В категории: Брой 9-10/2005, Инструменти, Представяме ви

Спарки Елтос с нови машини и златни медали

„Спарки Елтос“ e измежду малкото български производители, за които може да се каже, че са абонирани за най-високите отличия, които се дават у нас за нови високотехнологични продукти – златните медали на техническия панаир в Пловдив. На тазгодишното му издание бяха отличени фамилията миксери за разбъркване на строителни разтвори и лако-бояджийски материали ВМ2 1060 СЕplus, ВМ 1060Е и ВМ 1060СЕplus, както и трифункционалният перфоратор БПР261Е.

Ръчните миксери за строителни разтвори са инструмент, който все по-усилено се търси, защото в строителството все по-рядко се употребяват класическите строителни разтвори, а тяхното място заеха далеч по-високотехнологичните готови сухи смеси (лепила, замазки, леки мазилки и др.). С новите си машини „Спарки Елтос“ попълват една от малкото останали незапълнени ниши в своята обширна програма ръчни електрически инструменти – факт, който не се нуждае от доказателства, и красноречиво бе илюстриран с фирмената експозиция по време на панаира.

Миксерът ВМ2 1060 СЕplus е специализиран инструмент, проектиран и произведен специално за тази цел, а не пригодена бормашина, както е при други производители. Доказателство за това е и необичайният му външен вид, с доста футуристичен, но същевременно и ергономичен дизайн. И трите модела имат двигател с мощност 1050 W и висок въртящ момент (55 Nm), като основно се различават по електронната система за регулиране на честотата на въртене. При моделите с буквата „Е“ в наименованието тя може предварително да се зададе, докато при тези, обозначени с „CE“, е възможно и плавно пускане на машината, както и поддържане на постоянна честота на въртене, независимо от натоварването. Те имат термична защита и защита от самоволно включване след възстановяване на прекъснато електрическо захранване. Освен това машините имат синхронизирана двускоростна предавка, двойна изолация на намотките и самоизключващи се четки при достигане на определена степен на износване. Ако се добави и здравата редукторна кутия, изработена от магнезиева сплав, очевидно това са сигурни при работа и износоустойчиви инструменти.

Перфораторът BPR261E е машина в най-често използвания клас с енергия на удара 3,1 J. Това означава лека, удобна за работа и същевременно достатъчно мощна машина, способна да решава почти всички задачи при строителни ремонти за пробиване на отвори в бетон, камък, зидария и други крехки материали. Въртеливото движение може да се изключва и машината да се използва като лек къртач за премахване на стари покрития от плочки, за оформяне на отвори в зидарията и изкъртване на мазилки, за коригиране на малки дефекти в бетонни елементи и др. При изключено ударно действие перфораторът се използва като обикновена бормашина. Предназначен е за пробиване на отвори в бетон с диаметър до 26 mm и в стомана – до Ø13. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0-1300 min–1, а въртенето е двупосочно. Машината има предпазен механичен съединител срещу заклинване на свредлото. Захващането на работния инструмент е по системата SDS Plus. Подобно на останалите бормашини на „Спарки Елтос“, и тази има двойна изолация на намотките и самоизключващи се четки, а ергономичните ръкохватки са подплатени със специални еластични вложки от еласполан. Теглото на BPR261E е 2,7 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2005, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото