В категории: Брой 11/2005, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Фасадни бои Ceresit

Известно е майсторското заклинание, че накрая боята ще оправи всички дефекти. Че няма да скрие кривите и неравно измазани стени, това е ясно, но че от нея в голяма степен зависи външният вид на фасадата и устойчивостта на мазилката срещу атмосферните влияние, това също не подлежи на съмнение. Затова към боите, предназначени за фасади, се предявяват разнообразни и високи изисквания, като всяка една от тях в различна степен удовлетворява едни или други изисквания. Освен че трябва да осигурява защита срещу проникване на влага, боята трябва да задържа колкото се може по-малко замърсявания от въздуха, а ако такива се наслоят, лесно да се отмиват от дъжда. Важно е също да не благоприятства развитието на микроорганизми, особено, когато сградата се намира в област с повишена влажност на въздуха. Не на последно място боята трябва да бъде устойчива на агресивно действащи вещества, характерни за промишлени райони и в близост до морския бряг. Това обаче не е всичко. Тя трябва да бъде устойчива на ултравиолетовите лъчи и да не изсветлява с времето, да има добра покривност, така че евентуални цветови различия на основата да не личат през нея. Ще добавим още, че трябва да се нанася лесно, и да няма склонност към стичане.

Всяка от тези характеристики е важна, като най-често оценката на пригодността на една или друга фасадна боя се определя по три показателя:

» Паропропускливост, от която зависи доколко покритието ще пропуска водните пари, и ще позволява на стените „да дишат“. Това е особено важно при новопостроени сгради, чиято строителна конструкция съдържа значително количество влага. Ако боята позволява свободно изпаряване на влагата в околното пространство, тя остава затворена в стените, зимно време може да замръзне, а в помещенията се поддържа наднормена влажност. Високото съпротивление на дифузия и повишеното налягане на водните пари след време ще причини отлепване на части от боята заедно с мазилката под нея.

» Водопроницаемост, от което зависи способността на боята да защитава мазилката срещу проникване на атмосферна влага, особено при продължителни валежи. Овлажнените стени лесно и бързо се замърсяват и стават подходяща среда за развитие на микроорганизми. Разрушават се ускорено в резултат на замръзването на водата и съдържащите се в нея агресивни вещества.

» Механично съпротивление, което определя износоустойчивостта на покритието, подложено на триене. Добрата фасадна боя трябва да има поне 10 години устойчивост, без да се налага пребоядисване.

Според вида на свързващото вещество фасадните бои са три вида: акрилни, силикатни и силиконови.Тук ще разгледаме боите на Ceresit с уговорката, че освен за боядисване на фасади, те са подходящи и за вътрешно боядисване.

Акaрилна боя Ceresit CT 42

Ceresit CT 42 е воднодисперсна боя, подходяща за външно и вътрешно приложение. Използва се за боядисване на стени и тавани, но не и на подове.

Има добра покривна способност, устойчива е на атмосферни влияния и влага, има добра паропроницаемост. Не съдържа разтворители и е екологично напълно безопасна. Има добра устойчивост на изтриване – 5000 цикъла. Доставя се готова за използване в 163 различни цветови нюанса, включително бяла.

Основата, която се боядисва, трябва да бъде равна, суха и здрава. Участъците с нездрава, ронеща се мазилка, трябва да бъдат почистени и при необходимост – изкърпени. При наличие на пукнатини в мазилката, те се запълват с Ceresit CT 29 най-късно три дни преди полагане на боята. По повърхността не бива да има замърсявания с вещества (прах, мазнини и масла, битумни разтвори, лако-бояджийски материали и др.), намаляващи адхезията между нея и боята. Местата, върху които има отлагане на микроорганизми (водорасли, мъх, гъбички), старателно се почистват със стоманена четка и след това се обработват с фунгициден препарат Ceresit СТ 99.

Преди започване на работа боята се разбърква старателно. При необходимост тя може да се разрежда за постигане на необходимата гъстота чрез добавяне на не повече от 15% вода. Нанася се с помощта на четка, валяк или пистолет. При светли основи без тъмни петна по тях в повечето случаи е достатъчно да се нанесе един слой боя. При тъмна основа и особено при външно боядисване боята се нанася задължително на два слоя. Втората ръка се полага 4-5 часа след първата. Не бива да се работи при температури на въздуха под 5 ºС и над 35 ºС.

Като всички воднодисперсни бои, и при тази остатъците от боята по инструментите или други предмети могат да се отстранят с вода само, докато са още пресни. Засъхналата боя се премахва с разтворители или механично.

Акрилна боя Ceresit CT 44

Това също е воднодисперсна боя, която по своите характеристики надвишава Ceresit CT 42, поради което се предпочита за боядисване на фасади и покривни конструкции. За нея е характерно, че осигурява много добра защита на бетонните елементи на строителната конструкция срещу карбонизация и други агресивни влияния на околната среда. Поради това използването ù се препоръчва при тяхното саниране и защита. Подходяща е и за вътрешно боядисване на стени и тавани.

По останалите си характеристики, включително изискванията към подготовка на основата, не се различава от Ceresit CT 42.

Може да се разрежда с вода, чието максимално количество не бива да надхвърля 7% от масата на боята. Нанася се на един или два слоя, като времето на изчакване е както при Ceresit CT 42.

Трябва да се има предвид, че всички бои на воднодисперсна основа не бива да се съхраняват в помещения, в които през зимата температурите падат под нулата.

Силикатна боя Ceresit CT 54

При тази боя свързващото вещество е калиево водно стъкло, поради което тя притежава много добра устойчивост на атмосферните влияния и висока хидрофобност. Има добра паропроницаемост, по-висока в сравнение с тази на акрилните бои. Освен това тя се отличава с добри бактерицидни свойства. Всичко това я прави много подходяща за боядисване на фасади, но с успех може да се използва и за вътрешно боядисване на стени и тавани. След изсъхване на боята се получава матова повърхност.

Ceresit CT 54 e пригодена за нанасяне върху минерални основи с изключение на плочи и шпакловка от гипс. Не бива да се нанася също върху полимерни мазилки и основи, боядисани с лакове и бои, които не са на минерална основа. При различни видове варо-циментови мазилки и бетонни повърхности боята се свързва по химичен път с основата и образува здраво и трайно покритие. Използването й е особено ефикасно при ново строителство, защото не се налага продължително изчакване, което да предотврати възникването на алкална реакция с мазилката и разрушаване на боята.

Ceresit CT 54 се произвежда в 163 цветови нюанса, включително бял. Има много добра паропроницаемост и се препоръчва за нанасяне върху минерални тънкослойни мазилки Ceresit CТ 35, СТ 36 и СТ 137, включително и когато са изпълнени като завършващ слой над фасадни топлоизолационни системи Ceresit VWS и Ceresit WM. Тук трябва да се има предвид, че боядисаните с тъмни цветове фасади се нагряват силно от слънчевите лъчи, което предизвиква термични напрежения в конструкцията, и може да причини напукване, а впоследствие и разрушаване на отделни участъци от мазилката.

При боядисване на тънкослойни минерални мазилки трябва да се изчакат поне 3 дни преди нанасяне на боята. При обикновени варо-циментни мазилки минималният срок на изчакване се удължава на 14 дни, а при боядисване на бетонни изделия и циментови замазки препоръчителният срок на изчакване е 28 дни. Останалите изисквания за състоянието и подготовката на основата са както при Ceresit CT 42.

Боята се доставя готова за употреба, като преди нанасяне се разбърква. Препоръчва се да се нанася на 2–3 слоя, като при основи, които силно попиват вода, първата ръка се полага с разредена боя (добавя се максимум 15% вода), а останалите – без разреждане. Преди нанасяне на всеки следващ слой се изчакват 12 часа, за да изсъхне добре долният.

Първият слой се нанася с четка, а следващите, особено при сравнително гладка основа, може да се нанесат и с валяк. Още прясната боя се измива от инструментите с вода.

Поради алкалната си реакция при попадане върху стъклени, керамични, полимерни, дървени, метални и каменни повърхности Ceresit CТ 54 може да предизвика обезцветяване. Затова трябва да се вземат мерки за защита на предметите около зоната на боядисване. Случайно попадналата боя своевременно се отмива с вода. По същата причина се препоръчва използване на защитни очила и ръкавици при работа.

Силиконова боя Ceresit CT 48

По своите характеристики и качества силиконовите бои са по-качествени от силикатните. Притежават много добра паропроницаемост и хидрофобност, като създават немокреща се повърхност, върху която водните капки не се разливат, трудно се задържат и бързо се стичат. Поради това тези бои са най-устойчиви на замърсяване, различни атмосферни влияния и на ултравиолетовите лъчи. Боята осигурява отлична защита на мазилката от проникване на атмосферна влага, а от друга страна способства за лесното изпаряване на съдържащата се в строителната конструкция. Тези ù качества я правят оптимална за боядисване на фасади, но с успех може да се използва и за вътрешно боядисване. Предлага се в над 160 цветови нюанса.

Ceresit CT 48 e подходяща за нанасяне върху минерални основи като бетон, цименто-варови и варови мазилки. Боята е подходяща също за полагане върху тънкослойните минерални мазилки Ceresit CT 35, CT 36 и CT 137, акрилните Ceresit CT 60, CT 63, CT 64, силикатните Ceresit CT 72, CT 73 и силиконовите Ceresit CT 74, CT 75, които най-често се използват като завършващ слой над топлоизолационни системи, изпълнени с плочи от полистирол или минерална вата.

Тази боя се препоръчва и при реставрация на стари сгради и навсякъде, където се цели здраво, с висока устойчивост и естетически качества покритие. Боядисаните с Ceresit CT 48 стени могат безпроблемно да се мият с водна струя под ниско налягане.

Изискванията към основата са както при останалите бои, а минималните срокове за боядисване на пресен бетон, варо-циментови и тънкослойни минерални мазилки са както при силикатната боя Ceresit CT 54. Ceresit CT 48 може да се нанася и върху основа от гипс (с влажност под 1%) или върху плочи гипсокартон/гипсфазер, предварително грундирани с Ceresit CT 17 или CT 18.

Боята се нанася с четка или пистолет най-често на два слоя, като преди нанасяне на втория трябва да се изчака 12–24 часа до пълното изсъхване на първия. При необходимост боята може да се разреди с до 5% вода. Всички околни предмети, които не се боядисват, трябва да бъдат добре защитени чрез облепване с полиетиленово фолио.

Всички описани бои се предлагат в 163 основни цвята, като допълнително могат да се тонират в цвят по желание извън стандартната палитра.

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Фасадни бои Ceresit”

dimitar | февруари 15th, 2013 at 9:31 pm

sled spaclovca na vansna toploizolasia moze li da se boyadisa s siliconova boya vmesto s mazilca saveti i mneniya
След шпакловка на външна топлоизолация може ли да се боядиса със силиконова боя вместо с мазилка. Моля за съвет и мнение.

„Направи сам“:
Тънкослойната декоративна мазилка изпълнява не само декоративни функции, а и предпазва топлоизолационната система от атмосферните влияния. Ето защо топлоизолационните системи, предлагани от реномираните производители, включват мазилката като завършващо покритие. Все пак, при това изпитано в редакцията, решение може да намерите тук:
https://napravisam.net/?p=10147
То е издържало изпитанието вече около 8 години без забележки. Все пак става дума за топлоизолационна облицовка на малка площ – на стените ограждащи покривна тераса.

Емилиян | май 10th, 2013 at 1:38 pm

Здравейте
въпроса ми е следния:
иззидахме с итонг стеничка между терасата на съседите и моята тераса и я измазахме и боядисахме там където итонга се опира в желязната конструкция на терасата се получи пукнатина казаха ми че между два различни материала винаги ще има пукнатина.
Въпроса ми е какво лепило или силикон или пяна или мазилка да използвам за да скрия тази неприятна пукнатина???

„Направи сам“: Препратихме писмото Ви до „Ксела България“, чиито специалисти ще се свържат директно с Вас, за да отговорят на въпросите Ви.
По принцип запълването на неизбежно появяващи се фуги между различни материали се извършва с пастообразни уплътняващи материали, които дълготрайно запазват остатъчна еластичност. Това не позволява на фугата да се отвори поради термични и други движения на конструкцията. Такъв материал е Ceresit FT 101 Flextec, който съчетава много добри уплътняващи и слепващи свойства.

Лазарова | ноември 3rd, 2014 at 1:58 pm

Здравейте! Въпросът ми е следният: Предстой ни външна изолация на нова къща. Срещаме различни мнения по въпроса каква мазилка да сложим – ние желаем да е цветна, а не бяла. Едни казват – цветна готова, а други – бяла и след това боядисване със силиконова боя. Искаме да ни помогнете – кое е по-добро да изберем. Друго – бихте ли ни препоръчали към каква марка мазилка да се насочим? Предварително Ви благодаря!

„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е да използвате цветната, готова за употреба силикат-силиконова мазилка Ceresit – CT 174.

Иван Ташев | юни 1st, 2015 at 10:16 pm

Здравейте,
Моят проблем е следният – имаме къща, която преди 10 години (може и малко повече) беше измазана с минерална мазилка SILKCOAT STONE в два цвята – тъмно зелен за цокъла и бледо зелено за стените. Преди една година започнаха да се появяват малки бомбички най-вече по стените над цокъла, а тази година вече има и пукната мазилка на северната стена. Появи се пукнатина и в цокъла. Така че пред нас стои въпросът как да се справим с възникналият проблем. Получаваме различни съвети – от това да свалим цялата мазилка на определена височина и да измажем отново с минерална мазилка (евентуално на цвят нещо средно между двата цвята зелено), което според нас не е много удачно, тъй като е свързано със загуба на много време, труд и пари (не-помалко от 70% от свалената мазилка ще е здрава мазилка) до варианта да направим само изкърпване (по каталог ни казаха, че чрез поръчка ще могат да ни доставят минерална мазилка със същия цвят като нашата).
Обърщаме се към Вас с молба да ни помогнте, като ни посъветвате как да решим проблема си. Може ли да се използват и други средства, както мазилки така и фасадни бои? Можем ли да свалим минераната мазилка от цокъла и да го баядисаме с фасадна боя (оригиналният цокъл е на правоъгълници с фуги между тях ще може ли да се използват два цвята – един за правоъгълниците и един за фугите)?
Предварително Ви благодаря!

„Направи сам“,
Изпращаме Ви отговора, който получихме от експерт на „Хенкел България“: „Най-важното е да се установят причините за напукването и отлепването и да се вземат мерки за тяхното отстраняване. Според описанието е възможно да става дума за слягане и/или просмукване на влага.
Частичното пребоядисване или подмяна на мазилката, за съжаление почти никога не води до добър резулта. Дори при доставка на мазилка/боя в същия каталожен цвят се оказва, че той не съответства на този върху стената, защото всички бои/мазилки с течение на времето, под въздействие на UV лъчите, променят цвета си.
Може да се отиде на вариант частично сваляне и изкърпване на мазилката и след това цялостно пребоядисване, но както казах – много е важно да се установят и отстранят причините за проблемите преди да се пристъпва към обновяване на крайното покритие!“

„Бележка на редакциата“: Ще допълним, че е много вероятно проблемът да се дължи на просмукване в зида на капилярна влага от почвата. Това трябва да бъде установено на място от експерт. Този проблем се решава чрез изпълнение на хоризонтална хидроизолация.
В списанието са публикувани няколко статии по темата с подробно описание на технологията, използваните материали и инструменти. Ето една от тях: Хоризонтална хидроизолация на стени в стари сгради.

Женя | ноември 13th, 2015 at 12:19 pm

Здравейте искам да попитам вътрешни стени които са боядисани със силиконова боя могат ли после да се боядисват с обикновена Благодаря ви!

„Направи сам“: От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Не, пак трябва да се ползва силиконова.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото