на настилката и комбинирането на различни щампи и цветови нюанси, а не технологията на самото изпълнение. Сама по себе си тя не е сложна, но е трудоемка, изисква опит и внимание, а грешките са трудно поправими. Освен това са необходими специални магнезиеви и стоманени инструменти, чиято покупка си заслужава само, когато се използват професионално. Затова препоръката ни е проектирането на настилката да се извърши от или с активното участие на клиента, а самото изпълнение да се възложи на доказала се в практиката фирма.

Продуктът Creative Impressions 1.4 разполага с много богата библиотека от най-различни по релеф и оцветяване мостри щампован бетон, всяка от които се получава като комбинация между точно определени щампи и оцветители с конкретно продуктово обозначение. Това гарантира достатъчно точно съответствие между избраната и проектирана на екрана на монитора настилка и нейния завършен вид. При това тук не става дума за визуализиране на мострен каталог, а за цялостно проектиране на настилката върху реалния обект. Така човек може да прецени доколко добре подхожда избраната настилка на сградата, как се вписва в околната среда.

Като изходна база продуктът използва снимка на мястото, примерно около къща или пред гараж, което ще бъде настлано с щампован бетон. Ако снимката е направена с цифров фотоапарат, съответният графичен файл може да бъде зареден директно. Ако обаче тя е заснета с филмов фотоапарат, с помощта на Creative Impressions 1.4 може да се сканира от снимка, от негатив или диапозитив в зависимост от свързания с компютъра скенер.

След като снимката бъде заредена и изведена на екрана (1), следва да се оградят площите, които ще бъдат настлани с щампован бетон. В зависимост от обекта може да се приложи еднаква настилка на цялата площ или тя да бъде разделена на отделни сектори. Въпрос преди всичко на естетическо решение и вкус, но също и в зависимост от конкретните условия, например ограничаване на алеята от площадката за паркиране, разделяне на площадката на няколко различаващи се места за паркиране, декоративно оформяне на стълбище и т.н. Софтуерът има няколко инструмента за маркиране на участъка, който може да бъде с прави страни (правоъгълник или многоъгълник), окръжност или пък да има напълно произволна форма. Във втория случай с показалеца на мишката последователно се обхождат и маркират точки по периметъра на фигурата.

Щом секторът за настилане бъде избран и маркиран, следваща операция е да се избере видът на настилката. Това става от меню, което съдържа 28 групи щампован бетон според формата на щампованите върху повърхността му фигури. Всяка от тези групи пък има по няколко десетки разновидности според приложеното оцветяване (2). Изборът е изключително голям (около 1700 мостри), което в случая не е беда, защото компютърът позволява многократно изпробване на различни комбинации, докато най-накрая се стигне до желания резултат.

След като дадена мостра бъде избрана, тя изпълва маркираното пространство, като се изобразява фронтално на заредената снимка (3). Ако избраният вид на настилката не е задоволителен, може да бъде сменен с друг (4).

След като изборът бъде окончателно направен, настилката трябва да „прилегне“ на мястото си, като на изображението се придаде пространствена перспектива (5). За целта всеки от четирите ъгли на рамката, ограждаща участъка, се придърпва с показалеца на мишката в необходимата посока. Според необходимостта всеки от тях може да бъде преместван независимо от останалите, или пък преместването да се извърши за получаване на перспектива на изображението в хоризонтална или вертикална посока. Щом това бъде направено, остава да се подбере големината на отделните елементи (6), съставящи настилката в този участък. По същия начин се прави настилката и в останалите предварително маркирани участъци.

Когато човек разполага с подобен инструмент, не може да не се изкуши да разнообрази вида на настилката. Единият от вариантите е тя да бъде разделена на сектори, които да се различават по релеф и оцветяване. Често срещано решение е и оформянето на кръгли участъци, които най-често имитират класическото решение – настилка от павета. За тази цел софтуерът има специална функция, която създава кръг с избрания от мострения каталог вид (7). След това следват описаните вече операции по „поставянето“ ù върху терена чрез промяна на перспективата, намаляване или увеличаване, преместване от едно на друго място, избор на големината на „паветата“ (8).

Освен изброените функции, Creative Impressions 1.4 притежава различни инструменти, които разширяват възможностите за многократно редактиране на създаденото изображение, докато най-накрай изкристализира оптималният вариант. Части от настилката могат да бъдат: копирани от едно на друго място, изтривани, въртени, да бъде променян цветът и неговата наситеност, да се създават копия на вече положена настилка. Освен това продуктът може да разполага отделните изображения в самостоятелни слоеве, да поставя едни слоеве над или под други и т.н.

Получените проекти се записват на твърдия диск, а отпечатани на цветен принтер дават отлична представа как реално ще изглежда настилката, далеч преди да е забъркана първата кофа бетон.

Повече информация за продукта и за щампованите бетони може да получите от „Лийф Група Проектиране Системи“ СД, София, ул. „Метличина поляна“ 15, тел.: 02/858 1121, 958 3048.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Проектиране на настилки от щампован бетон”

dimitar | декември 21st, 2013 at 1:29 pm

zdraveite interesuvam se ot programata za 6tampovan beton otkade moga da si ia izteglia za 30 dneven srok i posle da si ia zakupia ako moje zanimavam se sas tazi deinost i zatova vi pra6tam tozi email blagodaria za vnimanieto

„Направи сам“:
Представеният в статията програмен продукт ни бе предоставен за тестване от фирма „Лийф Група Проектиране Системи“ СД. В статията са посочени адресът и нейните телефони.
Ето и телефона на нейния управител инж. Стефан Драганов – 0887551800.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото