В категории: Брой 9-10/2005, Инструменти

Protool DRP 20 ET FF – четири машини в една

Сред широката гама от бормашини на Protool моделите от серията DRP 20 се открояват по своя изключително голям въртящ момент – до 93 Nm. Това прави тези машини изключително подходящи за пробиване на отвори с голям диаметър в дърво, стомана и други материали – задача, с която много малко ръчни бормашини могат да се справят. Максималният диаметър на отворите, които те са способни да пробият в дърво е 65 mm, а в стомана – 20 mm.

Бормашините от серията DRP 20 са подходящо оразмерени за тези максимални натоварвания. Използвани са двигатели с мощност

1100 W, а редукторът, лагерите, валът, патронникът и останалите елементи, от които зависи здравината на машината са подсилени, което гарантира нейната дълготрайност. Напомняме, че всички машини на Protool са с фабрична гаранция 3 години, която се дава и за продадените в България.

По принцип прилагането на толкова голям въртящ момент прави удържането на машината с ръце много трудно. Това в случая не представлява проблем, защото допълнителната ръкохватка на инструментите от тази серия има телескопична конструкция и при необходимост лесно и бързо може да се удължи.

Серията обхваща общо 12 модификации, които се различават основно по наличието или липсата на двустепенна механична скоростна кутия. Всички бормашини имат плавно електронно регулиране на честотата на въртене, както и двупосочна промяна на посоката на въртене. За предпазване на работещия от внезапно неконтролируемо завъртане на машината, тя има предпазен „електронен съединител“, който изключва захранването, когато големината на въртящия момент надвиши безопасната граница. Тази система също така предпазва и от повреда при претоварване.

Тук ще спрем вниманието ви на модела DRP 20 ET FF, поради това, че към него се предлагат няколко приставки, които умножават приложенията му. Това позволява работа на места, където друга бормашина не може да се използва.

Патронникът е със зъбен венец и се закрепва към вала с помощта на системата FastFix, която позволява бърза и лесна смяна без използване на допълнителен инструмент. Това става чрез просто издърпване назад на маркирания с оранжева линия пръстен, разположен в задната част на патронника. Така машината олеква с 0,7 kg, става със 73 mm по-къса и представлява отлична, при това много мощна отвертка, с която в дърво (без предварително пробиване на отвор) могат да се завиват винтове с шлиц и диаметър до 12 mm или до 16 mm при винтове с шестостенна глава. При завиване на болтове и винтове с помощта на удължител с квадратно сечение на стъблото, към вала на машината се закрепва показаният тук преходник.

На мястото на патронника може да се постави главата AU DRP 20 за пробиване или завиване на винтове под ъгъл. Предният ù край е оформен като ръкохватка, така че сигурно и удобно да може да бъде притискан с ръка. Главата се монтира много лесно, като се нахлузва върху вала и захваща към шийката на машината чрез притягане с късо лостче. За отбелязване е, че главата може да се фиксира в произволно положение и така да се подбере оптималното ù положение спрямо мястото на работа. Към вала на главата се закрепва патронника при пробиване със свредла или пък в кухината на вала се поставя съответстващ на винта бит. В редица случаи възможността за работа под ъгъл няма алтернатива и тази възможност ще бъде високо оценена от всеки, който сглобява дървени конструкции. Както всички машини на Protool и при DRP 20 ET FF захранващият кабел се свързва посредством специален куплунг, а не е постоянно фиксиран.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2005, Инструменти

Ключови думи


 
към началото